LPG - nie przełącza się jak się bardziej zagrzeje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć Wszystkim!
DF '85 z silnikiem poldka; od 3 lat mam LPG. Od miesiąca mam taki problem. Jak zagrzeje się ponad drugą kreskę nie przełącza się na gaz. By sie to udało trzeba czekać aż ostygnie (wskazówka zejdzie przed drugą kreskę). Poza tym chodzi normalnie, niemniej uciążliwość duża i jak nie mogę czekać to muszę jechać na U 95, a to jest impreza 3x droższa.
Na benzynie chodzi jak złoto (wróciła maszyna z remontu silnika).
Czy ktoś coś wie co to jest i jak zaradzić?
Pozdrawiam ROAR!
Batman

Prawdopodobnie przy wyzszej temp. uklad chlodzenia sie zapowietrza i nie ma ogrzewania reduktora, c bezposrednio powoduje niemoznosc zalaczenia lpg. Sprawdz plyn w chlodnicy i polaczenia wezy. Tak sobie glosno mysle

Cytat:
2004-07-16 23:42:55, Batman_polski pisze:
Cześć Wszystkim!
DF '85 z silnikiem poldka; od 3 lat mam LPG. Od miesiąca mam taki problem. Jak zagrzeje się ponad drugą kreskę nie przełącza się na gaz. By sie to udało trzeba czekać aż ostygnie (wskazówka zejdzie przed drugą kreskę). Poza tym chodzi normalnie, niemniej uciążliwość duża i jak nie mogę czekać to muszę jechać na U 95, a to jest impreza 3x droższa.
Na benzynie chodzi jak złoto (wróciła maszyna z remontu silnika).
Czy ktoś coś wie co to jest i jak zaradzić?
Pozdrawiam ROAR!
Batman

Co mamy rozumieć przez "nie przełącza się"? Cze elektrozawory nie działają, czy samochód nie jeździ na gazie?

Qba! "Nie przełącza się" chodziło mi tyle, że po dopaleniu benzyny w gaźniku, gdy przerzucam stacyjkę gazową na gaz to nie zaskakuje. Zaś, ta sama operacja przynosi efekt jak jest nieco chłodniejszy.
Pozdros

Tomeq! Płyn w chłodnicy jest świeży. A co do węży to czy chodzi o ten główny doprowadzający do reduktora (odparownika)? Pozdro Batmi

Mowiac weze mialem na mysli wszystkie weze od chlodzenia. JEsli one sa ok to sprobuje nie dokrecac na max korka od chlodnicy, zbiorniczka, prawdopodobne, ze przy wysokiej temp. plynu wtytwarzajace sie cisnienie nie ma sposobu ujscia i zapowietrza uklad, wtedy nici z przelaczenia na lpg.

Cytat:
2004-07-17 00:15:19, Batman_polski pisze:
Qba! "Nie przełącza się" chodziło mi tyle, że po dopaleniu benzyny w gaźniku, gdy przerzucam stacyjkę gazową na gaz to nie zaskakuje. Zaś, ta sama operacja przynosi efekt jak jest nieco chłodniejszy.
Pozdros

Jedyne co przychodzi mi do głowy to zepsuty elektrozawór. Jeśli w komorze silnika jest gorąco to zacina się, jak ostygnie działa. Identyczna przyczyna jak w automacie (właczniku elektromagnetycznym) rozrusznika .
Jak nie chce pracować na gazie sprawdź reduktor (parownik) jaką ma temp. zimny czy ciepły.

Dzięki za rady; dziś niedziela, jutro rozpocznę walkę
Pozdro Batmi

Aha! Czy to znaczy, że musze wymienić elektrozawór? A co z tymi przewodami (wężami) - czy rozłączyć i przesmuchać?