Elektronika LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć Wszystkim
Kiedy czytam, słucham o zaletach i wadach instalacji gazowych przeważnie mówi się o markach instalacji LPG, np. Lovato to.....LR tamto......BRC jeszcze coś innego......a niewiele mówi się o elektronice sterującej pracą tychże instalacji. Czyżby fakt jaki jest zastosowany w instalce gazowej komputer, emulator, elektrozawór czy przełącznik nie ma aż tak wielkiego znaczenia ?!
Pytam się ponieważ tak mi powiedział gazownik, który montuje dwa typy elektroniki : włoską Autronic (wskazuje tylko rezerwę na przełączniku) i polską Bingo (pełne wskazanie gazu)......jak myślicie, czy któraś może być lepsza albo gorsza do wielopunktu? Czy to pełne wskazanie gazu się naprawdę sprawdza czy to tylko niezbyt poprawny bajer?

Czy to pełne wskazanie gazu sprawdza się, czy to tylko bajer?

obawiam sie ze to tylko swego rodzaju bajer.. jeszcze nie widzialam, zeby komus to dzialalo. W kazdym razie nikt kto to ma nie polega na wskazaniu diod tylko na ilosci przejechanych km

witam.
elektronika w instalkach jest najważniejsza bo zasada działania w reduktorach i ich budowa jest prawie taka sama w wszystkich firmach.
o wskazaniach prawidłowych gazu to raczej zapomnieć bo są niedokładne.
natomiast jeśli masz do wyboru autronik i bingo to montuj autronika.

oczywiście, że jest to autronik AL 700.

Dzięki Croma za podpowiedź
A miałeś może doświadczenie z tymi elektronikami ? W czym może być lepsza Autronika np. ? O Autronicu faktycznie można gdzie niegdzie usłyszeć lub poczytać, natomiast o Bingo to tylko w warsztatach montujących te zestawy - i opinia o tej polskiej elektronice jest dość pochlebna tam oczywiście - ba ....nawet przełącznik tu pokazuje pełne wskazanie poziomu gazu ! Może faktycznie lepiej zdecydować się na ten Autronic AL-700, ale czy będzie dobrze pasował do instalki Tomasetto ?

Pozdrawiam wszystkich pomocnych i cierpliwych

Dzięki Croma za podpowiedź
A miałeś może doświadczenie z tymi elektronikami ? W czym może być lepsza Autronika np. ? O Autronicu faktycznie można gdzie niegdzie usłyszeć lub poczytać, natomiast o Bingo to tylko w warsztatach montujących te zestawy - i opinia o tej polskiej elektronice jest dość pochlebna tam oczywiście - ba ....nawet przełącznik tu pokazuje pełne wskazanie poziomu gazu ! Może faktycznie lepiej zdecydować się na ten Autronic AL-700, ale czy będzie dobrze pasował do instalki Tomasetto ?

Pozdrawiam wszystkich pomocnych i cierpliwych

Ciekawa rzecz .....tak renomowana i polecana przez wszystkich w całłym kraju frma Elpigaz montuje u nas w Rzeszowie instalacje Tomasetto z komputerem Bingo Skoro tacy fachowcy jak Elpigaz to montują to czy to oznacza , że są to dobre składniki instalacji???

Ja raczej upatrywalbym powod montowania tej elektroniki w jej cenie

ale moge sie mylic

pozdr

Ja natomiast polecam instalacje firmy LOVATO ( z oryginalna centralka tej firmy). Naprawde nie ma problemow z ustawianiem parametrow i rowniez z uzytkowaniem tej instalacji. Uwazam ,ze warto wydac troche wiecej pieniedzy niz pozniej czesto odwiedzac mechanika. Pozdr.

A ma ktoś lub słyszał coś o elektronice Bingo.....podobno jest to polski wyrób (kupując dajemy pracę ) i wdł. zakładających bardzo dobra centralka z wieloma możliwościami, nawet większymi od Autronika AL-700. A wdł. speców od LPG włoska elektronika - cytuję : "schodzi na psy"
Nie wiem co wybrać(a termin wizyty w warsztacie nieubłagalnie się zbliża ) : Al-700 czy Bingo ?

oczywiście ze cena jest ważna i w kazdej firmie się kaluluje cene ale renoma i poecenia sobie przez zadowolonych klientów tez jest ważne i duze sieci wbrew pozorom wiedża to i dbają o opinie. Zwykle problemem jest warsztat i jego umiejetnosci lub przesada w oszczędzaniu u klienta nie elektronika. Poecam Bingo S - bo mam u siebie w instalce elpigazu co wiecej w rodzinie mam jeszcze 2 takie instalki w innych autach i obie chodzą bez najmniejszych problemów. Dodatkowa zaleta Bingo S dla tych co chcą i sie znaja (nie dłubać jak nie macie pojęcia) to mozliwość sciągnięcia sobie softu - http://www.kme.com.pl/gaz.html firma robiaca to niczego nie ukrywa. Kabelek do 100pln i mozesz sobie monitorować pracę instalki i podpiętych czujników na lapie czy kompie w garazu.

N akoniec - elektronika jest bardzo wazna - ale wazne jest wszytko - poczawszy od reduktora - a dokładnie jakości i dobrania do potzreb silnika przez sposób montarzu, dokłądnośc, wpięcia w czujniki, sprawna sonda, kable itd..... zeby nie było problemów to wsyztko musi być w dobrym stanie inaczej gazik wychodzi bokiem i potem jest płacz...czego nikomu nie zycze..pozdrawiam

Polecam Autronica al-700 żadnych probleów wszystko co ważne się ustawi i autko śmiga super. Dobry mixer i 2.0 poniżej 10 l spada Polecam

Cytat:
Poecam Bingo S - bo mam u siebie w instalce elpigazu co wiecej w rodzinie mam jeszcze 2 takie instalki w innych autach i obie chodzą bez najmniejszych problemów. Dodatkowa zaleta Bingo S dla tych co chcą i sie znaja (nie dłubać jak nie macie pojęcia) to mozliwość sciągnięcia sobie softu - http://www.kme.com.pl/gaz.html firma robiaca to niczego nie ukrywa. Kabelek do 100pln i mozesz sobie monitorować pracę instalki i podpiętych czujników na lapie czy kompie w garazu.

Czy może ktoś pomóc początkującemu w monitorowaniu pracy instalki? Nie znam definicji i znaczenia parametrów, któe ustawia się w oprogramowaniu (np. dla centralki BINGO).

Z góry dzięki.