MotoNews.pl

Kontrolka ABS????????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Wczsie porannego rozruchu zauważyłem że powłożeniu kluczyka w stacyjkę i po przekręceniu go zaświecają się kontrolki ABS,poduszki, świece żarowe ,ładowania aku czy oleju-normalne.Po chwili te dwie pierwsze gasną,świece żarowe po chwili również i po przekęceniu zapłonu gasną ładowanie oraz olej.Zauważyłem też że zaraz przed odpaleniem na moment zapala się ponownie kontrlka ABS ,która gaśnie gdy samochód dopiero odpali.
Co jeszcze! po przejechaniu paru metrów kontrolka ABS ponownie się zapala i tak się świeci do momentu aż samochód nie zgaszę.Co to może być ? jakiś lużny styk? czy coś innego?Gdzie szukać?Proszę o jak najszybszą radę.
Dziękuję i pozdrawiam.

przyjacielu - pare postow nizej jest juz twoj watek
jezeli nie uzyskales w nim odpowiedzi to dopisz posta podnoszac go do gory a nie tworz nowego

Cytat:
2005-01-28 16:45:51, serbio pisze:
Witam. Wczsie porannego rozruchu zauważyłem że powłożeniu kluczyka w stacyjkę i po przekręceniu go zaświecają się kontrolki ABS,poduszki, świece żarowe ,ładowania aku czy oleju-normalne.Po chwili te dwie pierwsze gasną,świece żarowe po chwili również i po przekęceniu zapłonu gasną ładowanie oraz olej.Zauważyłem też że zaraz przed odpaleniem na moment zapala się ponownie kontrlka ABS ,która gaśnie gdy samochód dopiero odpali. Co jeszcze! po przejechaniu paru metrów kontrolka ABS ponownie się zapala i tak się świeci do momentu aż samochód nie zgaszę.Co to może być ? jakiś lużny styk? czy coś innego?Gdzie szukać?Proszę o jak najszybszą radę. Dziękuję i pozdrawiam.

to moze oznaczać ze ktoraś czujka ABS-u na kole sie popsuła. ale pierwsze sprawdz styki i bezpieczniki nr 2 i nr 15 (30 A) czy sa okay bo jak ci sie kontrolka swieci podczas jazdy to oznacza ze ABS jest niesprawny i hamowanie masz zwykłe.

Czy trzeba zdejmować koła żeby dostać się do tych czujników?

Cytat:
2005-01-28 17:54:59, serbio pisze:
Czy trzeba zdejmować koła żeby dostać się do tych czujników?

chyba że z kanału, albo podnośnika

mi kontrolka migała - i były to styki w przewodach...poprawiłem poruszałem wyczyściłem i jest oki

... hihi ... a mi sie wogóle nie świeci ....... stwierdzono u mnie brak ABS-u ..... niop i dobrze .....

Gdzie szukać tych przewodów? Gdzie sięznajdują?

ja pogmerałem pod kierownicą....

Czy te czujniki są po wew. czy zew. stronie kół?

a czy ABS ci działa?

Ja polecam zaczac od sprwdzania z tylu w bebnach bo tam najczesciej padaja czujniki (rdzewieja i wyrabiaja) Tez mialem ta opcje ze mi sie caly czas swiecila kontrolka ABS i ESP i okazalo sie ze moj ojciec pasy zdejmowal do czyszczenia i jak je spowrotam zakladal to wkrecil sie wkretem w kable i zwieralo P.S. Jak ci sie te kontrolki zapalaja po przejechaniu jakiegos kawalka drogi to oznacza ze to sa napewno czujniki bo jak by ci sie swiecila caly czas kontrolka to by oznaczalo ze cos z elektronikom jest nietak

jak mu sie swica kontrolki to powinien niedzialac przynajmniej tak bylo w moim przypadku

no ja wiem ale czasami rużnie to bywa, jak dzała to możliwe że mu sie kabelki zwarły i kontrolka świeci a ABS działa.

Akurat jak ja mialem zwarte to mi abs nie dzialal ale to nieznaczy ze inny tez musi niedzialac

chodzi mi o kabelki idące do kontrolki, a nie od czujników.

serbio - sprawdź jeszcze poziomy napięcia akumulatora,

ABS jest czuły na nieprawidłowe napięcie zasilania (jak jest zbyt niskie to się wyłącza sygnalizując kontrolką).
Miałem tak jak mi zniknęło ładowanie akumulatora.

Czy te czujniki widać jak się wejdzie pod samochód ,czy trzeba zdjąć koła z
przodu a może z tyłu?
Czy ten modół ABS jest po przeciwległej stronie akumulatora ,pod podszybiem i tam
gdzieś znajdują się te kable?
Dzisiaj znowu po zgaszeniu wszystkich kontrolek świcił się ABS.Po odpaleniu
samochodu kontrolka zgasła .Jak przejechałem parę metrów ponownie się
zaświeciła i tak świciła już do końca aż nie zgasiłem samochodu. .Chamulce
działają ,ale ABS nie!
Gdzie szukać przyczyny?takiego stanu działania ABS?
Jedno co zauważyłem to, to że kontrolka zawsze się zaświca gdy przekręcam kluczyk w stacyjce(powinna zgasnąć i powinno słyszeć się charakterystyczne cyknięcie po pru sekundach) kontrolka dopiero gaśnie jak samochód odpali.Kontrolka zaświeca się ponownie (sporadycznie nie zawsze-jak się jej chyba przypomni!!!)po paru metrach i tak już świeci aż nie zgaszę silnika (nie jest to regółą że zawsze w czasie jazdy się zapali).ABS wtedy nie dziala ,działają tylko normalne chamulce.
Pozdrawiam.
Co do napięcia na klemach to jest prawidłowe.

Dotyczy Mk7

Czujniki (a raczej kable) widać jak się wejdzie pod samochód nawet nie zdejmując kół - czarne dość grube kable wchodzące do piast równolegle do osi kół (prostopadle do płaszczyzny kół).

Moduł wykonawczy ABS jest po przeciwległej stronie akumulatora ,pod podszybiem.

Wydaje mi się że jeśli chcesz uzyskać wiarygodną odpowiedź powinienieś podłączyć się komputerem i zczytać komunikaty.

Jak na razie to nic nie będę działał.
Dzięki serdeczne za wszelkie cenne rady i uwagi.
Od trzech dni kontrolka ABS nie zaświeciła się.Przypuszczam że gdzieś w rejon kabli ,styków woda naszła i cosik się tam skropliło a teraz wyschło.
Pozdrawiam.