Prawa wycieraczka!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy macie może ten sam problem co ja tzn. prawa wycieraczka nie wraca na swoje miejsce lecz zatrzymuje się troszkę wyżej niż powinna? Próbowałem ją ustawić lecz jest dobrze do pierwszego większego deszczu lub śniegu i po kilkakrotnym pracowaniu problem powraca i dalej coś jest nie tak.

Proszę o pomoc!

Tak na gorąco - pewnie masz zjechany któryś wieloklin - albo ten od mechanizmy (zewnętrzny) lub w ramieniu wucieraczki (wewnętrzny). Na krótką metę pomoże papierek, ale i tak cię czeka wymiana jednego albo drugiego albo jednocześnie mechanizmu i wycieraczki.

Jak dla mnie - nie wieloklin, tylko standardowa sprawa plastikowych tulejek mechanizmu wycieraczek. Sposób naprawy na stronie klubowej, albo ok. 100 zł za mechanizm + robota.
Polecam naprawę metalowymi tulejkami.

Cytat:
2005-02-01 08:24:55, n0ras pisze:
Jak dla mnie - nie wieloklin, tylko standardowa sprawa plastikowych tulejek mechanizmu wycieraczek. Sposób naprawy na stronie klubowej, albo ok. 100 zł za mechanizm + robota. Polecam naprawę metalowymi tulejkami.

Ja nie polecam
U mnie nie wiele pomogło.
Jeśli Ci dodatkowo wskaczą wycieraczki to jepiej kup odrazu nowy mechanizm.

Ja mialem problem z podskakujacymi (pierdzacymi) wycieraczkami zmienilem piura i nic wiec rozebralem mechaniz i faktycznie czesciowo powycierane plastikowe tulejki zabralem sie za naprawe i po naprawie efekt tylko w minimalnym stopniu sie zmiejszyl wiec stwierdzilem "trudno czs kupic nowy" i tak tez zrobilem efek - dalej podskakuja (chalasoja) wiec pojechalem do sziku i porosilem o najdrozese piora jakie maja i efek ustapil calkowicie teraz mi wycieraczki smigaja jak nowe
wiec proponuje procedure usuwania chalasliwosci wycieraczek przeprowadzac w odwrotnej kolejnosci niz ja
dobre piora to wydatek zedu 40-50 zł

Ja jednak polecam naprawę - mam zrobioną 1 stronę (prawą) i jest OK. Z tym, że tulejki od bendixa malucha trzeba troszkę spreparować - przeciąć i zwęzić, żeby były idealnie dopasowane do ośki wycieraczki.
Jak bywasz w Krakowie - możemy się spotkać, pokażę Ci co i jak zrobić - poradzisz sobie, a koszta zamkną się w 20 zł.

Wycieraczki dobrze mi chodzą i zbierają wodę idealnie. Chodzi mi o to że prawa nie wraca tam gdzie powinna i mnie to trochę denerwuje. O to mi tylko chodzi!

Cytat:
2005-02-01 11:56:04, LUK18 pisze:
Ja mialem problem z podskakujacymi (pierdzacymi) wycieraczkami zmienilem piura i nic wiec rozebralem mechaniz i faktycznie czesciowo powycierane plastikowe tulejki zabralem sie za naprawe i po naprawie efekt tylko w minimalnym stopniu sie zmiejszyl wiec stwierdzilem "trudno czs kupic nowy" i tak tez zrobilem efek - dalej podskakuja (chalasoja) wiec pojechalem do sziku i porosilem o najdrozese piora jakie maja i efek ustapil calkowicie teraz mi wycieraczki smigaja jak nowe wiec proponuje procedure usuwania chalasliwosci wycieraczek przeprowadzac w odwrotnej kolejnosci niz ja dobre piora to wydatek zedu 40-50 zł

Mi nie pierdzą i nie skaczą marketowe pióra za 10 zł. Wczoraj zamontowałem, dzisiaj niezależnie od prędkości (do 140 jechałem) zarówno na suchej jak i na mokrej szybie śmigały aż miło usuwając wodę i brud.
Ale zrobiłem wczoraj pewien zabieg który być może im pomógł:
pościskałem kombinerkami "zawiasy" piór żeby wycieraczka była maksymalnie sztywna (przy zachowanej ruchomosci w zawiasach). Może spróbujcie też pozaciskać te zawiaski!

Cytat:
2005-02-01 13:08:55, 18-letni_wlascicielEspero pisze:
Wycieraczki dobrze mi chodzą i zbierają wodę idealnie. Chodzi mi o to że prawa nie wraca tam gdzie powinna i mnie to trochę denerwuje. O to mi tylko chodzi!

No właśnie. Obraca sie na uszkodzonym wieloklinie. Wymień jak najszybciej, bo niedługo dostanie całkiem luzu i w ogóle nie będzie działała.

Spoko. Mam nadzieję że usunę usterkę jak tylko będę mógł!

ja mam to samo..prawe pioro nieco wyzej..i pogodzilem sie z mysla ze ktoregos dnia wymienie mechanizm..pol srodki nie maja sensu..ale poki co nie jest to uciazliwe bo innych objawow nie ma..choc przy 140 to juz mi wycieraczki nie zbieraja

Wiesz bo to już jest chyba wada fabryczna bo w większości naszych aut już to zauważyłem!