Tuba aktywna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie troche pytanko z kosmosu.... czy bylo by przesada gdybym podlaczyl zasilanie aktywnej tuby po cos co terz daje 12V oprocz akumulatorka mam namysli np oswietlenie bagarznika itp. poprostu neichce mi sie ciagnac kabli przez caly samochod i kolejne pytanko sa dwa wejscia do wzmacniacza... czy od jednego glosnika tylnego pociagnac do jednago wejscia a od drugiego do drugiego czy wejscia pomostkowac i pomostkowac glosniki i podlaczyc.... ??????

Zanim chBopaku spalisz tub albo elektryk w swoim bolidzie zastanów sie.....

Primo:
Nie unikniesz cignicia kabli od akumulatora - zbyt du|y pobór mocy i musisz zastosowa grube, dobre kable z zajebistym bezpiecznikiem (rórkowym) specjalnym dla instalacji CAR Audio.
Inaczej sfajczy ci przewody w samochodzi w 5 sek.

Co do mostkowania to te| odradzam.
Je|eli tuba jest aktywna jak piszesz to ma 2 wejscia typu chinch (czincz) i musisz je podBczy odpowiednim kablem 2X czincz z kostk w jednostce sterujcej - czyli radiu.
Je|eli twoje radyjko nie ma wyprowadzenia na sterowanie wzmacniaczem to szcze|e odradzam podlaczanie poprzez glosniki.
raz |e nie wiem jak wytrzyma to radyjko, a 2 ze efektem bedzie jeden wielki nie zrozumialy lomot, poprzez przepuszczenie pelnego mocnego sygnalu z glosnikow na tube,,,,

pozdrawiam i radze uzbroic sie w kombinerki i troche cierpliwosci....

ja mam poprowadzone kabelki i poprz3ez to dzwiek jest wpozadku i nie ma DANGERA ze zaswieci ci autko w pewnej chwili, zreszta zapytaj chlopakoow....

Cytat:
2005-01-31 16:40:24, KaZaK pisze:
Zanim chBopaku ....

Coś Ci się kodowanie roz....Ło
Tom

Kazak wyczerpał prawie temat
Każdy wzmacniacz podłączamy TYLKO od akumulatora ! Kabli sygnałowych nie ciągniemy obok prądowych.
Włącznik wzmacniacza montujemy w dostępnym miejscu pod ręką - zostawienie wzmacniacza włączonego tylko "na czuwanie' w mroźną noc = zdechły akumulator ( praktykowałem to ze sklerozy )

Dzieki chlopaki Ja wiem o tym wszystkim tylko tak pytalem w drodze eksperymentu..... bo rozne patenty na tym forum byly poruszane