Olej - prosze o pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Dzis postanowilem sprawdzic stan oleju (od wymiany przejechelem juz 8500) i stwierdzilem ze go prawie wogle nie ma (duzo ponizej minimum). W bagazniku mialem okolo pol litra Castrola TXT 5w - 40 wiec go wlalem, ale nadal brakuje. Poniewaz sklepy byly juz zamkniete objechalem chyba z 8 stacji benzynowych i nie znalazlem takiego... Po powrocie do domu znalazlem ksiazeczke serwisowa i okazalo sie, ze na ostatnim przechladzie wlewany byl nie 40 ale 30 (5w - 30). Czy czyms grozi zmieszanie tych dwoch oleji? Jesli nie znajde tego oleju to czy moge dolac Castrola GTX 5w-40? troche sie boje, gdyz kiedys mialem problem z jednym pierscieniem (po wymianie na olej innej firmy sie zapiekl /chyba/ ). Samochod to Toyota Avensis '99 1,6 (przebieg 250 000). Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Jeżeli obydw są syntetyczne to spokojnie możesz dolać a z tego co piszesz raczej są więc bez obaw.
Przy tym przebiegu proponuje zmianę na jakiś półsyntetyk np. Mobil Super S 10w/40 jest spoko ja mam Carinę 2.0 i przebieg 189tyś. jeżdżę na Mobil Super 15W/40(Minerał) i bez zarzutów i nawt grama oliwy nie bierze!
Pozdro.

Cytat:
Czy czyms grozi zmieszanie tych dwoch oleji?

Oleji różnych producentów nienależy mieszać ze sobą ,bo "może" taki olej starcić swoje właściwości uszlachetniające np.,
ale jeżeli dolałeś olej castrola syntetyk,do syntetyka który miałeś w silniku też castrola ,to nic złego się niestanie.
Wg.mnie i tak bardzo sobie olewasz sprawe oleju w aucie,bo niepowinno się doprowadzać do takiego stanu poniżej minimum na miarce.

Cytat:
mam Carinę 2.0 i przebieg 189tyś. jeżdżę na Mobil Super 15W/40(Minerał)

A dlaczego jeżdzisz na takim oleju?Ja taki lałem do CC 700,a teraz mój brat leje do golfa z 80roku?Ja mam 175tyś.km najechane i jeżdze na Mobil 1 5w/50 ,pełny syntetyk,a oleju niebierze.Owszem,tam na 10tyś.km jakąś setke doleje,ale to jest norma.
Mamy w rodzinie Carine 2.0 na LPG kombi ,co ma już ponad 260tyś.km nawalone i jeżdzi na 5W/50 Mobila.
Czy przesżłeś na mineral z jakiś konkretnych przyczyn?

Autko moje jak kupiłem jeździło na minerale a poprzednik zalał minerał bo jak ja sprowadził to nie wiedział co było lane 1995r. A wtedy ludzie myśleli kapkę inaczej.
Wiem że minerał nie jest najlepszy do tego typu silników (hydraulika) ale co zrobić teraz już nie zmienie po 80.000km. na minerale.
Co do normy spalania oleju w 3S-FE to wynosi 0.750ml. na 1000km. (dane ASO)
Pozdrawiam.

Dziekuje za pomoc. Zgadzam sie ze z tym, ze zaniedbalem sprawe, ale myslalem ze olej wystarczy na 15000 (zawsze wymieniaja na przegladach). Samochodem jezdze od niedawna (okolo 9 miesiecy) wiec nie znam sie za bardzo na takich sprawach. Za 5 tysiecy bedzie kolejny przeglad? Jak myslicie czy zostac przy TXT czy zmienic na cos innego?

Cytat:
2005-02-13 16:03:02, Kafi pisze:
Przy tym przebiegu proponuje zmianę na jakiś półsyntetyk np. Mobil Super S 10w/40

dzieki, pomysle nad tym

Możesz zmienić jak Kafi napisał na Mobil 10W/40,albo zamiast castrola,który w licznych kręgach ostatnio mnóstwo stracił przez słabą jakość niektórych swych wyrobów wlej Mobil1 5W/50.Może nim przejdziesz z syntetyka castrola na pół syntetyk Mobila,to spróbuj jeszcze wymiane na coś z innej firmy,np.shell,mobil może będzie mniej wcinać olej,a jak przez nastene 15tyś.km zobaczysz,że dalej dużo oleju ubywa,to przejdź na 10W/40,może pomoże.Są też oleje robione do silników o dużym przebiegu chyba coś tam w nazwie był Valvoline"MaxLife"(głowy se niedam uciać za nazwe)