Problem z podnoszeniem szyb w Scoupe.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jestem tu pierwszy raz jestem szczęśliwym posiadaczem Scoupe 93' od dłuższego czasu mam problem z podnoszeniem szyb (podnoszenie elektryczne) szyba od strony pasażera padła mi już całkowicie zjechać na dół zjedzie ale do góry już za cholere nie chce iść, podobnie zaczyna się dziać od storny kierowcy, może ktoś rozbierał juz ten mechanizm lub miał podobny problem poroszę o jakąś podpowiedź.

Witam!
Jakiś czas temu miałem ten sam problem. I okazało się że pospadały linki na takiej rolce w drzwiach. Niestety nie obyło się bez ingerencji specjalisty. Wyjął, rozplątał, pozakładał i nasmarował i teraz jest lalunia.
Powodzenia Nara

Cześć! Patrząc na rocznik Twojego auta możesz mieć niestety problem z prowadnicami. Plastikowe elementy zużywają się. Nie obejdzie się bez ściągania tapicerki. Sprawdź, jeżeli kosi Ci szybę przy podnoszeniuto może być zużyty prowadnik, a może poprostu poluzowałay się się śruby mocujące szybę do prowadnika -- zdejmij tapicerkę i sprawdź. Jeśli tak jest to niestety będziesz miał problem bo prowadnicę bardzo ciężko znależć na szrocie, a nówka to zdzierstwo!!! Pozdrawiam!
PS.Jest jeszcze kwestia linki, mogła pęknąć - - -tak czy inaczej powodzenia w ściąganiu tapicerki!

moim zdaniem masz problem z elektryką, gdzieś jest za duży opór.
Ja też mam taki problem, szczegółnie z podnoszenie, prawej przedniej szyby. Zdejmowałem już tapicerkę smarowałem wszystkie prowadnice, linki i co tam jeszcze było. Efekt to minimalna poprawa. Myślę że problemem leży po stronie kierowcy gdzie masz sterowanie wszystkimi szybami, i być może styki się upalają lub pokrywa je śniedź. Jak nie wierzysz to podłącz na krótko do silniczka prawej szyby napięcie 12V i przekonasz się czy łądnie chodzi czy nie. Jak ładnie tzn. że trop z linkami/prowadnicami był fałszywy.

Hm u mnie w Accencie podnoszeni szyn dostało oporów po myjni automatycznej. Zachciało mi się ładnego wyglądy autka więc zapodałem go na automatyczną myjnię i... teraz szyba od pasażera jak po części i od kierowcy jakoś gorzej chodzą. Może myjąca machina zruszyła uszczelki, a może co innego? Nie wiem jak na razie podnoszą się może i z oporami ale idą w górę

ja ma u siebie teraz ten sam problem ale po rozbiórce okazało sie że zgniło mocowanie samej szyby /20plnsztuka/ i szyba gdy ma jechać do góry się kantuje i nie chce się podnosić sciągnij tapicerke i opusc szybe na dół popatrz jak sie zachowuje podczas podnoszena i sprawdz jej mocowanie bo musi sie dobrze i mocno trzymac w tej rynience z gumą

a ja mam jakis problem po przyciemnaniu szyb, tzn. po paru miechach , gdyz szyby 9 zwlaszcza od kierowcy) ciezej mi chodzi, a jak jest mokro /wilgotno jest lepeiej? i co to moz ebyc??

przydało by się ogólne smarowanie mechanizmów. doraźnie pomoże wd 40 na prowadnice.