Masa w tylnej klapie hatchback"a?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć...
Szukam rady, może tutaj znajdę. Robiłem dzisiaj swojego fordzika.. a dokładniej tylną wycieraczkę i grzanie szyby tylnej. Nie działa.Okazało się, że nie jest tylna klapa na tej samej masie co autko(???).Różnica między resztą auta jest rzędu 1koma.. co już powoduje,że nie chce nic działać (po zrównaniu masy kabelkiem wszystko ok).. Niech mi ktoś wytłumaczy.. gdzie normalnie jest wyrówanie masy pomiędzy klapą i resztą forda? Myślałem, że zawiasy..ale okazuje się, że nie.. to gdzie? zamek?
pozdrawiam wszystkich

michał

z tego co pamietam jak ojciec mial mk7 to tami sa takie blaszki i takie slupeczki w klapie....ale z drugiej strony t bylo kombi

zgadza się.. tylko, że one są od zasilania wycieraczki (lewy), środkowy od ogrzewania szyby.. a prawy nie wiem od czego.. jest tam tylko napięcie.. natomiast masa... ogólnie samochodu.. i jest problem bo klapa nie jest na masie samochodu.. a czegoś takiego jak ciągnięcie specjalnie kabelka.. za bardzo nie chcę robić..

Szwagier w fieście miał to samo i jak wyczyścił zawiasy to wszystkojest w porzadku, masa jest przez zawiasy

Cytat:
2005-02-03 19:49:44, mike75 pisze:
zgadza się.. tylko, że one są od zasilania wycieraczki (lewy), środkowy od ogrzewania szyby.. a prawy nie wiem od czego.. jest tam tylko napięcie.. natomiast masa... ogólnie samochodu.. i jest problem bo klapa nie jest na masie samochodu.. a czegoś takiego jak ciągnięcie specjalnie kabelka.. za bardzo nie chcę robić..

Prawy jest od światełka w bagażniku.
zauważ że ta prawa blaszka się wciska jak ją palcem dotkniesz.
Po wciśnięciu światełka w bagażniku gaśnie.
Więc może ta blaszka używana jest w dwóch celach:
1. jak klapa jest otwarta wtedy jest wyciśniete i jest napiecie na lampkę.
2. jesli klapa jest zamknięta wtedy ta blaszka jest wciśnięta i podawana jest masa na klkapę.
Ja bynajmniej myśle że tak może być.

Pozdrawiam

Dzięki.. za odpowiedzi.. bardziej stawiam na zawiasy.. Jeżeli chodzi o wciskaną blaszkę.. faktycznie wyłącza ona światełko w bagażniku, aczkolwiek cały czas na nią podane jest napięcie 12V. Z tego co się dowiedziałem (również po kabelkach) to jest to jedno z dwóch zasilań na tylną wycieraczkę.
Teraz będę musiał wymyśleć.. jak zdjąć tylną klapę (jestem początkującym użytkownikiem auta)
Pozdrawiam