Jakie amortyzatory - GOLF III 94 ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jakie polecacie amortyzatory do golfa III ?

Sprawdzałem ostatnio amortyzatory na takim specjalnym sprzęcie (nie pamietam jak się nazywa), który określił stan amortyzatorów na dobry, tylko że czuć w aucie nawet najmniejszą nierówność na jezdni, jest głośno na nierównej nawierzchni. Ogólnie zawieszenie działa tak, jakby amortyzatory były za twarde.

Wymieniłem wszystkie gumowe elementy na wachaczach i końcówki drążków, myślałem że się coś poprawi, ale nie wiele to dało.

A może to nie amortyzatory ? Czy są w zawieszeniu jakieś elementy, które mogą powodować że zawieszenie jest tak twarde ?

Pozdrawiam

majoras

[ wiadomość edytowana przez: majoras dnia 2005-01-28 16:07:14 ]

golf jest najtwardziej zestrojonym kompaktem
to co piszesz świadczy o bardzo dobrym stanie twojego zawieszemnia(jak by było miękkie to by się trzeba martwić)
Cytat:
czuć w aucie nawet najmniejszą nierówność na jezdni, jest głośno na nierównej nawierzchni. Ogólnie zawieszenie działa tak, jakby amortyzatory były za twarde.

to sugeruje że masz albo 2,0 16V albo sportowe sprężyny]
jaki masz motor, jaki kolor sprężyn

Cytat:
2005-01-29 16:40:45, michał16v pisze:
golf jest najtwardziej zestrojonym kompaktem to co piszesz świadczy o bardzo dobrym stanie twojego zawieszemnia(jak by było miękkie to by się trzeba martwić)

ogolnie zawieszenie spisuje sie dobrze tylko jest bardzo glosno na nierównościach. na zakrecie na nierownosciach troche go czasem rzuca, tak jakby ktores kolo tracilo przyczepnosc
Cytat:
jaki masz motor, jaki kolor sprężyn

1,8 8V 90KM wtrysk mono-motronic
sprezyny sa raczej seryjne - maja normalny kolor.

Pozdrawiam

jest domowy sposób na określenie zużycia amortyzarorów
jeśli masz opony z przebiegiem ponad10.000km i na oponach widać ząbkowanie bieżnika (palcem przejedz pod prąd bierznika)to amory mają dość(to się objawia przy dużym zużyciu amorów)
jeździłem 5lat golfem 3 1,8 zużyte a nowe to jak dwa samochody

Cytat:
2005-02-02 23:46:45, michał16v pisze:
jest domowy sposób na określenie zużycia amortyzarorów jeśli masz opony z przebiegiem ponad10.000km i na oponach widać ząbkowanie bieżnika (palcem przejedz pod prąd bierznika)to amory mają dość(to się objawia przy dużym zużyciu amorów)

nie mam takich objawów - z reszta tak jak napisalem wczesniej, amory byly sprawdzane na jakimstam sprzecie ktory pokazal ze sa ok
Cytat:
jeździłem 5lat golfem 3 1,8 zużyte a nowe to jak dwa samochody

tez miales takie twarde zawieszenie ? u mnie jak jade po bruku to wszystko sie trzesie, tak jakby amory nie reagowaly w ogole na takie nierownosci, za to gladsze nierownosci znosi calkiem dobrze.