| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2004-10-03 17:26:23 Witam wszystkich i mam takie pytanie i prosbe o porade. Mam taki objaw i nie wiem gdzie szukac przyczyny tego.W momencie ruszania autem wykonujac jednoczesnie skret w prawo badz w lewo (czy manewr zawracania) odczuwam w karoseri drzenie omesi. jak juz auto nabierze kierunku jechania prosto nie ma tego. niezaleznie czy puszczam szybko sprzeglo czy duzo gazu za kazdym razem skrecajac i jednoczesnie ruszajac z miejsca odczuwam to drzenie. pokonujac skret podczas jazdy nie ma tego objawu badz jest delikatny. w czym jest problem i jak go rozwiazac? |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-10-03 18:22:32 Witam kolegę, u mnie przyczyna tkwiła w uszkodzonej obudowie tylnego mostu, koszt 160 zł + 50 wymiana. Trzeba wejść pod auto i próbować unosić główkę mostu, u mnie latała na luźnej szpilce,. Jeśli nie to, to raczej jest coś z przegubami półosi napędowych. Sprawdź, czy osłony gumowe są całe, jeśli nie, pewnie brud zrobił swoje,
|
![]() kalafior grabiarka na rope gdzies daleko | 2004-10-03 23:04:33 Oooo ... mam to samo ... |
rw12 MV6 lodz | 2004-10-03 23:37:27 podpowiem jeszcze lozysko w sprzegle. mialem cos takiego i wymienilem komplet sprzegla (tarcza, docisk, lozysko) i po problemie.
czy sprzeglo nie bierze ci wysoko? robert |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2004-10-03 23:39:17 moim skromnym zdaniem przeguby, sprawdzic stan! reszta..... wszystko jest mozliwe,ja stawiam na przeguby. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-10-04 10:04:36 Tak sobie myślę......, że drżenie jest i u mnie. Tylko spowodownae jest to szperą. Czasami mam wrżenie że auto podkakuje. |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-10-04 10:47:16
co to za limuzyna co drży przy ruszaniu Ja za te wszystkie "efekty specjalne" o których piszecie winiłbym wypracowany most, bo w innych miejscach przeniesienia napędu już żadnej finezji nie ma ale szpera?? nieee nie sądzisz piotrze chyba, że większość beemek gdzie notorycznie wciskają szperę "drży" przy ruszaniu ja też nie sądzę |
boogie LOB SYMPATYK M6 warszawa | 2004-10-04 12:06:24 co do beemek, to tylko M3 i M5 mają szpere, 25%.
U mnie też skacze czsem, na mokrym jak się przesadzi. Całe auto podskakuje jak cholera. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-10-04 12:51:41 E... Darti kolega się pyta "skręcam i naciskam gas to drży tył omegi".
Ja tam nie wiem czy on ma szperę, pewnie nie i przyczyna jest inna, a jeśli ma, przecież były w b ??? Natomiast u mnie gdy sprzęgło załapie to mam taki sam objaw np. na piasku, gdy mocniej wcisnę gas to objawy ustaje i albo wyrzucam chmurę piasku albo dymek z kól. Jak to robię delikatnie to taki właśnie jest objaw, poki oba koła nie chwycą przczepności. Podobne objawy miałem we fronetrze ale z przodu. Dużo mniej wyraziste, bo tam większa masa i opony były. No ale cóz oba auta miały/mają swe latka może być i co popsute. np. tylne amorki nie dociskają kół tak jak trzeba. I jeszcze, co to znaczy "drży" ??? Właśnie to słowo skusiło mnie do napisania postu. Te zabawne i bardzo subkiektywne słowo. Jetsem w stanie się założyć, ze to słowo dla każdego z nas znaczy co innego jeśłi chodzi o przygody a autem. |
syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2004-10-12 21:31:45 witam. dzieki z gory za wzystkie porady i informacje. dodam tylko ze zauwazylem teraz ze jak rano wyjezdzam do pracy i auto stalo cala noc to od rana nie ma tych drzen. pozdr LS |
syciu Opel Vectra B Kombi Poznań | 2005-02-07 23:58:10 witam, tyle siw napytalem i narobilem, az wkoncu wymianialem oleje i stweirdzilem ze wyminie w tylnym mosci etez. I co? Cholerne drzenie ustalo - a na to ze po wymianie oleju ustanie nigdy bym nie wpadl. Normalnie jestem takszczesliwy ze az musialem to napisac, moze kiedys komus to pomoze w takiej przypadlosci jak ja mialem. pozdro |