| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rafal71 omega cd A hajnowek | 2005-01-26 21:00:12 kiedys byl taki post na temat oslaniania chlodnic i wlotow zima,ktory byl krytykowany ze to auta dawno temu oslaniano syreny ,wolgi itp.a tu jednakrobi sie takie do calkiem dzisiejszych wozow.Tytuł strony |
rw12 MV6 lodz | 2005-01-26 21:44:08 no wlasnie. zastanawiam sie nad jakim sprzesloenieciem chlodnicy. dzisiaj rano jak ruszylem temp. byla ok. -7 st. musze przyznac, ze pomimo tego,iz skrecam ogrzewanie na minimum to musze przejechac ok. 12km aby silnuk sie troche nagrzal. ciekaw jestem na ile przesloniecie chlodnuci by przyspieszylo nagrzanie samochodu?
|
jacekn Opel Omega B Olesnica | 2005-01-26 22:13:53 Witam,
A po co zasłaniać chłodnice? Ona może być wsadzona w ciekły azot a silnik ze zdrowym termostatem i tak się nagrzeje. Chyba, że macie na myśli to, że powietrze przelatujące przez chłodnicę chłodzi blok. Pozdrawiam, Jacek |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2005-02-02 19:31:01 U mnie przy mrozie -15stopni i wiskiem na stałe zablokowanym po 4km i włączonym ogrzewaniu temp silnika wynosi 90 stopni musisz mieć walnięty termostat |
hrumek Opel Omega A Caravan Dolnosląskie | 2005-02-02 19:51:19 Gdy przed chłodnicą włożyłem taką przesłonę składającą się z przedziurkowanego kartonu, wówczas autko często gasło na wolnych obrotach, do tej pory nie wiem co tu było grane. Postanowiłem zmienić termostat i skutek był natychmiastowy. Jedyne co zauważyłem to, że wskaźnik temp. przechyla się nieco powyżej środkowej kreski wskazując mniej więcej 70 stopni, co uznałem za wadę czujnika?> defekt normalny w Omegach Ale nikt na jednak na forum tego nie potwierdził. |
DrA ![]() eS ... | 2005-02-02 20:14:41 A ja mam pytanie:
Dlaczego zasloniecie chlodnicy ma niby przyspieszac nagrzewanie silnika ?? |
robert1x LOB SYMPATYK DAF Audi Wrocław | 2005-02-02 22:03:31 po co zasłaniać chłodnice -chyba że ktoś ma zrypany termostat ale lepiej jest go chyba wymienić koszt niewielki niż się pałować z kartonikiem zwłaszcza w korku
|
Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2005-02-02 22:16:54 ja zatkałem grill styropianem (podocinałem takie paski i powkładałem we wloty)
I co.... jeszcze tego samego dnia to zlikwidowałem Fakt faktem że szybciej sie zagrzewał ale to sie na tym nie konczyło wskazówka temp. momentalnie osiągała 90 stopni raz nawet przekroczyła. |
tgk OMEGA tychy | 2005-02-03 11:03:37 jak sama nazwa wskazuje CHLODNICA to element w samochodzie sluzacy do schladzania cieczy a nie podgrzewania.
Jesli dobrze rozumuje to dopiero gdy otwiera sie termostat i duzy obieg plyn plynie przez chlodnice- wlasnie wtedy ciecz jest juz ciepla. reasymujac dobry TERMOSTAT to wszystko co potrzebne , a zaslanianie chlodnicy moze spowodowac przegrzewania silnika. pozdrawiam |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-02-03 13:07:00
Bo przez zasłoniętą chłodnicę nie wpada zimne powietrze i nie chłodzi silnika na/z zewnatrz. W przypadku aut wyposażonych w wisko które się kręci powodując ciąg powietrza, zaslonięcie chłodnicy daje "jakiś" efekt szybszego nagrzewania się silnika a jak się nagrzeje to przegrzewania .
W przypadku aut z wiatrakiem elektrycznym (mv6 skutek jest dużo mniejszy.
W/g mnie w obu przypadkach zdaje sie to psu na budę i niewarto tego robić. No chyba, ze ktoś ma coś takiego jak w woldze mechaniczną roletę. i będzie pamietał o tym aby jej używać. |
DrA ![]() eS ... | 2005-02-03 13:48:40
Nie sadze, zeby w dzisieszych obudowanych wielkimi zderzakami z mikroszczelina zamiast atrapy chlodnicy, samochodach dawalo to jakikolwiek efekt. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-02-03 14:10:20
Omega A - starsza albo nie dzisiejsza.
Pewnie ze nie warto ale jak wykorzenić z narodu takie przyzwyczajenie. |