Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
krymi turek | 2005-02-03 20:13:16 mam pytanko jak spawdzic termostat jakas szybka metoda bo cosik za duzo pali paliwka |
Inferno Sympatyk FEFK Galaxy, Citroen C5 Kaletnik | 2005-02-03 20:15:53 Termostat musisz wyjac i ugotowac w wodzie najlepiej mierzac przy tym temperature i zobaczyc przy jakiej sie otwiera ![]() |
![]() juzeff mkVII 1.6 16v warszawa | 2005-02-03 20:16:30 termostat wyjmij i wloz do wrzatku to sie otworzy. przy wyjmowaniu jesli jest sprawny, a zakladam, ze wyjmujesz przy schlodzonym silniku ![]() ale jesli samochod duzo pali i zarazem ma to byc wina termostatu to czywiscie musi po wyjeciu byc otwarty. oznacza to ze sie zablokowal. konkluzja jest taka, ze jak po wyjeciu termostat otwarty to moze byc jego wina - ale oczywiscie wczesniej mozesz to zaobserwowac po wskazaniu temperatury. nie musisz jednak wyjmowac termostatu, wystarczy, ze zostawisz samochod wlaczony i zanim wskazowka dojdzie do 90 st. sprawdz gruba rure dochodzaca do chlodnicy. jesli jest bardzo ciepla tzn. ze termostat masz permanentnie otwarty. [ wiadomość edytowana przez: juzeff dnia 2005-02-03 20:55:58 ] [ wiadomość edytowana przez: juzeff dnia 2005-02-03 20:57:58 ] |
_johan_ Escorcik 1.4 GHIA Knurow | 2005-02-03 21:32:32 Często nie termostat jest przyczyną złego działania układu chłodzącego, a uszczelka pod termostatem. Guma po pewnym czasie partacieje i zaczyna przepuszczać.
A zmieniając temat, jeżeli bedziesz chciał sprawdzić termowyłącznik elektrowentylatora to tak jak poprzednicy pisali, należy go wsadzić do garnka z wodą i stopniowo podgrzewać. Do garnka włożyć jakiś termometr (z dużą skalą) lub termopare, a na styki podłączyć multimetr (żeby piszczał przy zwarciu). No i obserwować przy jakiej temperaturze nastąpi zwarcie. Temperaturę wyłączenia się elektrowentylatora uzyskasz (po zagotowaniu wody) jak wyłączysz grzanie. ![]() |
![]() Darek Ford Mondeo Ghia, au ... Turek | 2005-02-03 23:03:12 Widze z Turku Krymi uzupełnij profil może spotkanko obejrzymy twój termostat. |
![]() Robert48 MkVII Zetec + LPG Kraków | 2005-02-03 23:32:20 tak jak pisze juzeff wczesniej możesz sprawdzić cienką rurę mały obieg jak nie jest bardziej gorąca od grubej to wymienień termostat |
krymi turek | 2005-02-04 17:55:53 widze kolega z mojego city milo mi dareczku
|