MotoNews.pl

Lenie do roboty - co daje wytlumienie glosnikow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio nudzilo mi sie niezle i zaczalem grzebac przy glosnikach. Oryginalny tyl zdemontowalem w celu naprawy (oderwane membramy). Przod rowniez mam oryginalny, plus jakies twitery (dosc dobrej jakosci).

Wytlumilem poki co tylko tylna polke, taka pianka podlogowa jak pod panele sie kladzie, naprawilem te glosniki podklejajac membrame silikonem i zmontowalem to w kupe... i wiecie co?

JA PIERDOLE JAK TO GRA !!

Dodam ze radio mam tez oryginalne kaseciaka daewoo i podlaczam pod niego discmana. Po prostu masakra, bass niesie sie na cale auto i nie mialem pojecia ze glupia gabka da TAKI EFEKT !!

PS. Podniecony takim stanem rzeczy zabieram sie niedlugo do wytlumiania calych przednich drzwi...

Cel tego tematu - pokazanie ludziom, ze to naprawde WARTO ZROBIC!!!

A nie jest to przypadkiem efekt przyklejenia membrany

Ja tez mam oryginalne glosniki Boo...costam i jak zakladalem jakies Pioneery z nizszej polki to sie nie umywaly do naszych seryjnych. Na naszych bas naprawde czuc, a tam bylo takie yyumcy i to jeszcze z opoznieniem wzgledem muzyki

Krzysiu to "wytłumienie" dużo dało napewno Ja osobiście co do seryjnych głośników od Esperaka nie mogę powiedzieć dobrego słowa mam 2 założone u siebie w Mercedesie i grają gorzej niż źle moim skromnym zdaniem, już głośniki 45W Tonsila, które są z tyłu lepiej sobie radzą

Ale jak ty to zrobiłeś ?? -- to uszczelnienie ... nakleiłeś wokół dolnej części głośnika szczelnie piankę ??? --- nie dawałeś ani trochę luzu ... pomiędzy ??

Kurde ja nie wiem jak to zrobić profi ... z przodu też drzwi wytłumiłem ... ale nie wiem czy dobrze???

Ja przednie drzwi okleilem matami bitumicznymi - zewnetrzna blache i wewnetrzna.

Dalo to tyle co nic... poza paroma kg masy... A z przodu nie mam seryjnych glosnikow.

Armani, zdjalem cala maskownice i na gola blache z tylu nakleilem od gory pianke na 2 stronna tasme - pozniej na "krzyz" wycialem otwory na glosniki, tzn tak aby gabke mozna bylo zawinac do srodka bagaznika o blache (musisz pokombinowac, imho najprosciej przeciac gabke na gwiazdke), wkladasz glosniki, montujesz polke i sruuuu.

Basik jak ta lala!

Efekt nie z powodu podklejenia membram bo kiedys dzialaly dobrze i bez wytlumienia dzwiek nie umywal sie do tego, co jest teraz.

Cytat:
2005-05-29 12:18:29, Cwikus pisze:
Armani, zdjalem cala maskownice i na gola blache z tylu nakleilem od gory pianke na 2 stronna tasme - pozniej na "krzyz" wycialem otwory na glosniki, tzn tak aby gabke mozna bylo zawinac do srodka bagaznika o blache (musisz pokombinowac, imho najprosciej przeciac gabke na gwiazdke), wkladasz glosniki, montujesz polke i sruuuu. Basik jak ta lala! Efekt nie z powodu podklejenia membram bo kiedys dzialaly dobrze i bez wytlumienia dzwiek nie umywal sie do tego, co jest teraz.

Tzn... tylko nakleiłeś jakby taką podkładkę z gąbki między blachę a głośnik a następnie zagiąłeś tą piankę z otworów na boki
QLogic .. ja z przody też wytłumiłem i efekt był... taki sam jak u Ciebie ... dlatego zacząłem się zastanawiać ??
Ale tych zewnętrznych blach nie wygłuszałem .... IMOH ... trzeba będzie spróbować ...

[ wiadomość edytowana przez: Armani01 dnia 2005-05-29 12:41:46 ]

Cytat:
2005-05-29 11:30:47, QLogic pisze:
Ja przednie drzwi okleilem matami bitumicznymi - zewnetrzna blache i wewnetrzna. Dalo to tyle co nic... poza paroma kg masy... A z przodu nie mam seryjnych glosnikow.

Ja też oblepiłem drzwi matami... I też nie zauważylem wyraźnego efektu.

Bo po cichu to nei slychac roznicy. Ja tak slucham muzyki w aucie ze najpierw mnie slychac a potem za 20s sie pojawiam zza zakretu

Oklejenie musi byc dosc dokladne i dobre jakosciowo materialy trzeba uzyc!