Jaki akumulator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,
Wiem ,że temat był juz wałkowany ale
jaki lepszy akumlator
1) obsługowy 60 ah 600 A (EN)
2) bezobsługowy 55 ah 420 A (EN)
Cena jest identyczna (170). oba dwa lata gwarancji. Pierwszy firma nieznana, drugi Piastów.
Niby to drobiazg ale ten pierwszy akumulator ma ekstra parametry plus oczko wapniowy itd. ale jednak są komory.
Drugi znacznie słabszy.
Moze coś doradzicie?
PZDR
Bojkot

Cos mi sie wydaje zo ten pierwszy to ma tekie EXTRA PARAMETRY tylko ladnie napisane na naklejce...

Niewiadomo jaka firma to moga sobie pisac co chca, a normalna, szanujaca sie firma juz tak nie moze...

No jasne, ale jezeli by to byla szanujaca sie firma to raczej cena nie byla by taka sama przy znacznei lepszych parametrach

Lepszy ten który ma lepsze parametry. Wydaje mi się jednak że w przypadku akumulatorów trwałość ma najważniejsze znaczenie. Z tym nieznanym nie wiadomo jak będzie.

Cześć,
Dzięki za porady. Ten mniej znany akumulator to jakaś filia Varty ( nazwa własna ale jej nie pamietam) tak mówi sprzedawca.
Sprawdze jak ta obsługowość się przedstawia i wówczas wybiorę.
Rozmumiem, że pojemność 60 ah nie ma znaczenia altarnator sobie poradzi.
PZDR
Bojkot

JAk nie będziesz sprzedawał auta przez 5 lat to kup sobie "Boscha CZERWONY" Jest drogi ale pojeździsz na nim na 100% z 6,7 lat. A jak będziesz sprzedawał to sobie go wyjmiesz wrazie czego.

O Boshach slyszalem rozne historie i raczej odradzalbym placenie wiecej za cos co mozna miec za mniejsze pieniadze...

Dzeki za rady > Ta firma nazywa się Quand jakis odłam VARty. Jest akumulator bezobsługowy tej firmy - 55 Ah 42O A(EN) za 160 zł. Chyba sie skuszę. Nie ma akurat innych akumulatorów z lewym plusem .
PZDR
Bojkot

W espero jest chyba prawy plus

Hej,
Kupiłem ten akumulator firmy Quand 60 ah 600 A EN bezobsługowy 24 msc gwarancji za 180 zł ale to raczej badziewie.
Gorzej - po założeniu sprzedawca posprawdzał mi napięcia i powiedział, gdzieś mi ucieka prąd (0,08 ah) a max powinno 0,04 ah co może spowodowac osłabienie akumulatora. Autoalarm wg niego ciągnie około 0,01ah a reszta ? Pytał sie mnie o radio jako przycznę ( zle podłaczenie). Czy się tym przejmowac ? Co może powodowac ucieczkę prądu? Sugestie mile widziane. Poza tym mam duże ładowanie 14, 5 ledwo w normie.
PZDR
Bojkot

Moim zdanie masz wszystko OK.Autoalarmy biorą do 0,1A-(100mA).Możesz to sprawdzić poprzez wyjęcie bezpiecznika zasilającego alarm.Wtedy powinieneś zmierzyć prąd-wszystkie żaróweczki muszą być wyłączone- te na desce rozdzielczej,oświetlenia kabiny itd.Te 14.4 V też ok-trzeba uwzględnić klasę przyrządu pomiarowego.Zwykły wskazówkowy (analogowy) może mięć 3 nawet do 10 % błąd wskazań.Cyfrowe tęż mają błędy-nikt w warsztacie nie trzyma przyrządów klasy laboratoryjnej a raczej tzw.warsztatówki-próbniki.To zupełnie wystarcza.

Znowu mitomania.
Jeśli wam sie wydaje że nazwa Bosh czy Varta oznacza od razu lepsze akumulatory to jesteście w błędzie.
Swojego czasu kupiłem w Tesco akumulator do CC. Zwykły najzwyklejszy po fajniej cenie. Chodzi bezproblemowo od 4 lat. Przed sprzedaniem auto dwa miesiące stało "na alarmie" i było tylko przepalane (bez jazdy). Mróz nie mróz - zawsze odpalał. Wymagał profilaktycznie 1-2 razy w roku doładowania (bo cienki jeździł na małych dystansach).
Ostatnio do corsy kupiłem tanio baterie firmy Budget. I też wierzę, że będzie dobra. A gdzie leży sedno? TRZEBA CZYTAĆ UWAŻNIE! Na baterii Budget stoi czcionką 6: "Wyprodukowano przez Centra Poznań" A na innym "noname" w Carrefour "Producent: Jenox"
Krótko mówiąc - duże firmy też chca zarobić obrotem a nie marżą. Tworzą specjalną tanią markę na potrzeby kontraktu na tysiące sztuk. Oczywiście nie jest to produkt topowy bo robi się go na starych liniach ale nie jest to szmelc. A wolę taki kupić 2 razy taniej i używać ledwie 20% krócej...