MotoNews.pl
11 450 km na 45litrach DIESLEM? POMOCY (81782/27) - PT

450 km na 45litrach DIESLEM? POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam duzy problem pomóżcie! Kupiłem diesla zeby oszczędnie jeździć a tu takie nie miłe zaskoczenie. Zalałem pełny bak, czyli 45 litrów, zrobiłem 467 km i paliwo się skończyło Podobno te silniki są oszczędne. Dlaczego mi pali 10l/100 km ? Co może być przyczyną? Gdzie szukać przyczyny? Zastanawia mnie też to, że w tej rurce przezroczystej idącej od pompy paliwa są pęcherzyki powietrza. Podobno powinien palić 6l / 100 km, czemu tyle spalił? Jeździłem oszczędnie nie przekraczałem 100 km/h POMOŻCIE

ja tam jestem pijany , ale jeśli wszystko wskazuje na to, że samochód jest OK, to przyczyną może być tak prozaiczna rzecz, jak wyciek z baku, ew. nieszczelność przewodu paliwowego...

Moze hamulce trzymaja, albo filtry zapchane?

niee no ale żeby 10l palił??? to nie wiem jakby te heble miały blokować i jak te filtry musiały być zapchane... 7l powinien wychlać... ale nie 10!

może dystrybutor na stacji był tuningowany i miałeś "promocję"...

trzeba było od razu opał lać

nie, jestem pewny że weszło 45 litrów, bo tankowałem z kanistrów. Co jeszcze moze przyczyną?

serio sprawdź, czy gdzieś nie cieknie.... diesla raczej ciężko zmusić żeby tyle chlał.... nawet starego, zjeżdżonego....

filtry wymieniałeś? a chodzi normalnie, czy zamulony?

Chodzi super, nic nie zmulony. Co prawda ciężko rano pali ale jak już odpali to jest OK. Zbiera się dobrze i ładnie ciągnie. Filtrów nie wymienialem....

Cytat:
2005-02-07 01:05:30, hepos pisze:
Chodzi super, nic nie zmulony. Co prawda ciężko rano pali ale jak już odpali to jest OK. Zbiera się dobrze i ładnie ciągnie. Filtrów nie wymienialem....

no to na pierwszy ogień idzie filtr powietrza..... jak jest totalnie zasyfiony, to nie ma powietrza i musi kosztem tego palić... ale z tego co wiem w dieslu nie ma to aż takiego znaczenia jak w benzyniaku....

z paliwowym, to wiem że muli autko jak jest zapchany - tak właśnie miałem.... a jeśli muli, to spalanie rośnie, bo trzeba mocniej cisnąć, żeby rozpędzić... no ale mówisz że Ci chodzi dobrze....

To moze pompie wtryskowej nalezy sie wymiana ?

może wtryski leją

Cytat:
2005-02-07 00:58:56, hepos pisze:
....., bo tankowałem z kanistrów. Co jeszcze moze przyczyną?

Może olej opałowy wlałes o mniejszej wartości opałowej to musiał go wiecej łyknąć żeby ten sam efekt był co na ON

Mi jedna mazda pali 6 druga 8 a wina leży w lejących wtryskach, zmienie jak sie cieplej zrobi. Powiedz czy kopci na czarno czy nie. Miałem podobny silnik w reni 19 i nawet popuszczenia na pompie nie zmieniło, nieznacznie może wzrosło zużycia paliwa moze o 0,5 litra na 5,5 l/100km

Nic nie kopci, robię przegazówę do fula i nawet czarny dym nie leci, spaliny pachną jak w tdi

To czego chciec wiecej Dobrze sie zbiera...spaliny ok...silnki w normie trudno...bedziesz mial wyzsze koszty... A moze to benzyniak wczesniejszy wlasc przelozyl

Mam pytanie: tyle wyszło po mieście czy na trasie bo jakoś tej informacji nie mogę odszukać? A tak w ogóle to jabym się wybrał do mechanika na sprawdzenie regulacji pompy wtryskowej, bo np w VW to mozna ją ustawić na moc lub na ekonomię. Może w Tym silniku jest podobnie?

a moze zwyczajnie drogomierz ci zaniża przebieg ? chociaz mało prawdopodobne lepiej sie upewnic

niech zatankuje do pełna, zobaczy czy nie ma wycieków, i nieche jeździ później dotankuje znów i będziewiedział, bo z kanistrów tankował to może któryś był nie pełny, itp.

Cytat:
2005-02-07 00:58:56, hepos pisze:
nie, jestem pewny że weszło 45 litrów, bo tankowałem z kanistrów. Co jeszcze moze przyczyną?

Jak lałeś z karnistra to pewnie nie dolałeś do pełna bo ropa się pieni a poldek ma kiepskie odpowietrzenie i zaraz wywala nat na stacji że pełny a potem jeszcze wchodzi z 8 litrów. Spróbuj na stacji zatankować pod korek to znaczy tak abyś widział paliwo we wlewie a nie pianę, potem po wyjechaniy do rezerwy robisz to drugi raz i liczysz ile spalił.

Jak ciężko pali to mu zmień świece żarowe bo jak miałem to przy minus 20 palił na dotyk a jak miałem ciulate paliwo to odpalił i po paru minutach gasnoł bo filter zapychało parafiną, ale palił zawszę bez pudła. Goście z benzyny patrzyli z podziwem. Niewierz stacjom lej dodatek na zimę do paliwa.