Czasowy wyłącznik oświetlenia kabiny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Padł mi czasowy wyłacznik oświetlenia kabiny.
Chciałem go naprawić, ale... nie wiem gdzie to ustrojstwo siedzi.
Sorry za głupie pytanie, ale możecie mi powiedzieć?

Może ktoś wie co mogło paść bo nie zapala sie po otwarciu dzwi?
Lampke mogę zaplic tylko ręcznie przełącznikiem.
Moj Poldek to Caro+

Z góry THX

Mogły zasniedzieć tez wyłączniki w słupkach, chociaz raczej nie wszystkie na raz. W mr93 to jest w centralce pod deską nie wiem jak w Plusie.

Witam,
ja też obstawiam wyłacznik w drzwiach. To ustrojstwo ma tendencją do rdzewienia i traci się masa. Trzeba je pożądnie wyczyścić albo najlepiej wymienić. Sprawdź na innych drzwiach , na którychś powinien zadziałać.

w plusie chyba za oświetlenie wnątrza odpowiada urządzenie mikroprocesorowe, bo tam się oświetlenie wnętrza włącza w różnych opcjach. wyłącznikami drzwiowymi z czasówką, po włączeniu zapłonu gaśnie, po włączeniu zapłonu zapala się i gaśnie przy otwieraniu i zamykaniu drzwi normalnie bez opóźnienia, zapala się oświetlenie wnętrza przy włączeniu świateł awaryjnych itd...

Cytat:
2005-02-01 08:19:58, kornik pisze:
w plusie chyba za oświetlenie wnątrza odpowiada urządzenie mikroprocesorowe, bo tam się oświetlenie wnętrza włącza w różnych opcjach. wyłącznikami drzwiowymi z czasówką, po włączeniu zapłonu gaśnie, po włączeniu zapłonu zapala się i gaśnie przy otwieraniu i zamykaniu drzwi normalnie bez opóźnienia, zapala się oświetlenie wnętrza przy włączeniu świateł awaryjnych itd...

To tak jak i u mnie i to jest w centralce, wygląda jak przekaznik, tylko zadnych jaj nie robi z awaryjnymi, a tak to samo. Mikroprocesor to insza inszość, swoją drogą.
Heh nieźle "ogadżecone" te nasze Polonezy

orginalny moduł sterujący oświetleniem wnętrza i pozostałymi rzeczami znajdziesz tu: elektronika
a z ciekawszych rzeczy mają :
AKUSTYCZNY SYGNALIZATOR PRZEKROCZENIA
PRĘDKOŚCI 120 km/h

Wersje eksportowe
teraz wiadomo czym się różniła FSO Celina od Caro

Cytat:
2005-02-01 09:41:41, maku pisze:
orginalny moduł sterujący oświetleniem wnętrza i pozostałymi rzeczami znajdziesz tu: elektronika

AAA jednak Plusy mają w mikroprocesorze z tym światłem!!!
To przepraszam za zamieszanie

[ wiadomość edytowana przez: Nabauab dnia 2005-02-01 10:29:07 ]

Też raczej stawiam na wyłącznik w słupku. U mnie było to samo nic nie działało wystarczyło wykręcić i wkręcić spowrotem. Tam jest zbyt ciasno i kabel po kilku latach może zacząć nie łączyć. Jeżeli to nie pomoże to patrz pierwsze posty powyżej.

Cytat:
2005-02-01 10:26:04, Nabauab pisze:
AAA jednak Plusy mają w mikroprocesorze z tym światłem!!! To przepraszam za zamieszanie [ wiadomość edytowana przez: Nabauab dnia 2005-02-01 10:29:07 ]

przeca mówiłem

car - a ty widziałeś kiedykolwiek wyłącznik w słupku od tyłu?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
2005-02-01 11:00:02, kornik pisze:
przeca mówiłem

No ale ja mówiłem jak jest u mnie tylko czyli w szerokim Caro
OLO, jak ja byłem w wieku Cara, to wielokrotnie czesciej oglądałem, a nawet rozkrecałem rózne rzeczy w samochodzie, niz teraz, pod okiem taty oczywiście

A co padło lub jest źle połączone jeśli lampka w obu położeniach przełącznika (caro+ 1997) świeci, ale nie gaśnie po czasie?

Cytat:
2005-02-10 10:18:41, MichalSW pisze:
A co padło lub jest źle połączone jeśli lampka w obu położeniach przełącznika (caro+ 1997) świeci, ale nie gaśnie po czasie?

ale ona nie może w obu położeniach gasnąć .. tylko w jednym gaśnie po czasie, w drugim pozostaje cały czas wyłączona a w trzecim cały czas włączona ..

tak sobie teraz mysle ze chyba chodziło ci o to ze w obu położeniach lampka działa ale w jednym co ma gasnąc nie gasnie ... tez tak kiedys mialem, ale rozmontowalem swiatelko .. zlozylem znowu.. i teraz dziala

Tylko że ja światło kupiłem dziś nowe, bo w poprzednim w ogóle nie stykało po puszczeniu przełącznika. Jest nieco inaczej rozwiązana kwestia połączeń. Połączone jest wszystko OK. Czy możliwe jest że padł przekaźnik odpowiedzialny za czasówkę? Pozostałe funkcje przez niego obsługiwane działają normalnie.

[ wiadomość edytowana przez: MichalSW dnia 2005-02-10 19:00:57 ]

Nikt nie miał tego problemu? Nie to żebym komuś źle życzył, ale liczę na jakieś pomysły, sugestie.

Problem już rozwiązany.

w jakiż sposób? co było ne tak ?