Wałek rozrządu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Silniki 1,3. Czy wałek silnika gaźnikowego różni się od wałka silnika z monowtryskiem ? Wiem napewno że monowtrysk posiada pompkę paliwa w zbiorniku, natomiast gaźnik ma pompkę mechaniczną napędzaną z wałka rozrządu, tylko nie wiem czy wałek ma dodatkową krzywkę czy korzysta z krzywki zaworowej.

Czy ktoś to wie ? Czy ktoś ew. może to sprawdzić w pewnym programie ?

Moze sprawdz tu

Tam nic konkretnego nie znalazłem, w książce też, dlatego pytam na forum.

Tak mi sie zdaje ze raczej bedzie to samo

Mi też tak się wydaje ale 100% pewności nie mam, a muszę to wiedzieć na 1000% inaczej moje plany mogą trfić na szrot.

w książce napraw napisali, że 1,3 gaźnik - pompa napędzana jest od mimośrodu wału rozrządu przez popychacz i umieszczona z boku kadłuba

także wałki na pewno różnią sie budową

Cytat:
2005-02-06 20:14:16, mss pisze:
w książce napraw napisali, że 1,3 gaźnik - pompa napędzana jest od mimośrodu wału rozrządu przez popychacz i umieszczona z boku kadłuba także wałki na pewno różnią sie budową

Jesteś pewien na 100% , krzywka też jest mimośrodem.

Cytat:
2005-02-06 20:18:17, Miro pisze:
Jesteś pewien na 100% , krzywka też jest mimośrodem.

nie jestem pewein na 100%, a nie masz możliwości sprawdzenia??

Trzeba by wałek wyjąć i zobaczyć, a to jest niestety nie możliwe w warunkach zimowych pod chmurką

wałek z wtrysku ma nie obrobiony mimośród do pompy
skok krzywek --porównaj stopień sprężania(zazwyczaj gaźnik ma wyższy)jeśli taki sam to podejdzie

A w 1,6 cvh gaźnik z hydraulicznymi popychaczami pompka jest napędzana przez popychacz prosto od wałka rozrządu? Czy wymiana wałka to tylko wyłożyć wałek i popychacze i włożyć nowy z nowymi uszczelniaczami?

[ wiadomość edytowana przez: lookaash dnia 2005-02-06 21:49:33 ]

zamiast wymiany na nowy warto rozważyć regenerację u świątka]
---przy okazji można za dobre pieniądze zrobić wałek GT (ok 10% więcej mocy-przy gażniku łatwo ustawić zapłon do innego skoku)

w pewnym programie mówią że jest to samo

Cytat:
2005-02-07 09:32:04, slawas1 pisze:
w pewnym programie mówią że jest to samo

Czekałem na taką odpowiedź , wielkie dzięki .

Cytat:
2005-02-07 10:27:11, Miro pisze:
Czekałem na taką odpowiedź , wielkie dzięki .

czegóż nie robi się dla klientów....