[ Pilne] Silnik - rejestracja ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakie są procedury rejestracji przy sprowadzonym silniku z niemiec, czy są opłaty dodatkowe typu cło, itp ?
Wszelkie sugestie i doświadczenia mile widziane.

przyznam szczerze że nie mam pojęcia ale chętnie podrzucę temat....hop do góry!!

Nikt nie zmieniał silnika ? Nikt nic nie wie na ten temat ?

Ja jestm baaardzo ciekaw, i to np. ściągniećie samochodu i nierejestrowanie w Polsce, tylko na części??

Witam
Kiedyś spotkałem informację, że formalności były jak przy samochodzie - tzn. chcieli zaświadczenie, że silnik spełnia normę Euro 2. Aktualnie to nie ważne. Kiedyś w wydziale komunikacji byłem świadkiem scysji bo urząd chciał papiery z jakiego auta pochodzi silnik (nr rejestracyjny i VIN). Nie pomagały tłumaczenia gościa, że z rachunkiem kupił na szrocie i nie znany jest nr rejestracyjny. Lepiej dowiedz się w urzędzie celnym i wydziale komunikacji. W ostateczności pozostanie przebić numery (i zrobić klona tego co masz).
pozdrawiam
Arturek

Ja zmienialem silnik, ale kupiony w polsce, a nie w niemczech ;/ Musialem na umowie kupna - sprzedazy napisac z jakiego auta pochodzi silnk (VIN, nr rejestracyjny, rok produkcji auta, wszystko), w ten sposob moglem tylko zarejestrowac go bez problemow. Niestety nie wiem jakie sa oplaty przy sciaganiu silnika z zagranicy