Tylne światła wysiadły....pilnie potrzebna pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.. Mam problem-nie dzialaja mi tylne swiatla i przednia postojowka od strony kierowcy.
Z tylu dzialajace zostaly kierunki, cofanie, przeciwmgielne i stopy natomiast nie ma tych "normalnych"...Z przodu dziala jedna postojowka oraz mijania i dlugie "normalnie"
bezpieczniki i zarowki sprawdzilem...
Jesli ktos moze to pilnie potrzebuje pomocy bo mam wieczor jechac i nie bardzo wiem jak sie zabrac za to
dzieki

Czeka Cię sprawdzenie czy w przewodach jest prąd, a jak nie to wyśledzenie gdzie są przerwane. Moą treż żarównik nie kontaktować w oprawkach - zwłaszcza te całoszklane w przednich pozycjach mają do tego skłonność. Czyli po kolei. Sprawdzasz czy jest napięcie, nie ma to to oglądasz instalację, jest - to czyścisz oprawki.

kazda zaroweczke wyjalem, szmatka wyczyscilem zeby styki "swiecily", podpialem pod aku - kazda swieci, oprawki poczyscilem.....

Zastanawiam się nad brakiem masy do tylnich lamp-ale raczej nie bo wtedy jest z tyłu istna dyskoteka zapala się nie to co powinno.Drugie co mi przychodzi do głowy to przełącznik świateł na desce rozdzielczej-wyjmij i zobacz czy nie powysuwały się kabelki z kostki.Przełącznik też mógł się przepalić - miałem coś podobnego ze starości odmówił posłuszeństwa-nowy kosztował mnie 8zł

Jeden koleś (elektryka MR93) nie miał kilku rzeczy, w tym chyba świateł mijania.. ale po nite do kłębka... podłączenie napięcia na bezpiecznik dało ekfekt - działają! to co mamy wcześniej? Stacyjkę! I bingo. Tam sa dwa styki. Jeden stykał (fura jeździła, zapłon był) drugi nie

Co do postojówki z przodu - sprawdź nie tyle żarówkę co oprawkę, bo te strasznie lubią się nadpalać i nic nie świeci. Co do tyłu no to gorzej, u mnie np. gasly zwykle swiatla bo mialem wylamany ten zaczep calej wkladki. Jak sie troche ruszyla to konektor na niej nie stykal w porzadku no ale na obu naraz to malo prawdopodobne. Mialem rowniez kiedys problem z wiazka nad puszka z bezpiecznikami, kilka mocnych ciosow pomoglo a jak nie to zapal przecimgielne