| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2005-01-19 21:42:24 Witam
we wszystkich samochodach które miałem do tej pory we wnętrzu robiło się przy takiej pogodzie jak np: dziś ciepławo po około 5 minutach jazdy a po 15 - 20 wręcz gorąco - a w mojej Omedze ciepławo zaczyna się robić dopiero po jakichś 20 minutach a tak żeby sobie zdjąć kurtkę w czasie jazdy to chyba nie da się rozgrzać wnętrza nawet po godzinie?? a może coś z tzw. wiskozą?? słyszałem że to popularny problem w Omedze!! Dodam że jeżdże na LPG więc teoretycznie jeszcze szybciej powinno się robić ciepło?? |
robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2005-01-19 21:52:50 ludzie od czego jest archiwum.
wymień termostat. robota jak dla przedszkolaka koszty poniżej 100 zł. |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2005-01-20 00:37:47 Wydawało mi się że silnik zasilany LPG nagrzewa się szybciej (często piszą o tym np: w gazetach moto że po założeniu gazu łatwiej i częściej wypalają się uszczelki pod głowicą itp) ale młody jestem - mogłem sie pomylić
staram się chłonąć wiedzę o motoryzacji, więc wszelkie sugestie, porady i pouczenia są mile wskazane do robert_kraków - i tak i nie bo np: od jednego z klubowiczy usłyszałem że może to być kwestia tzw "wiskozy", więc jako niedoświadczony przez życie dopytuje starszych i mądżejszych!!
|
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-01-20 02:01:44 Nie wiem jak jest w A ale w B ogrzewanie startuje mi po niecałym kilometrze( czuję ciepło) po 3 wskaźnik jest na 80 stopniach.
Poza tym stwierdzam, że jest w porownaniu z Ładami ( miałem dwie) do dupy, ale jeszcze nie zmarzłem w mróz. Tak więc zabieraj się za termostat jak koledzy radzą albo zakładaj dwie pary kalesonow, walonki, kufajkę, uszankę i rękawice dziergane na drutach, tyle, że jak bym takiego kogoś zobaczył w omedze, to bym powiedział żenada, nawet kapelusz jest lepszy |
kielkac | 2005-01-20 09:27:31 gaz ma wyzsza temperature spalania, ale w obwod chlodzenia jest przy lpg wlaczony parownik, ktory badz co badz zabiera nieco ciepla. przy poprawnie zamontowanej instalacji nie powinny byc odczuwalne zadne zmiany w nagrzewaniu auta.
w twoim przypadku stawiam na termostat, ktory albo jest caly czas otwarty albo jak u mnie zlamal sie uchwyt termostatu i tez duzy obieg przez chlodnice jest caly czas otwarty (stad dlugi czas nagrzewania)... |
FanTM Omega A Sedan Bydgoszcz | 2005-01-20 10:04:45 Kupuj termostat ale nie żałuj kaski ja kupiłem taki sobie czyli średnia cena i był do dupy. Jednak WISCO które wieje jak oszalałe bardzo opóźnia nagrzanie silnika. Na temat w/w polecam archiwum. Pozdro. |
yenot DEADSOUL Omega A C20NE Caravan Wrocław | 2005-01-20 16:40:00 Janusz ma racje
Tez miałem Łade i najlepsze co w niej było to ogrzewanie ![]() |
robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2005-01-20 22:02:54 ponieważ mam w d... wyszukiwarkę. bo to straszne badziewie. specjalnie dla dopiero co przybyłych odtworzę z pamięci swój post na temat wiskozy.
sprzęgło wiskozowe popularnie zwane wiskozą ma na celu regulowanie przepływu powietrza przez układ chłodzenia silnika czyli chłodnicę. sama wiskoza działa na zasadzie bimetalu. zaciska się na stale napędzanym wałku, przejumąc jego prędkość obrotową. wbrew temu co sądzą inni wiskoza nie jest "sterowana" temperaturą z osi na której jest zamocowana a temperaturą powierza które ją otacza. przy okazji najbardziej istotnym elementem wpływającym na prawidłowe działanie wiskozy jest przepływ powietrza. czyli jak sama nazwa wskazuje drożna chłodnica - nie w środku ale na zewnątrz. prawidłowo zamontowany tunel powietrzny oraz co może dziwić czysta wiskoza. w przeważającym czasookresie pracy wiskoza sterowana jest powietrzem przepływającym przez chłodnicę a nie tym które kisi się w środku komory silnika. oczywiście ogólna temperatura komory ma wpływ na jej działanie jednak w żadnym wypadku decydujący. i co jasno winika z powyższego podstawowym elementem regulującym chłodzenie silnika jest chłodnica. jednak jeśli ona nie dziaa prawidłowo to nie ma co myśleć o tym że nawet nowa wiskoza będzie prawidłwo działać. tak więc proponuję następującą kolejność działania. 1. dokonać sprawdzenia poprawności działania wiskozy ale tylko dlatego że najprościej ją zdiagnozować. * procedura sprawdzania na samym końcu. 2. ocenić na podsatwie zachowania temperatury, czasu nagrzewania i temperatury chłodziwa ( nie ma jak tego zrobić jak tylko patrzeć na wskaźnik) w jakim stanie jest termostat. trzeba przy tym pamiętać że termostat jest urządzeniem pracujęcym w ekstremalnych waarunkach i właściwie jego okres prawidłowej pracy wynosi ok 2-3 lat. 3. dokonać czyszczenia układu chłodzenia - obojętne jakim środkiem. 4. a jak zrobimy to co powyżej tp i tak przeba wymienić płyn. tak więc polecam całkowite zdemontowanie chłodnicy i jej dokładne mycie z zewnątrz. - namoczyć zwykłą wodą polać środkiem do np. mycia felg, poczekać i dokłądnie wypłukać. BROŃ boże karcherem, najwyżej wodą z węża. 5. wlać nowy płyn chłodniczy - powodzenia przy odpowietrzaniu jak przetestować wiskozę. po pierwsze w większości przypadków wiskoza zakleszcza się podwodują nienaturalnie duży przepływ powietrza a sporadycznie odpuszcza powodując przegrzanie. jeśli dochodzi do przegrzania to winę ponoszą na równi pozostałe elementu ukłądu chłodzenia - przytkany przepływ przez chłodnicę, brudna chłodnica, stary płyn itd. zakleszczoną wiskozę bardzo łatwo poznać. przy pierwszym uruchomieniu silnika - ciepłego!!! - i nie jest to ważne czy latem czy zimą można przez kilka chwil usłyszeć wyraźny odgłos powietrza przepływającego przez tunel powietrzny - między chłodnicą a silnikiem - słychać poprostu osiem garów w fałce a nie 4 rzędem. odgłos ten powinien zniknąć po przegazowaniu silnika, jeśli jest stale słyszalny a wiskoza ewidentnie reaguje na każde zwiększenie prędkości obrotowej silnika to coś jest nie tak. zaznaczam że nie zawsze ten odgłos jest słyszalny lub nie potrafi się go rozpoznać. nie ma co wpadać w panikę. z tego co pamiętam to zwłaszcza latem kiedy auto postało kilkanaście minut a wiskoza żłapała temp. od silnika - jak silnik stoi to nie ma od czego innego. to każde pierwsze uruchamianie to poezja śpiewana na uszy omegowca. jeśli nie ma takiego objawu a temp. podczas jazdy jest normalna czyli ponad 85 stopni - silni się dogrzewa, poranne nagrzewanie jest szybkie to nic się nie dzieje. i wiskoza jest oki. założyłem kiedyś zablokowaną wiskozę w lecie. ludzie co za piekny odgłos. jednak spalanie wzrosło o 2 litry i pomyśleś że to tylko opór powietrza. kumpel wimienił wiskozę, bo jak twierdził auto przegrzewało się wydał wtedy 550 zł i nic. okazał się że m9iał tak zapchaną chodnicę, że elektryczne wiatraki nie pomogły. dużo trudnie zdiagnozować lużną wiskozę. ponieważ nie zachowuje się ona nienormalnie. z całą pennością będzie się kręcić na wałku stale. i tylko brak klinowania po postoju gorącego silnika może nakierować na jej usterkę. i tak na koniec. NIGDY ale to nigdy nie kupujcie używanej wiskozy to pieniądze wyrzucone w błoto. wiskoza to bardzo delikatne urządzenie i nawet nieprawidłowe przechowywanie w warunkach magazynowych powoduje jej udszkodzenie. nowa wiskoza jest hermetycznie pakowana w opakowanie które nie absorbuje promieniowania termicznego. i nie powinna być składowana w pozycji leżącej. to już chyba wszystko. słów krytyki nie przyjmuję. autor nie odpowieda za błędy i błędą interpretację tekst pisany po wpływie 2 litrów kapera. |
mantee78 szkoda, że nie Omega ... Nottingham, UK | 2005-01-20 23:09:07
na zdrowie ...
ale, taka "porada"
dla nowych użytkowników Forum i to ze strony LOB WETERANA to chyba nie najlepszy pomysł |
robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2005-01-21 18:30:23 aby zwrócić uwagę na powagę sprawy /ale głupoty/ przypominam wiskoza jest zamocowana na odwrotnym gwincie tzn. odkręcamy w prawo |
emo Opel Omega B Ciechanów | 2005-01-22 17:38:17 witam ja też niewiem jak jest z ogrzewaniem ale w omedze B prosze o pomoc albo o nadesłąnie schematu ogrzewanie z góry dziękuje PZD |
ankuba Opel Omega A Zgorzelec | 2005-01-22 17:51:53 witam wszystkich po raz pierwszy, z tym termostatem to tak do końca nie wiadomo. Kupiłem omcię A w listopadzie ub. r. i zauważyłem, że wskaźnik temperatury porusza się tylko w zakresie tego niewielkiego niebieskiego pola wymieniłem termostat i wskazówka dochodzi jedynie do pierwszej kreski - czy to normalne czxy też czujnik jest walnięty? |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2005-01-23 11:10:00 Witam
Może i macie wszyscy troche racji ale to jes ta 100% wina nagrzewnicy u mnie było to samo trzeba ją wyciągnąć i przepuścić pod ciśnieniem wode n. z węża od prysznica. Spróbuj a zobaczysz jaki syf wyleci a w autku zrobi sie cieplutko. Tylko płucz to długo i najlepiej pod dobrym ciśnieniem raz do jednej dziury raz do drugiej. Jak sie udrożni to przestaną lecieć takie paprochy. Nagrzewnice wyciągnąć to 3 min rodoty (dosłownie) wymontujesz schowek i masz ją - jeszcze jedna śruba i wyciągasz ją na zewnątrz Zobaczysz że zadziała. U mnie wiskoza jest zaspawana i przy minusowych temp nie ma żadnych problemów rtównież z ogrzewaniem |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2005-01-23 11:38:36 dodam, że też mam LPG |
ankuba Opel Omega A Zgorzelec | 2005-01-23 20:24:43 dzisiaj wieczorem wsiadam do omy i patrzę a tu na dywaniku pasażera dość pokaźna plama płynu chłodzącego, w zbiorniczku wyrównawczym poziom ok., nie miałem czasu dzisiaj zaglądać pod osłonę pod schowkiem, nigdy tam zresztą nie zaglądałem wsunąłem tam jedynie paluchy (bez skojarzeń) i wyciągnąłem mokre, czy ktoś może mi wskazać skąd ten płyn tam się wziął. Nic z przodu nie przewoziłem co mogłoby się rozlać.
Dzięki za pomoc |
Fester LOB SYMPATYK Opel Omega Trachy k. Gliwic | 2005-01-23 22:20:59 Witam
Na moje oko to coś z nagrzewnicą albo węzami prowadzącymi do niej Pozadawiam: Festi |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-01-23 22:24:52
U mnie w poprzedniej omie też tak miałem.Wyciągnąłem nagrzewnice i okazało się ze ta aluminiowa rurka która wychodzi z nagrzewnicy i "przedziera" się przez ściane grodziową,po prostu była przezarta.Na nową w ASO(i tylko w ASO) czekałem 1,5 dnia i koszt 60zł. Ale u Ciebie może to tylko nieszczelność. |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2005-01-23 22:36:41 kiedyś miałem podobny problem chcioałem sie do niego poważnie zabrac ale mechanik stwierdził ze po co kase wydawać na nowe uszczelniacze może jeszcze co innego poleciił mi wsypać za 7 zł srodek do uszczelniania chłodnici i podziałało od pól roku przednia szyba mi juz nie parujei płynu nie ubywa. A wiec czasami małymi kosztami można cos zrobić.
Proszek (opiłki aluminium) dostaniesz na kazdej wiekszej stacji |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2005-01-24 22:28:08 Pomiedzy nagrzewnica a rurkami są oringi może któryś strzelił??? albo popuściła się śrubka trzymająca łapę dociskającą rurki do nagrzewnicy - mogły się obluzować podczas drgań. A po drugie rozebranie tego zajmuje chwileczke a przy okazji można sprawdzić tą nagrzewnice czy jest ok. |