MotoNews.pl

Czy to normalne?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zauwazyłem iz po uruchomieniu (zauwazyłem 2 razy na zimno) w 2,5tdsie,gdy silnik jeszcze jest zimny po nie długim czasie zalacza sie na kilkakilkanascie sekund wentylator główny(krecac sie mimowolnie zalacza sie i wali pełna para).czy jest to normalny objaw?dlaczego tak sie dzieje .czy moze termostat lub cos zatyka płyn i jakis czujnik pokazuje komputerowi zawyzona temperature(ale silnik jest jeszcze zimny?)a moze nic sie nie dzieje i tak ma byc?..przyznaje ze jednoczesnie w mroz,gdy silnik sie nagrzewa odzywa sie jakies lozysko...cos z okolic kompresora klimatyzacji...a moze to pompa wodna?

Witam,

mysle, ze mowisz o wentylatorze chlodnicy.
Po wymianie tego sprzegla wiskozy tez mam taki objaw,
chyba nie ma sie czym przejmowac skoro tylko na kilkanascie sekund.
Stare sprzeglo rozlupalem i w srodku jest bardzo lepki olej i to on chyba na te troche powoduje zasprzeglenie.

Pozdrawiam.

ile cie kosztowala ta viscoza hsurim jesli moge wiedziec>?

Szczerze to dziwny objaw, moim zdaniem nie powinno tak być, żeby się mimo woli włanczał.

czesc

hmm mam pytanie czyli po uruchomieniu e -30 z silnikiem 1.6 m-40 wentylatowr nie powinien działac dopiero po rozgrzaniu sie silnika ????????

zaraz po uruchomieniu silnika wentylator chlodzi

Cytat:
2005-02-09 10:49:29, ROMANEK pisze:
ile cie kosztowala ta viscoza hsurim jesli moge wiedziec>?

Dokladnie nie pamietam, ale cos kolo 350 zl sachsa

sprawdz TU

Cytat:
2005-02-09 15:06:40, michal25 pisze:
czesc hmm mam pytanie czyli po uruchomieniu e -30 z silnikiem 1.6 m-40 wentylatowr nie powinien działac dopiero po rozgrzaniu sie silnika ???????? zaraz po uruchomieniu silnika wentylator chlodzi

musi chodzic caly czas, ale przy zimnym silniku wolniej

Kopa dostaje jak zaczyna się mocno nagrzewać (temp ok 90st) i wtedy jest taki piękny dzięk - huuu huuuuu huuuuuu

u mnie to wyglada jakby komputer testowal wentylator przez kilka sekund a pozniej dawal mu spokuj.z temper nie mam zadnych problemow.moje visco juz nie jest najmlodsze ale zyje.poza tym sprawdzi sie gdy bedzie cieplej.

Przecież to sprzęgło wiskozowe! I ten objaw o którym piszesz świadczy że właśnie jest sprawny! Po odpaleniu auta jak zachuczy na chwilę to znaczy że jest sprawny na 100%!

Sory- zrobiłem błąd ort.!NIE CHUCZY tylko huczy! jeszcze raz sory!

wiesz jak to jest dba sie o te pierduly i wydaje pieniadze ale czasem warto..hehe