MotoNews.pl

Tarcze hamulcowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Pierwszy mój post.

Szukałem na forum ale nie znalałem (albo tak słabo szukałem).
Czy może mi ktoś powiedzieć, jakiej grubości są nominalne tarcze hamulcowe do D.E. 1.5 97r? Hamulce z typowe Daewoo nie oplowskie.
W sklepach internetowych nowe podają 24mm. W książce danych regulacyjnych (takich co mają w warsztatach mechanicy) jest tylko napisane do D.E. 1.8 i 2.0. Wynosi 22mm, gdzie np. Lanos 23. Choć też różnie w zależności od roczników. Jak jest naprawdę? Moje po zmierzeniu mają około 20mm. (19,80 -19,90).
Czy pora na zmianę? Autko ma przejechane 122 tyś.??

Pozdrawiam i dziękuję za przyjęcie do grona klubowiczów.

Witamy Cie w klubie i odrazu mamy (mam) nie mila wiadomosc
Skoro autko ma juz zrobione ponad 100 tys. to warto wymienic te tarcze, koszt nie jest duzy i roboty tez nie jest wiele.

No siemanko i witaj.
Z tego co się orientuję, to powinno być 24mm, natomiast wymiana zalecana jest już przy 21, 20, także niestety - tak jak napisał Pycel - raczej wymieniaj (szkoda, że sam się nie stosuję do dobrych rad ).
A co do szukania na forum, to faktycznie chyba się nie przyłożyłeś za bardzo - polecam wyszukiwarkę - jest tam wszystko co chciałbyś wiedzieć na temat tarcz, czy klocków.

Polecam EBC!
Kupilem sobie i tarcze i klocki standard. W katalogu EBC sa male niezgodnosci.
Napisali tam ze powinienem kupic tarcze 236mm a ja mam 258 czyli model D291.
Klocki do tego to DP760.
Klocki 85 zł, dwie tarcze 270 zł. Wiec za 350 zł masz tarcze ktore moze i popiskuja
na poczatku, ale ze 170 wyhamuja Cie bez problemu!!
U mnie sprawdzily sie wyśmienicie

W Karakowie jest glowna siedziba ale maja duzo dystrybutorow...
www.ebcbrakes.pl

Ja też akuratnie dziś się orientowałem w Norauto jak to wygląda, i za 350 mozna tam mieć tarcze brembo z klockami remsa, z wymianą. Tarcze - 290, wymiana 60, klocki gratis.

Witam wszystkich.
Wiem, że ten post dotyczy tarcz hamulcowych, ale chcąc ograniczyć zbędny bałagan na forum postanowiłem zapytac o coś innego bezpośrednio związanego z tarczami.
Mam okazję kupić oryginalne klocki hamulcowe (do zacisku C1) za super cenę 65zł (brutto). Ale jest pewiem szkopuł. Hurtownia ma kilkanaście sztuk takich klocków, które zostały zalane przez wodę. Oglądałem je - są w dobrym stanie wizualnym. Powiedzcie, czy Waszym zdaniem woda ma jakiś wpływ na jakość tego klocka teraz??? Bo cena jest zarąbista.

Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: markij dnia 2005-02-07 12:53:01 ]

[ wiadomość edytowana przez: markij dnia 2005-02-07 12:57:09 ]

Moim zdaniem woda miała wpływ na samo opakowanie o ile jest kartonowe.

Klocki hamulcowe sa przystosowane do pracy w dosc ciezkich warunkach i watpie by sama woda byla im wstanie zaszkodzic w jakims wiekszym stopniu

co do wody to nie widze problemu..mysle ze mozesz spokojnie kupowac..natomiast co to znaczy oryginalne klocki?? oryginalne daewoo?? jesli tak to to jest normalna cena a nie zadna laska wiec nie ma sie za bardzo czym ekscytowac..tymniemniej jak mowie mozesz kupowac bez obaw o ta wode

Poniżej takie klocki można kupić za ponad 110 zł.
Więc chyba "moja" cena jest dużo bardziej atrakcyjna.

Dzięki za poradę - kupuję!!!!

http://www.daewoo.win.pl/eshop/view_product.php?product=103

Pozdrawiam.

osbiście polecam tarcze firmy MIKODA z Częstochowy. W Wawie mają sklep firmowy na Okrzei. Są super. Idealnie równe, bez bicia i co najważniejsze nie wichrują się. W poprzednim samochodzie ( Daihatsu) przejechałem na Mikdach ponad 160.000 km. I cena jes przystępna- ok.80 zł/szt

hehe wiem gdzie to jest..ale jeszcze nigdy nie bylem choc przejezdzam codziennie..blizej mam sklep daewoo na bialostockiej a w ogole to taki maly OT..mialem przygode niedawno..wracam w nocy wiazac brata z imprezy 3 rano..a na skrzyzowaniu okrzei z targowa stoi fiesta na awaryjnych a w nim laseczka dzwoniaca po pomoc drogowa..cos jej sie z cewka stalo..zapytalem sie grzecznie czy moze w czyms pomoc no i chwile sobie pogadalismy zaczekalismy razem na pomoc drogowa zeby dziewczyna sama w takiej okolicy nie siedziala..a w miedzyczasie zaczepil mnie jakis podpity gosc jak sie okazalo bardzo przytomny jednak i pyta czy to espero to moje? bo wlasnie kupil na taxi i chcialby sie czegos dowiedziec..pogadalismy chwile i dostal namiary na nasz klub hehe ale srodek nocy ..stara praga i takie samochodowe spotkanie towarzyskie sie zrobilo

Cytat:
2005-02-08 13:32:52, zalmed pisze:
osbiście polecam tarcze firmy MIKODA z Częstochowy. W Wawie mają sklep firmowy na Okrzei. Są super. Idealnie równe, bez bicia i co najważniejsze nie wichrują się. W poprzednim samochodzie ( Daihatsu) przejechałem na Mikdach ponad 160.000 km. I cena jes przystępna- ok.80 zł/szt

Szczerze mówiąc, nie słyszałem jeszcze pozytywnej opinii o tej firmie. Widziałem na przykład na allegro sprzedaż jednej nowej tarczy mikoda, bo druga od nowości nie nadawała się do założenia.
Mam mieszane uczucia...
Pozdr. P.

Ja tam preferuje zestaw brembo (tarcze bebny) + ferodo (klocki szkeki)