[126] Odpalanie silnika bez budy...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak bede miał troche wolnego czasu chcę zając się drugim silnikiem w garazu. Jak można odpalac silnik bez auta ? Chodzi mi o to czy trzeba go jakoś podwiesić czy ustawić na czymś w okolicach miejsc gdzie sie trzyma w budzie... ?

postawic go najlepiej na oponie lub dwoch

Odpalalem na oponie - bez felgi bo potem miska poobijana...

dokladnie.butelka z benzyna,rozrusznik przykrecpoprzez podkladki do kolnierza,akumulator,cewka i tyle

Dzięki wielkie. Ukłony z mojej strony.

Raz widziałem wersje bez rozrusznika. Taka długa linka do koła pasowego - lezy takie cos u kumpla w garazu.
Pociagasz i odpalasz silnik ....

Cytat:
2005-01-31 20:34:02, CZUCZU pisze:
Raz widziałem wersje bez rozrusznika. Taka długa linka do koła pasowego - lezy takie cos u kumpla w garazu. Pociagasz i odpalasz silnik ....

Odpalenie w ten sposob doprezonego silnikajest prawie niewykonalne.

apropo rozrusznika to ja sobie przykręcałem do silnika sam kołnierz ze skrzyni biegów w zestawie z rozrusznikiem....taka ot opcja

Jak kiedyś odpaliłem na chwile w piwnicy silnik od kaszla na samych kolektorkach to w ciągu kilku minut poznałem wszystkich sąsiadów z klatki . Oczywiście odpalany na oponach, spięty ze skrzynia

podpinam się pod temat bo nie chce mi się zakładać nowego a mianowicie...
w przyszłym tygodniu będę wyciągał silniczek i skrzynię, będę wszystko ładnie uszczelniał bo mam mały wyciek i z jednego i z drugiego, przy okazji wymienie sprzęgło co opłaca się jeszcze zrobić przy wyciągniętym sprzęcie??

Cytat:
2005-02-08 19:10:15, specWROC pisze:
(...) co opłaca się jeszcze zrobić przy wyciągniętym sprzęcie??

Umyc komore silnika

mozesz wyczyscic wszystkie styki przy rozruszniku,masz go jak na dłoni...to na pewno nie zaszkodzi

wymienic poduche pod skrzynia ja bym jeszcze wymienil lizak i stoczyl zamach jak masz stare rpzewody paliwowe to mozesz je tez wymienic , wygodniewj sie bak zaklada bez skrzyni sprawdzone w praktyce

A jak juz wyjmiesz bak to mozna sprawdzic/poprawic stan konserwacji podwozia w tamtym rejonie

no to jak juz poprawiasz pod bakiem to mzona pociagnac przez cale podwozie a no i bak tez

A potem wyciagnac wykladzine ze srodka i pomalowac w srodku
Maskekk przyhamujmy... specWROC tylko silnik ze skrzynią wyjmuje

jaki jest koszt stoczenia zamachu??(lizak wymieniłem 2 tyg temu no wymienie poduszki i przy okazji sprężyne amortyzującą silnik...

pozatym zastanawiam się co jest przyczyną że rano odpalam za 2 razem....jak zapale to przez 3 sek silnik chodzi nierówno i trzęsie nim jakby się gdzieś o coś ocierała jakaś guma(fajnie to sformuowałem)

Toczenie zamachu, oj to roznie bywa z cenami.Jak masz znajomego to beda to pewnie grosze mnie wynioslo 15 zl..

ogólnie dokładnie daje stoczenie zamachu.....?

same stoczenie ? dzieki nie chcialbym jezdzic takim czyms. a gdzie wywazenie ? Kolo musi byc wywazone. samo stoczenie to nic.
pozdrawiam.