POMOZCIE sprawdzic konkretny VIN

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam maly problemik bo znalazlem fajny wozek ,obejrzalem ,pozagladalem to tu to tam i wszystko by gralo ,ale.......

nierwalem sie od razu do placenia kasy tylko wzialem sobie nr vin do potwierdzenia wszystkich szczegolow o danym samochodziku i w domu.
Pojawil sie problem bo na stronakch ktore powinny sprawdzic moj vin mowia ze go nie ma ( albo na jednej dostalem informacje takie bardzo ogolne ktore i bez sprawdzania vinu sie wie jak kraj z ktorego pochodzi i marka hehe to wyczytalem z www.autobaza.pl i tam z vinchecker )

moze wiec mi pomozecie i sprawdzicie to dla mnie moze macie lepsze urzadzenia do sprawdzania VINu...

::::::::WBABE51070AK44704::::::::: moze tez sie zdarzyc ze ktores z zer jest litera O wiec poprobujcie ja juz wiele sie bawilem i nic!!!!!
jak cos wyczytacie z tego numeru to napiszcie mi mozliwie najwiecej.....

dzieki

pozdrawiam i prosze o pomoc

to bardzo wazne

jest to e-36 m-40 z manualem,katalizatorem 318i
1990/10rok produkcji i co dziwne z kierownicą po prawej stronie(chyba, jak się mylę to mnie poprawcie)

widzisz toffi

ja ten wozek obejrzalem i troche jest lipa!!!! bo malo twoichinfo zgadza sie z tym co ja widzialem

ale jakbys cos jeszcze znalazl to mi daj znac!!!!

dzieki za odzew

To naprawde wazny temat dla mnie bo byc moze jest cos kombinowane z tym wozkiem , wiec jakby ktos mial dostep do dobrej bazy do sprawdzania vinu to napiszcie !!!!!

najwazniejsze ze na stronkach online nic mi nie wyczytuje z tego numeru???
- a co sadzicie o 10-tym polu w VIN-ie??? to powinien byc zakodowany rocznik w moim jest literka "O" a w tzw. sciadze kodow zero lub "o" nie opisuje zadnego rocznika!!!!!
co Wy na to????

prosze o naprawde powazne odpowiedzi bo nie chce wpasc na mine

Dlaczego po prostu nie zadzwonisz do ASO BMW?
Ja jak kupowałem to dzwoniłem i pan był na tyle uprzejmy, że sprawdził mi torchę więcej rzeczy niż dekodery pokazują.

Witam

Jakbym szukal takiej porady w ASO to bym na tym forum nie pisal!!! myslalem ze jest ktos bardziej zorientowany w tych sprawach (zaznaczam ze jest niedziela, a ASO to chyba dzis odpoczywa) ale sprobuje u nich sie czegos dowiedziec!!!

moze macie numer tel do ASO??
zreszata sam poszuakm

pozdrawaim i jakby ktos cos wiedzial to dajcie znac pozdrawiam

MAM NADZIEJE ZE NIKOMU TO NIE BEDZIE PRZESZKADZAC !!!!!
--->>>> to prosze wpiszcie mi kilka przykladowych numerow vin dla konktertnego wozu z malym opisem rzeczywiatym

czesc CARALL

Zasugerowałem ASO, bo podany numer nie jest prawidłowy - może oni coś więcej powiedzą albo np. bedą w stanie powiedzieć który znaczek jest przekręcony...
Numer który podałeś nie jest znany żadnemu znanemu mi dekoderowi VIN ani katalogowi części BMW - po prostu w/g mnie coś przekręciłeś i nie da nic sensownego wymyślić. Nie łódź się, znajdziesz kogoś kto ma roztrzaskane rozkodowanie numeru VIN - w szczególności błędnego 6-znakowego numeru seryjnego na jego końcu (bo VII znak od końca jest ok).

Co do ASO to dzwoniłem (już nie pamiętam gdzie ale spis salonów i serwisów jest na www.bmw.pl) ale przez telefon (a więc bezpłatnie) udzielono mi infromacji...
Np. data opuszczenia fabryki przez samochód pokryła mi się później z naklejami kontroli jakości jakie znalazłem pod podłogą bagażnika i tylną kanapą - więc chyba warto popytać.

Poza tym rzeczywiście jest niedziela, ale nigdzie nie zauważyłem, żę musisz dzisiaj uzyskać odpowiedź bo jutro będzie po ptokach... Więc nie widzę problemu by się zmieniła data i wtedy w poniedziałek coś więcej powalczysz.

Myślę że sensowniej byłoby się dowiedzieć jeszcze raz o poprany numer VIN tego samochodu.

[ wiadomość edytowana przez: sim_one dnia 2005-01-16 20:32:09 ]

Faktycznie nie ma sie co spieszyc ,ale wolalem szybko wyjasnic sprawe.

Dobra postaram sie jeszcze jutro raz spisac numer i wam dam znac chociaz watpie zebym sie pomylil!!!!

Pozdrawiam

sim_one a jak ty sprawdzasz vin !!
wyslij mi na maila gdzie moge to sprawdzic!!! linki a moze masz programik na dysku to tez chetnie bym sie w niego zaopatrzyl

moj email :::: carliro@interia.pl

dzieki

czesc

zgodnie z vin ten samochód powinien miec kierownisę z prawej strony ( styl angielski hehe) on ściągany czy coś ale za takie niepewności to ja bym sobie od razu go odpuścił, nawet jeżeli jest atrakcyjny cenowo

Przede wszystkim kalog online:
www.realoem.com/bmw/select.do
Poza tym:
www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi
lub:
www.e34.de/vin/index.php

lub pewnie googlem jeszcze gdzieś znajdziesz inne....

Ooooops... przepraszam wszystkich ale drugi z podanych linków dopuszcza taki numer.
Dryllo ma rację... ale innym (łącznie z ETK online) nie za bardzo się podoba.
Być może to jeden z samochodów ciągniętych z UK i przerabianych na drugą stronę... Poddaję się - lepiej jednak zadzwonić do ASO.

[ wiadomość edytowana przez: sim_one dnia 2005-01-17 22:55:48 ]

hmmmmm. ja sprawdziłem ten numer VIN i wyniki mnie zaskoczyły, a was zapewne również zaskoczą. według dwóch testerów VIN (WBABE51070AK44704) to:
E-34 530i, sedan, z silnikiem M-30, automat, z kierownicą po lewej stronie, wyprodukowany we wrześniu 1989 roku, wersja europejska.
pozdrawiam

carlito a ten samochód to gdzie znalazłeś i z jakim jest silnikiem, bo tu już mamy dwie wersje, a może wyjdzie trzecia

Dodać by wypadało, że wpisuje się w wyszukiwarkę VIN-u siedem ostatnich pozycji z całego numeru.
Może ta wskazówka komuś ułatwi zadanie, bo ja np. na początku wpisywałem cały numer VIN - i lipa.

Pozdro

a to tez zalezy od strony(programu) bo spotakalem tez jakas co trzeba wpisac caly vin :>

Siema

Widze ze z tym vinem i sprawdzaniem go na roznych stronkach to roznie bywa (bo raz mowicie 3-tka teraz od Marcina widze ze to 5-tka).... ale ja po waszych opiniach i dosc zaskakujacych odpowiedziach postanowilem jeszcze raz to sprawdzic i zadzwonilem do tego komisu gdzie stoi ta BETA jest to e-36 coupe 1.8is 1992r i poprosilem o przedyktowanie numeru Vin ,koles zaczal szukac i znalazl numer i przedyktowal mi go z papierow jeszcze raz przez telefon (wiec nie wiem co tak naprawde jest na karoserii bo wtedy pierwszy raz spisywal mi to inny koles z obslugi komisu z komory silnika i troche nie sadze zeby sie pomylil) ale czasem zdarza sie pomylka!!!!

Przepraszam za wpadke bo na polu 7 od konca zamiast "a" jest "E" to teraz moze mi powiecie co to jest ....

A tak apropos MArcin gdzie to sprawdziles ze wyszla Ci 5-tka????

MAM jeszce jedno pytanie !!!!! bo czytalem na roznych stronach ze w vinie jest litera odpowiedizalna za rocznik wozu!!!!! i wyczytalem ze jest za to odpowiedizalna 10-ty znak vinu, w moim przypadku ta literka to "O" ,ale wedlug wszystkich tabel "o" nie wystepuje przy zadnym roczniku jest poprostu ominiete!!!!! sprawdzcie tez na tej stonce http://www.data.com.pl/infotech/vin.html

CO o tym sadzicie???

jeszcze raz sorry za pomylke mam nadzieje ze numer w dokumentach jest jak na karoserii

pozdrawiam

jesli tem jest E to sie zgadza ze jest to coupe 1992 rok.

Cytat:
wpisuje się w wyszukiwarkę VIN-u siedem ostatnich pozycji z całego numeru

na TEJ stronie wpisuje się znaki z VIN-u w kolejności:
czwarty od początku, piąty, szósty, siódmy, ósmy, dziewiąty, dziesiąty. czyli w tym konkretnym przypadku ciąg znaków "BE51070"
na tej stronie: http://www.e34.de/vin/index.php też wpisuje się te same znaki co na poprzedniej.
na obu mozna sprawdzic że to E-34 touring

przyanam ze to które znaki się wpisuje jest zależne od modelu. jeśli wpisze te znaki z mojej to wychodzi mi E-38 żeby moja sprawdzic trzeba wpisać siedem ostatnich znaków i wychodzi ok. w numerze podanym przez ciebie wpisanie siedmiu ostatnich nie daje żadnego rezultatu.
z kolei na TEJ stronie wychodzi że to E-36 318 z października 1990 roku sedan i kierownica z prawej.
a jeżeli to jest "E" zamiast "A" to we wszystkich programach wychodzi E-36 318is z 92 roku silnik M-42 manualna skrzynia i kierownica z lewej.
prawde powiedziawszy to juz zwariowałem sam.
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MARCIN_RADOM dnia 2005-01-19 08:59:48 ]

witam

i pytanie przede wszystkim do marcina
Cytat:
na TEJ stronie wpisuje się znaki z VIN-u w kolejności: czwarty od początku, piąty, szósty, siódmy, ósmy, dziewiąty, dziesiąty. czyli w tym konkretnym przypadku ciąg znaków "BE51070"

z ta strona to jest chyba inaczej bo jest napisane
Enter your BMW Serial Number (last 2 letters and 5 digits of your VIN :::: co jednoznacznie mowi ze chodzi o ostatnie siedem znakow!!!!!

Cytat:
na tej stronie: http://www.e34.de/vin/index.php też wpisuje się te same znaki co na poprzedniej. na obu mozna sprawdzic że to E-34 touring przyanam ze to które znaki się wpisuje jest zależne od modelu.

do tej strony tez jest info::die letzten 7 Stellen dann Enter)

Cytat:
z kolei na TEJ stronie wychodzi że to E-36 318 z października 1990 roku sedan i kierownica z prawej.

ta stronka wogole mi sie nie laduje

Cytat:
a jeżeli to jest "E" zamiast "A" to we wszystkich programach wychodzi E-36 318is z 92 roku silnik M-42 manualna skrzynia i kierownica z lewej. prawde powiedziawszy to juz zwariowałem sam. pozdrawiam

no dobra

a czy ktos wie gdzie jest opisany rocznik w vin??? ponoc to dziesiaty znak ...... a jednak sie nie zgadza przeczytajcie w poprzednim poscie pisalem o co mi chodzi!!!!!

dzeiki za odpowiedzi!!!!
pozdro

wszystkie VIN-y rozszyfrujecie TU
pozdrawiam

Cytat:

wszystkie VIN-y rozszyfrujecie TU pozdrawiam

no dobra marcin to powiedz mi ktory rok ma samochod o tym numerze VIN :::wbabe51070ek44704::: wg tej stronki dziesiaty nr to rok produkcji w miom kodzie 10-ty znak to zero lub "o" i co teraz mi powiesz????

pozdrawiam