Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() bar_to Wałbrzych | 2005-11-23 20:05:47 Pytam bo juz naczytalem sie postow o pekajacych glowicach w tds-ach , a jak ma sie sprawa w 2.4td? |
![]() hz10 BMW Member starachowice | 2005-11-23 20:08:40 nie pekają
|
![]() bar_to Wałbrzych | 2005-11-23 20:15:24 Pytam o to bo czytale gdzies ze w silnikach m20 pekaja a 2.4td czyli m21 wywodzi sie z tej rodziny silnikow. |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-11-23 21:20:20 na forum krazy opinia ze 2,4td sa trwalsze i jestem za tym bo do dzis jezdza e28 z tymi silnikami a niekiedy sie widuje e39 z padnietym tds'em |
Zaba73 Zabrze | 2005-11-25 12:37:26 nie wiem Panowie skąd te dane .... przejechałem 524 td ponad 100 tys kilometrów i w tym okresie 2 razy spawałem popękaną głowice i raz zmieniałem na inną (naprawa zawsze z nowymi śrubami) , więcej : pośród moich znajomych panuje opinia że głowice 525 td są trwalsze - trzeba tylko pozbyć się plastikowych osłon od góry silnika .... (podobno, nie sprawdzałem)
pzdr. |
Joxer BMW Friend Opel Senator 3.0; To ... Elbląg | 2005-12-30 09:54:39 Ja mysle, ze problemem pekajacych glowic jest wadliwie dzialajacy termostat. Mam co prawda Omega ale z serduszkiem TDs. Kupilem ja jakis czas temu i zaraz potem dowiedzialem sie, ze ma peknieta glowice. W czasie naprawiania stalo sie jasne ze odpowiada za to blokujacy sie termostat. Teraz wymieniam go zawsze przed zima. Kosztuje mnie to 30 zl i 30 minut bludzeina lapek. Ale mam spokoj i glowice cala i oslony plastikowe tez mam.
pozdrawiam |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-12-30 11:09:27
z życia wzięte. Jak nie wierzysz to wejdź na mobile.de, autoscout i popatrz ile jest padniętych TDS-ów(m51) a ile jest 2.4TD(m21)
znajomy przejechał E34 524TD 400tys km na jednej głowicy i wada tego okazało się to że mu ja ukradli, ja narazie przejechałem ok 11tys i głowice mam cała, a nie jeżdżę jak emeryt.
Moze i 525TD sa trwalsze bo mniej wysilone, ale napewno nie 525TDS, gdzie jest ta sama głowica co w TD. . A co do osłon to zdejmij je i polecam jeszcze załozyc radiatory, urządzonka, które odprowadzają ciepło bez uzycia mechanicznych(ruchomych) części.
taaa, termostat tez się wymienia po jakimś czasie, a nie czeka, aż się zepsuje czy zablokuje.
troszke z innej beczki... Jak mozna kupić auto z pękniętą głowicą i o tym nie wiedzieć??!! ![]() To, że w TDS-ach pękaja głowice to norma, powiedzmy, że jest ona mnie wytrzymała na przegrzanie, to, że w TD(m21) pękaja głowice jak w TDS-ach lub jeszcze częściej to bzdura, znam kolesia-mechanika, który siedzi od lat tylko i wyłacznie w BMW, ma kilka modeli i gustuje w E-12, E-28, E-23, E-24, prowadzi renowacje itd jest drogi i dlatego do niego nie jeżdżę, ale pogadałem sobie z nim i obala on mit o pekających głowicach w m20 i m21 z niczego bądź z delikatnego przegrzania, poprostu powiedział, że ten co zakłada głowice nie ma o tym pojęcia i dlatego tak się dzieje jak sie dzieje, argumentów jego już nie przytocze bo były chwilami zbyt fachowe i ich ogrom jak i czas, który upłynął od tamtego spotkania spowodował, że szczegółow nie pamietam. Inny mechanik ma E30 324D(tez m21) i tylko takie auto chce, mówił, że ten silnik przeżyje jego życie. W Żorach na ul. Osińskiej jest mechanik, który kupił córce E30 324TD(m21) nie bezpowodu. pzdr PS: kupujcie Fiaty i inne ople bo to sa auta bezawaryjne, którymi bezproblemowo jeździ się po 500tys km a BMW to szmelc i nie zna się na swojej robocie, bo nawet głowic porządnych wyprodukowac nie potrafią... ![]() ![]() ![]() |