Jakie oponki na lato?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,

Mam kilka pytan, moze proste ale jakos nie mam pojecia na ten temat, nigdy sie nie zastanawialem...

Słuchajcie czy mozemy bez obaw wstawic szersza opne do Espero chciałbym wstawic 195 tylko nie wiem na ile no i R14 bo tansze wiec wiem tyle 195 x ___ R14

I tu mam pytanie czy bedzie wiecej mi palił?
Czy bede wolniej sie rozpedzał ????

Moim zdaniem tego się nie da tak odczuć że się zobaczy różnicę gołym okiem. To chyba tylko bardziej teoretycznie niż praktycznie.

Ja na lato mam 195x65x14. Jest trochę wieksza srednica opony , ale praktycznie nie odczujesz żadnych zmian przy jeździe. Jest to zbyt mała róznica srednic. No , moze kierownica troszke ciężej chodzi , albo to tylko wrażenie. Tu masz linkZamienniki opon

zwiekszenie srednicy ci nic nieda jeśli niezmiejszysz profilu... zrobi ci sie balon i w zakretach dalej niebedzie trzymac nalezycie..

dobrym posunieciem w Espero jest zmiana na 195x55x15 tu poprowa trakcji jest kolosalna.. do tego poszerzenie o 10mm i praktycznie można powiedzieć ze to nie to auto.. pewnie ci ktorzy to sprawdzili potwierdzą moje słowa...

Jeśli chesz tylko zmienić na szersze to nic ci to nieda oprrócz zwiekszenia zurzycia paliwa i zmniejszenia przyspieszenia.. poprawy nieodczujesz zadnej.

jeśli bedziesz kupować oponki kupuj z kierunkowym bieżnikiem lepiej odprowadzają wode.

Standart w Espero to 185/65 R14, a więc zamienniki zalecane to 195/60 R14 lub w drugą stronę 175/70 R14 ...

Osobiście mam Barum Bravuris 195/60/R14 , oponki fajne i tanie - obecna cena to 176zł - własnie muszę wyminić przód. Nie odczułem większej różnicy co do komfortu jazdy... one były poprostu tańsze od 185/65 (196zł) więc je wziąłem...

ale chyba nie zalecam 185 przy naszych furach wystarczy.

Mój problem to to że zimowe mam 175/70 R14, a teraz zakupiłem jednosezonowe Pirelli o rozmiarze 175/75 R14 i boję się że mogą obcierać ale jeszcze ich nie założyłem i katuję Barumy na śliskim

Cytat:
dobrym posunieciem w Espero jest zmiana na 195x55x15 tu poprowa trakcji jest kolosalna

no tak ale one sa duzo drozsze niestety, no ale pewni cos za cos.

No i do tego jeszcze trzeba by jakąś felgę kupić bo standard to 14"

właśnie, zapomniałęm o feldze.

Ale tak szczerze.
Z reguły opona 195 jest droższa od 185 i teraz mam pytanie.
Czy ta 195 jest warta dopłaty, czy chociaz w 5% poprawi ona
właściwości jezdne/prowadzenia? A moze pogorszy
No chyba zawsze lepiej kupic szersza.??

Nie zawsze. Ale takiej róźnicy się nie odczuwa. W zimie znowu lepsza jest cieńsza.

w zime to wiem... czyli co gra nie jest warta świeczki???

Ja też będę teraz kupował i kupie takie same jak mam czyli 185/65 R14. Co innego jak bym kupił sobie alu R15 to wtedy kupił bym 195/55 R15.

Miom zdaniem nie ma sensu zmieniać na 195. Chyba że lubisz zmiany i nowości w swoim autku!

ja mam 16 z oponami 205/45 i prowadzi sie naprawde zajebiscie