Miernik przepływu powietrza - gdzie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Czy mozecie mi napisac, albo jeszcze lepiej, jakas ilustracja wskazać mi gdzie ma byc ten czujnik? W moim 1.6 EFI'91 wyskakuje mi po podlaczeniu do kompa blad 22. Kolo puszki filtra powietrza wisi zas wtyczka z pozwijanym kablem (2 zyly, wtyczka prostokatna) mysle ze wlasnie od tego czujnika. Mam jakies zle wrazenie, ze w moim samochodzie ktos go wyrzucil spod maski i zostal tylko kabel.
Objawy to chyba standard: szarpanie na wolnych obr, nawet gasniecie - ale to chyba trzeba bedzie wyczyscic krokowca.
Czekam na Wasza pomoc, jezeli mozecie to wskazcie mi miejsce jego spoczynku
Demon

Co do Twojego autka to dokładnie nie wiem, ale w moim to jest tak: na kanale powietrza z filtru powietrza do kolektora dolotowego. mieści się on dokładnie na początku tego kanału przy filtrze. Jest to taka czarna skrzynka, plastikowa. Jak odepniesz ten kanał od strony filtra i zaglądniesz do środka to powinno być widać dodatkowy mały kanalik w którym to jest drucik itd... Jeśli chodzi o wielkość to jest wielkości dwóch pudełek zapałek.

A gdzie w takim razie wystaje wtyczka tego czujnika? Na rurze powietrza od strony silnika? No chyba ze ktos sobie zadal trudu i wymienil tez rure na ta z wersji bez czujnika przeplywu.
Aha, i jeszcze jedno pytanie: gdzie szukac czujnika temperatury powietrza, bo tez mam blad z tym zwiazany.
Demon

Wtyczka dołączona jest od przudu (samochodu) właśnie do tej czarnej czarnej skrzynki. Może faktycznie ktoś wymienił cały kanał powietrza ne ten bez czujnika. Sama wtyczka jest szeroka na jakieś 4cm. I szukać tej wiązki powinieneś za lewym leflektorem, koło filtra powietrza. Podkreślam, że opisuję MKVII!

Przesyłam link do porad: "Wymiana termostatu..." autorstwa Borysa.

Wymiana termostatu w ZETECu

Na zdjęciu nr2 jest właśnie widoczny ten czujnik. To ta czarna skrzynka miedzy zielonymi strzałkami. A niebieska wskazuje podłączenie przewodów. Myślę że powinieneś mieć podobnie.

nie za bardzo się na tym znam, jedank wiem na pewno że też mam 1,6 efi 8 zaworów i czyjnika przepływu na pewno nie mam przy puszce filtra powietrz /tak jak w zetecach/ i nie sądzę żeby ktoś przy tym majstrował - może takowy jest gdzie indziej

co do czujnika temperatury powietrza to ten z numerem 8

[ wiadomość edytowana przez: slawas1 dnia 2005-02-12 10:05:49 ]

Jak widać się myliłem
Ale zdjęcie wyjaśniajace - CZAD!
Gdzie takie można znaleźć?

u was tez jest krzyżyk??? jak coś to tu

No wlasnie w moim MKV na 100% tego czujnika nie ma przy puszce. Poszukam jeszcze na reszcie kanalu, ale mam wrazenie ze go tam po prostu nie ma. Tylko pytanie, z czego jest ten wiszacy kabelek? Postaram sie moze jakas fotke zrobic, moze cos wam wpadnie do glowy.
Dzieki za podpowiedzi i za super fotke pogladowa
Demon

Bo zamiast MAF jest MAP sensor - czujnik cisnienia.