MotoNews.pl
3 Usuwanie farby (85078/27) - PT

Usuwanie farby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Chciałbym się dowiedzieć coś o metodach usuwania farby z samochodu. Dotychczas używam opalarki i szlifierki z papierem ściernym, lecz zawsze są kłopoty z wyczyszczeniem np. podwozia. Słyszałem wiele opinii na temat piaskowania, lecz do końca nie mam zdania o tym.

według mnie możesz śmiało piaskować podwozie.

Piaskowanie - najlepsze na wszystko

ano paskowanie ja czaswm yzywałem takiej galawetki do usuwania farby ale ona jest dobra na małe elemety zwłaszcza plastikowe albo chromy bo nie rysuje powierzchni

Piaskowanie, stanowczo najlepsze, niemniej jednak trzeba od razu malować , ponieważ po piaskowaniu momentalnie wchodzi korozja.

tak , piaskowanie podwozia... tylko ze jesli na tym podwoziu jest 5 warstw konserwacji to mozna piaskowac caly dzien i sie wypiaskuje jedno nadkole a jak konserwacja w miare swierza to juz wogole lux , w krakowie goscie marudza jak jest full konserwacji i wcale im sie nie dziwie.. na centralnej53, gdzie maja kompresor wielkosci cysterny z orlenu i piaskuja mosty i slupy trakcji elektrycznej gosciu coprawda powiedzial ze mu to "ryba" czy jest konserwacja czy nie ale piaskowanie amatorskie pistoletem i kompresorkiem z OBI w przypadku konserwacji to udreka... stara konserwacje mechanicznie usunac szczotkami drucianymi bocznymi i doczolowymi na wiertarce a potem piaskowanie
a ta "galaretka" o ktorej pisze bodziot do usuwania starej farby nie nadaje sie do plastiku!! ani scansol ani V33 , rozpusci plastik pieknie chyba ze bodziot zna jakis inny srodek ktory rozpusci farbe a plastiku nie

Jest jeszcze jeden stary, sprawdzony nie naruszający plastiku środek (uwaga na ręce żrące!), mianowicie roztwór wodorotlenku sodu. Namoczyć, najlepiej w całości, w jakiejś wanience i po kilkunastu - kilkudziesięciu minutach farba odłazi całymi płatami. Przećwiczone na polistyrenie malowanym farbą olejną i nitro. Drugi środek to R3 (płyn hamulcowy) dokładnie zżera każdą farbę nie ruszając plastiku . Jeśli ktoś ma dostęp to można użyć roztworu w spirytusie technicznym glikolu, często sprzedawany jako rozpuszczalnik lub środek do czyszczenia pistoletów natryskowych, którymi lakieruje się lakierami akrylowymi.