MotoNews.pl
9 Ogrzewanie w E36 (24523/0) - PT

Ogrzewanie w E36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem E36 1,8 bez klimy i mam pytanko.
Co jest z tym ogrzewaniem, niby wszystko działa poprawnie ale ciepełko na maxa jest jakieś takie mało gorące (miałem Lancera to był prawdziwy piec).
Jeśli chodzi o nadmuch zimnego powietrza to terz podczas nadmuchu na maxa głowy nie urywa (nie targa nawet włosów) jakoś tak słabo dmucha z tych nawiewow.
Napiszcie, czy w waszych betkach E36 jest ytak samo?, może one tak już mają?.
Z góry dzięki za pomoc.

tez mam bmw e-36 ale 320.jak walne ogrzewanie na maxa. to po kilku minutach jest w samochodzie sauna.W mojej becie ogrzewanie jest naprawde super,a u ciebie napewno jest cis zepsute wiec jedz do mechanika.
pozdrawiam

Jesli słabo dmucha to moze byc filtr kabinowy- mimo ze nie masz klimy mozesz miec taki filtr. pod deską rozdzielczą od strony pasazera za konsola srodkową - troche cieżko sie tam dostac (niektórzy odkrecaja schowek) - TU NA FORUM KIEDYS BYL DOKLADNY OPIS JAK SIE DO TEGO ZABRAC: http://www.bmw-klub.pl/#.
Ale jesli dmucha ok, tylko zimno to moze byc wiele innych powodów:1. zapowietrzony układ chłodzenia, termostat, zapchana nagrzewnica(np. proszkiem uszczelniającym-stosowanym przy szybkiej "naprawie" układu chł.)
3. Niesprawne elektrozawory otwierajace przeplyw płynu chł.
4.niesprawne sterowanie klapkami nawiewu (pod plastikiem na podszybiu obok wycieraczek)
5. nieumiejetna obsluga - w BMW na srodkowym nawiewie jest pokretło do szybkiego przewietrzania kabiny- moze masz właczone (na niebieski kolor) ? i wiele innych....

Hm.. a u mnie sie popsuł nawiewik miły pan z warsztatu (zrobił mi coś, że dobrze ze tego nie widzialam bo bym 20 zł nie dała ) włozł drucik w alternatorek co sie znajduje hm.. mniejwiecej na srodku trzeba się tam dostac odkręcajac boczek od pasazera
Oczywiscie na duzo nie pomogło...
własnie sobi wymieniam na nowe.. i alternatorek i wiatraczek, ale ciepełko tez cos sie spsuło... kiepsko działa

mam nadzieje ze sie stało to o czym napisaliscie bo mój budzet padnie jak nagrzewnice bede musiała wymienic..

Miałem to samo w compact'ie i walczyłem długo.
Sprzedałem
Do wymiany raczej nagrzewnica (może ktoś nasypał uszczelniacza, bo był wyciek w chłodnicy). A aby wymienić nagrzewnicę to podobno trzeba rozebrać całą deskę do gołej blachy. Wrogowi nie życzę.

pozdr
Mariusz