25L gazu na 100km ?? POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Zaraz po tym jak kupiłem samochód padł parownik (był LOVATO), więc kazałem go właśicielowi wymienić.
Wymienił go na używany, podobno sprawny, dokłanie nie wiem jaki, ale chyba bedini...
Zbiornik gazu opierniczył mi w mgnieniu oka, zaprowadziłem więc do regulacji. Okazało się, że nic nie pomogła, po dokładnie 100km zatankowałem do pełna i... z przerażenia usiadłem - 25 litrów !!!

Czy wiecie co może być przyczyną takiego spalania??
Czy wina jest tylko po stronie parownika, czy może coś jeszcze?

Sprawdź szczelność układu zasialania LPG, bo takie spalanie to jest raczej niemożliwe .

Sprawdź spalanie na benie żeby ew. wykluczyć wadę w silniku.

Dodatkowo szczelność wszystkich połączeń gazowych, u mnie na jednym połączeniu poluzował się przewód met. i na trasie Wyszków - Warszawa wyparował gaz za 50 zł. a wewnątrz nie czuło się zapachu gazu. Wystarczy wlać mydliny do butelki ze spryskiwaczem i popryskać wszystkie połączenia.

ja mam podobnego zlopa. przyczyna jest zjeb..chana membrana w parowniku. najwidocznie kolo zepsuty parownik wymienil na zepsuty. sprawdz tez szczelnosc. innej opcji nie ma. tak mi sie wydaje.

dokładnie tak jak napisał Pacan - membrany. miałem to samo, spalanie cos koło 20l/100km, wymieniłem membrany, wyregulowałem i jest ok.
p.s. trza było samemu sobie wymienić parownik (albo zregenerować) a tak jak kazałeś poprzedniemu właścicielowi to w prezencie dostałeś jakiegoś gruza. naiwność ludzka nie zna granic.
p.s. masz ten strary parownik Lovato? bo jeśli tak to kup zestaw regeneracyjny (koszt około 90zł) i będzie jak nowy.

A ja tyle mialem na sprawym ukladzie Po prostu "moi" gazownicy nie wierza "w te wszystkie komputery" i regulowali instalacje na sluch I wlasnie takie mialem spalanie Dopiero fachowcy doprowadzili uklad do porzadku i mnie to kosztowalo Ale wole zaplacic niz jezdzic na gwarancji do tych partaczy

Cytat:
2005-02-11 22:26:20, Rawuk pisze:
A ja tyle mialem na sprawym ukladzie Po prostu "moi" gazownicy nie wierza "w te wszystkie komputery" i regulowali instalacje na sluch I wlasnie takie mialem spalanie Dopiero fachowcy doprowadzili uklad do porzadku i mnie to kosztowalo Ale wole zaplacic niz jezdzic na gwarancji do tych partaczy

eee dopiero jak ci Maras ustawi w Alfie to będzie bajerka

siema .powiem ci tak sprawdz reduktor(parownik)jezeli jest stary wystarczy ze ma ok 3 lat to juz jest do bani mozesz go wymienic jezeli stwierdzisz ze jest cos w nim nie tak bo same bebechy do parownika nie kupuj bo jest to roznica ok 50-70zl najlepiej caly reduktor.o spalaniu 25 l gazu slyszalem ale to tylko wtedy kiedy auto mialo montowany gaz i trzeba bylo przejechac jakas ilosc km zeby pozniej go ustawiac tyle ze to chyba dotyczy raczej starszych instalacji albo elektrozawor sie blokuje i puszcza gaz non stop a wiadomo ze silnik wszystko wezmie a nie spali.jezeli regulacja pod komputer nie pomoze no to moim zdaniem parownik albo jak tu inni wspomnieli gdzies jest nieszczelny uklad gazowy.

Heh ja mam taki problm juz od ponad roku - bywaly momenty ze potrafil ponad 30 l/100 km wziac i to w lecie... Instalacja byla sprawdzana pod katem szczelnosci, membrany w parowniku wymieniane, conajmniej 8 regulacji i nic sie nie zmienilo...