Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MB21 vw Kraków | 2005-03-01 09:10:16 A tulejki wymieniłeś? |
pkrasinski Polonez Caro Warszawa | 2005-03-01 09:11:58 Tak - szczotki, tulejki i bendiks ... |
Anonymous Niezarejestrowany | 2005-03-01 09:14:06 Być moze tak jak piszesz wieszają sie szczotki. |
pkrasinski Polonez Caro Warszawa | 2005-03-01 09:17:20 Ale po 6 miesiącach od ich wymiany ? Czy to jest normalne ? |
RATMAN Miłośnik FSO Astra F Łódź | 2005-03-01 09:54:22 Albo masz to co u mnie - Mało kto wie że cewki automatu były w kilku rodzajach miedzy innymi różniących się średnicą "tłoczka" to raz a druga rzecz - jeżeli gdzieś jest wyciek oleju i dostanie sie na rozrusznik często również dostaje się do cewki i doprowadza do tego że nie ma siły pociągnąć "tłoczka" do końca a co za tym idzie zamknąć obwodu i podać prądu na rozrusznik
Podobnie z tulejkami do rozrusznika trafiłem na dwa rozruszniki ze średnicami wałka odpowiedzni 11.9 i 12.1 (albo 14.9 i 15.1) dokłądnie podstawowej wartości nie pamiętam ale.... przy różnicy 0.2 mm obydwa miały pięknie dopasowane tulejki druga rzecz - sprawdź kable - zarówno prądowy jak i ten podający sygnał na cewke - idą blisko kolektora i izilacje dosyć szybko slag trafia - a wtedy przy wilgoci prąd zamiast płynąć przez cewkę wali na masę No i jeszcze jedno - bakielit na automacie należy do delikatnych - jeżeli przy dokręcaniu kabli nie przytrymywałeś drugim kluczem tej drugiej nakrętki jest szansa że gdzieś powstało peknięcie - w rewelacyjnym miejscu dla wilgoci... nisko w ciepełku...... Kolejna rzecz która może mieć wpływ na objawy u Ciebie zauważone to stan kabla odchodzącego od klemy + (tego cienkiego) Lubi sie załamywać przy samej klemie co daje duży opór prądu a co za tym idzie mało proądu idzie na cała elektrykę w samochodzie włacznie z cewką automatu (Trzeba pamiętać że ten kabelek zasila wszystko poza samym obwodem silnika w rozruszniku - tam idzie ten gruby prądowy (chyba fabrycznie 35mm^2 ja ma 40mm^2) |
pkrasinski Polonez Caro Warszawa | 2005-03-01 10:57:43 Wyjaśniam - kręcę i nic tzn. zupełna cisza ... |