Światła wstecznego.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy wymieniał ktoś żarówki od wstecznego? Dziś rano mi się chyba jedna przepaliła , bo sie nie świeci , a nie zdażyłem rozkrecic , żeby sprawdzić jaka tam siedzi? Powinna 21 W chyba , czy tak jest rzeczywiście?
Zeby się do niej dostac wystarczy wykrecic te dwie sruby przy tej lampie?

Cytat:
2005-01-05 12:21:04, Buba030 pisze:
..Zeby się do niej dostac wystarczy wykrecic te dwie sruby przy tej lampie?

Dokładnie tak wystarczy tylko odkręcić te dwa wkręty i zmienić żeróweczkę.
Jaka jest? Niestety nie pamiętam

zgadza sie
tylko 2 wkrety
zarowka 21W

Dzięki za pomoc.
Zaraz po pracy dokonam zakupu i do roboty....

Witaj. Kup sobie takie jak mam ja jak dostaniesz gdzies u siebie -tu stronka http://www.amglo.com/Halogen/T4Glass.shtml

Ja mam model 12v 20W (to sa zarowki mocniejsze /halogenowe/ ale z normalnym gwintem jak bankowe) swieca bardzo jasno w porownaniu do standardowej co niektorzy widzieli to na zywo (AnJay i Robert_S). Jak na poczatku z 4-5 lat temu je dostalem od wujasa taksiarza jedna wsadzilem do Merca 124 (zeby porownac do drugiej standardowej) to mi po wrzuceniu wstecznego na desce zapalila sie kontrolka od swiatel i myslalem ze jest przepalona ,ale wyszedlem zobaczyc i swiecila 2-3 razy jasniej (widocznie Mercowi to nie pasilo) - ocz. po zalozeniu drugiej sztuki kontrolka zgasla. Jak bedzie ktos zainteresowany to moge zrobic wieczorem fotke live (wsadze do Esperaka jedna sztuke zwykla) i bedzie widac porownanie

Witka ja bym prosil o zamieszczenie takiego zdjecia dla porownania moze sie skusze. Pozdrawiam.

i ja tez bym poprosil takowe zdjecie a i ja chcialbym tez takie zarowki tylko jeszcze jedna zecz bym chial ale zaraz zjebiecie mnie ze to wiejski tuning chce zeby mi pikalo jak w ciezarowkach jak wrzuce wsteczny wiem ze to takie zarowki sa ale czyte mocne tez mozna z czyms takim dostac?

i jeszcze jedno panowie podajcie cene takowej zaroweczki.

Bartek, u nmie w Makro w katowicach były przed swietami takie zarówki... ale nie pikały.. lecz leciała muzyczka...... lambada

Żarówki kupiłem parę lat temu od wuja taksiarza po... 2 PLN za szt. - teraz ich dluuugo nie moge zlokalizowac Bylem na wakacjach z kolega Oplem Vectra C i zajrzalem przez szkielko na zarowke od wstecznego i zdaje sie ze on takie mial ale na 100 % nie jestem pewien - moze trza zapytac w serwisie Opla lub innej marki /moze w nowszych autach montuja je w standardzie/.Ponizej foty

[ wiadomość edytowana przez: Andi_K dnia 2005-01-19 00:36:27 ]

Cytat:
2005-01-05 17:43:53, Bartek1112 pisze:
i ja tez bym poprosil takowe zdjecie a i ja chcialbym tez takie zarowki tylko jeszcze jedna zecz bym chial ale zaraz zjebiecie mnie ze to wiejski tuning chce zeby mi pikalo jak w ciezarowkach jak wrzuce wsteczny wiem ze to takie zarowki sa ale czyte mocne tez mozna z czyms takim dostac?

nie chce cie martwic bartek..ale na przeglad bedziesz musial wykrecic te zarowki..nie wiem czemu ale w samochodach osobowych tego rodzaju sygnalizacja dzwiekowa jest zakazana..gdzies o tym czytalem i az sie zdziwilem bo przepis wg mnie durny..tak czy owak teoretycznie nie wolno
ale akurat tym razem nie mam zamiaru cie zjebac uwazam ze to ma sens..szczegolnie ze czesto sie zdarza ze jak cofam to ktos nam nagle przechodzi z tylu...wqrwiajace to i nader czeste

mam zaglosny wydech, przyciemnione kierunki z tylu, niebieskie dysze spryskiwaczy wiec moze jak dojda pikajace swiatla wsteczne to chyba az tak policji to niezaboli hehehe ale jak trafie to sprawie sobie cos takiego dlatego ze podoba mi sie to ale tez dlatego jak napisales qbaj ze ludzie wlaza pod samochod i pare razy mialem taka sytuacje ze faceta bym strezlil ale delikatnie hehe

a jak ja sie mam o taka zarowke dowiedziec?
bo sie boje ze jak bede w sklepach mowil ze chce taka zaroweczke 20watt do swiatla wstecznego co by mocniej swiecila niz normalna to moga na mnie dziwnie patrzec...
dzieki

no to troche pogrzebalem w necie
znalazlem ze tak
zarowka ta ma oznacznie h20W i h21W -zalezy czy 20, czy 21W
tak ona wyglada:

hella oferuja taka zarowke:
typ:H21W
VOLT: 12
Watt: 21
gniazdo: BAY9s
specyfikacja: LL
numer katalogowy:8GH 008 417-001

philips oferuje oba rodzaje
typ:H21W H20W
VOLT: 12 12
Watt: 21 20
gniazdo: BAY9s BA 9s
numer katalogowy:12025(obie)

i jeszcze NARVA tylko 20watt
typ:H20W
VOLT: 12
Watt: 20
numer katalogowy:17835

UWAGA
zwroccie uwage ze zarowki h20w i h21w roznia sie od siebie gniazdami..
jakiej szukac??
aha cena jedenj okolo 8pln

no toniejest drgoa a jak mowicie ze swiatlo lepsze to czemu nie a co z tymi fotkami porownania tych zarowek? bo ktorys z was mial je zamiescic i pokazac jak swieca

Rzeczywiście światła dużo lepsze. Podobno były takie w Norauto u mnie w Płocku. jutro bedę w okolicy to sprawdze.

Bartek zdjecia sa pare postow wyzej . Widac golym okiem (jak to sie mowi) ze z lewej jest mocniejsze swiatlo i tam jest wlasnie ta zarowka (a z prawej standardowa bankowa 12V 21W).
Ja mam zarowki firmy Amglo (link do stronki firmowej w moim pierwszym poscie - wyzej) model: AH*-12V-20WN-**
gniazdo: **10 SC Bay (pokazane na dole stronki Amglo).
Jutro ew. zamieszcze zdjecie samej zarowki wyjetej z oprawki. Pozdr

Tylko ze ja niewidze zadnego zdjecia

Kupiłem po wielkich poszukiwaniach żarówki H21W BAY9s firmy Narva ale to nie to!!!! Te zarówki maja za małą srednice trzpienia. Powinny byc takie jak P21W czyli jak w np. kierunkowskazach a sa duuuużo mniejsze. Nie da się ich zamocowac. Napewno powinny miec one taki symbol?

Andi k , czy mógłbyś zamieścic zdjecie swoich zarówek?

no wlasnie sie dziwilem ze z tego co znalazlem w internecie wynikalo ze gniazdo ma miec symbol BAY9s albo BA 9s
a andi_k napisal ze on ma gniazdo: **10 SC Bay
trzeba chyba szukac 10sc bay chociaz ze stronyhelli wynika za zarowki p 21 maja gniazdo BA15s....
przepraszam ze narazilem Cie na koszty...
pozdrawiam