Problemy z oświetleniem !!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam problem ze śwoiatłami pozycyjnymi oraz z oświetleniem tablicy zegarów. Nie wiem co się mogło stać. Dzisiaj było normalnie. Przejechałem 60 km, zostawiłem samochód na 40 min a po powrocie już nic nie działało czyli tylne światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy zegarów /wskaźników/. Jakby ktoś to zaczarował. Głupio się przyznać ale wracałem do domu bez tych świateł. Najgorzej, że jutro niedziela a w poniedziałek muszę znowu jechać. Poradzcie proszę co zrobić a przede wszyskim co to może być. Z góry Serdeczne dzięki.
POZDRAWIAM.

jak na moje oko to albo bezpieczniki, albo powodz w bagazniku

a czy to nie jest wina zespolonego? nie zalacza pozycyjek (a pod nie podpiete jest oswietlenie zegarow)

borys ma rację! musisz w tym miejscu przejżeć sprawę! być może bezpiecznik jest nadpalony! pozdro

borys ma rację! musisz w tym miejscu przejżeć sprawę! być może bezpiecznik jest nadpalony! pozdro

nie panowie nic nie jest nadpalone, miałem to samo
wystarczy ściągnąć ten przełączniczek od włanczania, lamp, mocno ale ostrożnie ciągnąc w strone okna, (trzymać jednocześnie dzwignie zeby nie wyrwać), potem przeczyścić styki, i leciutko podgiąć blaszki, założyć przełącznik i gwarantuje że bęzie działało. chyba że ci sie nie chce z tym grzebać, w taim wypadku, poprostu włącz lampy i poruszaj na boki ten włączniczek, napewno zaświecą, ale musiałbyś tak robić za każdym włączeniem lamp.

Witam i dziękuje za rady.
o jakim zespolonym mówicie. Druga sprawa to ten przełącznik...... gdzie go szukać???
POZDRAWIAM

Tam gdzie się włącza światła - u mnie jest to za kierownicą po lewej

Dzięki. To było ,,głupie" pytanie z mojej strony. Byłem jeszcze zaspany Zaraz idę kombinować z tym przełącznikiem. Odpowiem czy to było to. Hejka.

Witam ponownie.
I mam kolejny problem.
Wymontowałem przełącznik świateł i nie wiem jak włożyć te 4 styki na 4 kolorowych przewodach. ????? Proszę o radę.

kiedys mi kolega powiedzial: jak zgasna ci zegary to sprawdz tyl pozycje jesli nie ma pozycji to wal do bezpiecznikow!
mam nadzieje ze sprawdziles zanim zaczales cos rozbierac.

pozdro

Bezpieczniki to nie tylko sprawdziłem ale wymieniłem-i to wszystkie. Wydaje mi się, ze to coś z tymi stykami przy kierownicy. Zmieniałem je i przez chwilę miałem wszystkie światła....z tym, że nie mogłem ich wyłączyć . Kurde kto mi poradzi jak podłączyć te styki?? Chodzi mi o kolejność i o to czy krótsze styki idą na wewnątrz czy na zewnątrz /przełącznika/???
Pozdrawiam

te styki ci nie wejdą jak nie przelaczysz przelacznika na swiatla mijania. te szersze ida do srodka a wezsze na zewnatrz. przeczysc styki i podoginaj je zanim to poskladasz.

... masz tam cztery kabelki ...... dwa cieńsze i dwa grubsze ....... cieńsze musza być razem i grubsze też .......