Panowie doradźcie co kupic.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich....
w najbliższym czaie t.j. za miesiąc góra dwa mam zamiar kupic autko dla siebie.... po dobrych doświadczeniach z DU wraz z ojcem stwierdziliśmy że espero będzie chyba dobrym wyborem......

i teraz moje pytanie do Was , jaki model z jakim silnikiem najlepiej kupić, jakie jest rzeczywiste spalanie espero i jak znosi ono LPG......

dodam, że jezdżę nubirą 2.0 jestem z niej bardzo zadowolony (ma nastukane 250kkm) i zastanawiam się jak espero z takim przebiegiem się sprawuje..... bo przeglądając ogłoszenia zauważyłem że jest dosyć trochę takich z przebiegiem 200kkm i więcej.....

jeśli ktoś z was ma zamiar sprzedać swoje autko to tez może mi dać znać....

Wszystkim za wszelkie info z góry dziękuje....

Pozdrawiam

Paweł

Standardowe pytanie, na forum znajdziesz sporo na ten temat np Tutaj zobacz !

Czesc. Tak sie sklada, ze u mnie w domu jest tez nubira - 1.6 SX z 99 r. pierwsza rej. 2000.

Jezeli jezdziles nubira - po przesiadce do esperaka na pewno nie zawiedziesz sie. W moim subiektywnym odczuciu jezdzi sie przyjemniej, wspomaganie jest duzo lepiej zestrojone i auto czuje sie przez to bardzo dobrze.
Jakosc materialow we wnetrzu - minimalnie gorsza.
Zawiecha - duzo trwalsza (jezeli jezdziles nuba to wiesz o co chodzi).
Silniki - na pewno zaden Esperak nie bedzie chodzic tak jak dwulitrowka 16V, ale narzekac tez nie ma na co, bo zbieraja sie bardzo sympatycznie.

Moim zdaniem Esperak i Nubira z tego samego roku to auta bardzo porownywalne, kazdy ma swoje zalety i wady, zreszta cena rynkowa jest tez podobna. Jedno jest pewne - jezeli kupisz auto z glowa, NA PEWNO nie bedziesz zalowac.

oki .... propos porównania między nubirą a espero to miałem kiedyś okazje jechać esperakiem 1.5.. niestety dość zajechanym.... i przy nubirze to był straszny muł......
w sumie wydaje mi się że 1.8 będzie najlepszym wyborem, może się mylę???

zależy mi głównie na tym aby autko miało dobre wyposażenie.... tj ABS i klimę........ człowiek się przyzwyczaja do takich udogodnień chociaż w sumie bez klimy tez bym przeżył.. ale przyzwyczaiłem się do ABSu i bez niego może być nieciekawie w czasie awaryjnego hamowania........

powiedzcie jaka jest róznica w mocach silnika ... 1.5 ma chyba 90 KM ?? 1,8 95?? a 2.0 - 100 ??? na różnych stronach różnie podają....

propos zawiechy to ja nie narzekam, ale jeśli w espero jest lepsza to nic tylko się cieszyć

aha jeszcze jedno jak espero znosi LPG??? w nubirze co prawda nie mam gazu (mało pali... ) ale dużo esperaków w ogłoszeniach ma gaz.........

i jeszcze pokaże oferty, które znalazłem....

11 cena byłaby spox... ale jeszcze opłaty

222222

zatanawiam się jeszcze na tym ile mozna dać za espero żeby nie przepłacić........

pozdro

Aha, w klubie sa takze PANIE (to tak a propos tematu)

Wczoraj na TVN Turbo padła odpowiedź na to pytanie.Bezwzglednie dla Epero optymalnym silnikiem jest 2,0 l.
Sam mam najechane na takowym ok 150tys.I powiem szczerze że nie mówię nikomu ile pali bo i tak nikt nie uwierzy.A jezdże tylko na benzynie Shell Vpower95.Olej od nowosci syntetyk.Castrol Formuła 0W40.Skrzynia biegów też syntetyk Castrol ale nie wiem jaki symbol, musiałbym sprawdzić.Kolega który zajeździł juz 2 Espero 1,5 16v , był strasznie zaskoczony, że ten samochód tak mało pali.A jeżdże naprawdę szybko.Maxymalna prędkośc na autostradzie 210km/h i tylko tyle wytrzymuje licznik.Później wymiana.Samochód w zasadzie bezawaryjny jak sie o niego dba i wszystko wymienia w terminie.Zgadzam sie całkowicie z wczorajszą wypowiedzią w TV , że na Espero narzekaja tylko ci co nigdy tym samochodem nie jechali.

Cytat:
2005-02-14 20:55:37, soop pisze:

ups....
drogie Panie również zapraszam do rozmowy

200 tysięcy w Espero... Polskie realia... Odradzam.

Będzie wolne i sypiące się

Cytat:
2005-02-14 20:57:53, zib pisze:
Wczoraj na TVN Turbo padła odpowiedź na to ............

a czy ty mi uwierzysz że nubira moja w trasie latem przy prędkości do 130 km/h z włączoną klimą potrafi spalić tylko 6 l na 100 km
na forum nubiry nikt mi nie wierzy

propos oleju to ja też śmigam na syntetyku ... silnik ma dokładnie 148 kkm przebiegu i nie musze dolewać oleju midzy wymianami..

i niech mi ktoś powie że DU jest złe........

6 l ?Widzisz ja ci wierzę ale gdyby moj tyle palił to powiedział bym ze spala dobrze a on pali bardzo dobrze.Nawiasem mówiąc z klimą to jeżdże całe lato.Tylko ja nie pozwalam sobie na minimalne temperatury poprostu włączam ogrzewanie i klime.A to dlatego że nie mam klimatronika tylko ręczną regulacje.A przy takiej trzeba mieszać samodzielnie ciepłe i zimne powietrze.W przeciwnym razie ląduje sie w łóżku z zapaleniem gardła.Niestety niewielu o tym wie a myslą że umieją ją obsługiwać.Wracając do spalania 6l przy jeździe do 130km/h to naprawdę żadna rewelacja.Chyba że sie cos w samochodzie zaczęło kombinować.Np zmiana wydechu czy kól na większe niestety praw fizyki sie nie oszuka.Do niskiego spalania potrzebne są 3 rzeczy podstawowe: dobry olej, dobre gumy odpowiednio napompowane no i paliwo.Oczywiście jest jeszcze mnóstwo innych rzeczy ale myslę ze nikt nie kombinował z samochodem i jest całkowicie sprawny.

tak ale akurat w przypadku nubiry to mało.... mój poprzedni silnik palił o 2l więcej.... innym na forum nubiry pali podobnie.....

co do espero polecam 2.0 mają trochę więcej mocy i mniej spalają od 1.8 iczęściej mają lepsze wyposarzenie. Jak brać to z niemiec są lepiej zadbane, lepsze drogi, benzyna i blacha, inne przeglądy techniczne, siedzenia welurki ma takiego wszyscy narzekają na rdzę a ja nic. Trzeba sprawdzić tylko czy nie był bity (czasami za mocno)

a ile 2.0 ma KM ???

2.0 ma 105 KM.

Problemem jest to, ze 2.0 beda najmlodsze z 1997 roku. Ja mialem do wyboru mlodsze o 2 lata 1.8 bez klimy i absu i z polowe mniejszym przebiegiem niz 2.0 z '97 za ta sama kase i zdecydowalem sie na 1.8. Jezeli byloby 2.0 z '99 to bym sie raczej nie zastanawial, ale niestety rocznik i przebieg to u mnie priorytet przy kupnie.

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2005-02-14 23:25:32 ]

Cytat:
2005-02-14 22:41:06, Kolber7 pisze:
a ile 2.0 ma KM ???

No wiesz... 2-litrowy silnik, wiec ma AZ 105KM

Na stronie glownej sa wszystkie dane techniczne, zobacz sobie

Cytat:
2005-02-14 21:05:28, Kolber7 pisze:
ups.... drogie Panie również zapraszam do rozmowy

Oczywiście jako jedna z nielicznych Klubowiczek także się wypowiem w temacie.
Wedle moich obserwacji a także posiadanej wiedzy i doświadczenia, pozwolę sobie zasugerować Ci, iż warto się zastanowić nad silnikiem albo 1.8 albo 2.00.
O silnikach 1.5 chodzą nienajlepsze opinie, więc warto się zastanowić Kolego na większą pojemnościa, bo w tym wzgledzie nie ma co oszczędzać a potem bawić się nieskończną ilość wizyt u mechaników. Zresztą Koledzy tutaj na forum uargumentują Ci to z pewnościa mocniej
Pozdrawiam miło.
Kiniusia

Cytat:
2005-02-14 20:55:37, soop pisze:

A cóż to???? Kolega staje w imieniu kobiet ?,,,,,,miło.

[ wiadomość edytowana przez: Kiniusia dnia 2005-02-14 23:38:13 ]

eh ja nie bede radzil bo wiadomo ze im wieksza moc i lepsze wyposazenie tym lepiej..ale jednak wydaje mi sie ze przesadzacie z tym utyskiwaniem na 1.5..jesli mialbym wybierac miedzy 1.5 w bardzo dobrym stanie a 1.8 albo 2.0 w srednim to zdecydowanie wole ta pierwsza opcje

aaaaalee to juz bylooooooo

ja mam 2.0 i chce więcej nie wyobrazam sobie jazdy 1.5. Ale za to czesci zamienne są tańsze do silników 1.5 do 2.0 najdroższe choc niektóre w tej samej cenie co 1.8.