GŁOŚNO

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś próbował wyciszyć Lantre 1,6 16V ???
Przy 120 i więcej motor niestety ,ale jest bardzo głośny
i dokuczliwy. Poprzednim moim autkiem była Vectra 1.6
92rok prod. i muszę przyznać ,że była duuuuuużo lepsza
pod tym względem!!!

Przede wszystkim sprawdź szczelność układu wydechowego, mała dziurka potrafi być dokuczliwa, następnie jeśli pod maską nie masz maty głuszącej możesz poszukać od akiegoś innego autka i doczepić. Kolejna rzecz to wygłuszenie ścianki działowej od silnika - zajrzyj pod wykładzinę czy masz jakiś filc i czy nie przemókł albo nie sparciał - można założyć pod wykładzinę wełnę mineralną (tylk problem z doborem grubości. Jechałem kiedyś Polonezem wyciszonym matą Isover (budowlna) - całe wnętrze pod wykładzinami i byłem zaskoczony ciszą do 140 km/h. Kolega tylko mówił o problemie z dopasowaniem bo ta mata na rolce jest dość gruba.

mam wrażenie że to taka uroda lantry -u mnie wszystko jak z fabryki a między 90 a 120 głośno ,za to potem im szybciej tym ciszej do ok 150 km/h o potem sami wiecie ale to już chyba nie ma znaczenia nie ?!

Tłumiki są OK ,maty też więc wygląda na to,że tak musi być!!!

a czy przypadkiem ta vectra nie była 8v? bo niestety tak to jest ze 16v zwykle jest subiektywnie "głośniejsze" ..... oczywiście warto sprawdzić wydech ale tak konkretnie kiedy jeden ogląda a drugi daje w palnik szczególnie połaczenia itd, w warsztacie gdzie robili mi sonde koleś miał peknięcie na koletorze które mocno hałasowało a było trudne do znalezienia.

Owszem,Vectra była 8V,ale wierzcie mi,że motorek cichutki
nawet przy 140km/h.Aż tak wielkiej różnicy się nie spodziewałem.
Dobrze,że radyjko też głośno gra

moj tam sobie buczy ale na seryjnym tlumiku tez bylo glosno..taka ich uroda i juz