ABS w e36 problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam wrazenie ze nie działa mi ABS, jak załanczam zapłon zapalają sie wszystkie kontrolki które po chwili gasną a od ABS nie zapala sie, podczas gwałtownego hamowania tez go nie czuje a kontrolka ani drgnie , a wydaje mi sie ze powinna sie zapalic .Sprawdzałem bezpieczniki i są ok.
Gdzie szukać przyczyny?
Czy wam sie zapala ta kontrolka przy starcie ?

Jak ABS działa i kontrolka się nie swieci, to znaczy że wszystko działa.

Pozdrawiam

Po włączeniu zapłonu powinna się zapalić, po uruchomieniu silnika powinna zgasnąć.

w tym sęk ze wcale sie nie zapala, nawet po przekręceniu zapłonu

A czy kiedykolwiek działał?

a czy w ogóle masz w opcji ABS, sprawdzałeś czy jest pompa itp.?

Tak , wszystko sprawdzone pompa jest, przed zimą pamietam jak czulem ABS do czasu chyba wymiany opon na zimowe, a teraz nic zadnej reakcji

Może masz bardzo dobre opony. Najpierw to spróbuj gdzieś na śniegu ostro po heblach dać, jak nie będzie szuruburu to znaczy, że nie dobrze.

Tak poza tym to ta kontrolka ci się kiedykolwiek zapalała, czy już tak od kupna masz, bo zyggy dobrze pisze, że przed powinna się palić. A z twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie jesteś pewnien czy ona kiedykolwiek się paliła. Byc może jak kupywałeś samochód to ktoś, kt owiedział że ABS nie działa wykręcił kontrolkę, toteż nie świeci. Jeszcze możesz sprawdzić czy jest bezpiecznik odpowiedzialny za tą kontrolkę, abs-u to nie zwróci ale może świecić zacznie.

Sprzwdzałem już wiele razy poślizgi, wiem jak działa ABS i nic nie czułem, wczesniej nie zwracałem na to uwagi czy kontrolka sie pali bo ABS bylo mozna wyraznie odczuc pod nogą , ale w zimie po paru hamowaniach odczułem jego brak i wtedy zauwazylem ze ta kontrolka wogule sie nie pakli(moze zarówka przepalona ) nawet przy rozruchu, a ztego co mówicie to powinna, bezpieczniki sprawdziłem,

No to teraz zapewne musisz z jakimś miernikiem poszaleć przy czujnikach itd , ale ja sie na kabelkach to w ogóle nie znam, także koledzy elektrycy do dzieła.

System ABS ma osobnego kompa-przeważnie pod tylnym siedzeniem,możliwe że się sfajczył!

ja w e-36 2.0 nie mam tego kompa z tyłu pod siedzeniem, jest tam tylko sterownik od airbagu