Przypadek: błędne wskazywanie ilości benzyny w baku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś spotkał się z przypadkiem, że podczas jazdy na gazie spada wskazanie poziomu benzyny?
Mam Volvo V40 z 97r., instalację Lovato, komputer AL700 - wszystko pięknie działa. Denerwuje tylko stale zapalona kontrolka braku paliwa, poza tym chciałbym wiedzieć ile mam w baku. Wskazanie aktualizuje się po zatankowaniu lub po odłączeniu akumulatora.
Wskaźnik jest w postaci cyfrowej, dane pochodzą z komputera samochodu.
Co można zrobić, żeby wskaźnik reagował tylko przy faktycznej jeździe na benzynie lub chociaż aktualizował się przy uruchamianiu sinika?
Bardzo proszę o pomoc!

Mam dokladnie ten sam problem w Peugeot'cie 206 z 2004 roku. Co prawda jest wskazowka a nie wyswietlacz ale jadac na gazie poziom beznyny wedlug wskazowki spada. Z tego co powiedzial moj gazownik komp w mobilu liczy sobie ile benzyny (w tym wypadku gazu) zapodaje do silnika (dokladnie chodzi o to ile przelatuje przez wtryskiwacze) i na tej podstawie zmienia wskazania. W moim przypadku jesli wskazowka spadnie juz dosc nisko a benzyny w baku jest duzo to prawdopodobnie wykrywa ta roznice i wskazowka wraca na swoje miejsce po czym znowu zaczyna spadac.

dzieje sie tak gdyż komputery w tych autach przeliczają zuzycie paliwa na podstawie wtryskiwaczy czyt. czasów wtrysku... dlatego wskazówka opada. Radą na to jest zastosowanie Modulara FF włoskiej firmy BRC

witam.
lub emulatora wskazania ilości paliwa firmy Landi-Renzo.
można także co jakiś czas wepchnąc do wlewu jakiś np. kij który odegnie wewnątrz wlewu klapkę potwierdzająca sygnałem do kompa ,że jest nalewane paliwo. szczególnie trzeba to robić w francuzach bo jeśli nie zatankuje sie w odpowiednm czasie paliwa po oświeceniu sie rezerwy to komp wyłaczy napięcie i auto dalej nie pojedzie.

Niestety odgięcie klapki wewnątrz wlewu nie powoduje poprawy sytuacji. Próbowałem kilkukrotnie już wcześniej i niestety auto nie daje się oszukać. Przełącznik zaskakuje, ale to widać nie wystarcza. Dopiero faktyczne tankowanie przynosi rezultat.
Natomiast centrala BRC we Włoszech odpowiedziała na mój e-mail, że nie wiedzą czy Modular FF pomoże w V40 z 98 r.
Słyszałem, że emulatory mają zastosowanie jedynie w nowszych samochodach (po 2000 r.) ???