MotoNews.pl

Uszczelka pod miską olejową

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć Wam,
Jaka powinna być uszczelka pod miską olejową w Espero 1.5? Tzn. ile kosztuje? Cholera, na jednej ze stron z częściami czytam, że 9,90, w japparts mówią, że 32 zł, i do tego potrzebuje 2. W serwisie, że to grosze. To jak to w końcu jest? Olej mi wyciekł, ale jakoś kontrolka nie chciała się zapalić...
Pozdrawiam
Raff

Właśnie dzwoniłem do znajomego do sklepu motoryzacyjnego.

i JEST TAK:
Uszczelka AJS - 9zł
Erling - 16zł
I jakaś tam inna - 26zł

Gość poleca Erlinga.

Tylko dlaczego potrzebujesz dwie?

Nie twierdzę, że potrzebuję 2, ale gość z hurtowni tak twierdzi. Że w tym silniku są potrzebne 2 uszczelki. Dlatego tu pytam, na forum.
Pozdrawiam
Raff

W silniku 1,5 16V rzeczywiście są dwie uszczelki pod miskę.
Tylko, że jedna jest pod miską olejową silnika, a druga pod miską olejową skrzyni biegów. Ta druga jest po 12zł.

potrzebna jest jedna
a gosc w hurtowni ma uszczelke od opla gdzie ksztalt michy jest taki sam ale trzeba 2 uszczelki
sam tez taka kupilem i teraz mam w zapasie jedna
ale ile placilem nie pamietam

Co Wy z ta uszczelką pod miską olejową w 1.5 16V, tam nie daje się uszczelki tylko uszczelniacz silikonowy, ponieważ miska jest aluminiowa.
Pozdr.

Skoro już mowa o takowej uszczelce to jak wygląda sprawa do silnika 1.8?

U mnie w 1800 na przeglądzie szpec stwierdził że przydałoby się wymienić uszczelkę miski, bo się lekko pociła. POwiedział że to będzie 20 zł extra, więc się zgodziłem. Odkręcili miskę i okazało się że mam jakąś "nietypową miskę", bo w misce jest jeszcze kawał blachy, taka jakby dodatkowa ażurowa miska olejowa, na którą "naciąga" się gumową uszczelkę. Oczywiście w całym Szczecinie takowej uszczelki nie mieli. Mechanicy żalowali później mówiąc "trzeba było jednak tej miski nie ruszać...". Auto było mi potrzebne, więc przykleili mi miskę na silikon. Już półtora roku nic nie cieknie, więc jest ok.

Kinisia, a co, spód Tobie cieknie . 1.8 chyba ma uszczelkę bo i miska prawdopodobie jest stalowa.
Pozdr.

Miska w 1800/2000 to element 23, natomiast uszczelka występuje w katalogu razem ze wspomnianą przeze mnie blachą jako nr 26 na rysunku poniżej.
Niestety nie wiem jaki ma ona nr katalogowy, bo akurat nie mam tej jednej strony katalogu... Może ktoś pomoże?
Natomiast w 1.5 uszczelka miski istnieje i występuje pod nr 90409693

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-11-03 17:51:52 ]

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-11-03 17:54:16 ]

wlasnie
a oto rysunek razem z numerami

natomiast nr uszczelki do 1,8/2,0 92061327
jest jeszcze drugi numer chyba opcja Y92062641

[ wiadomość edytowana przez: cezariusz dnia 2004-11-03 18:26:44 ]

[ wiadomość edytowana przez: cezariusz dnia 2004-11-03 18:27:43 ]

Dokładnie, uszxczelka miski olejowej w 1.8 jest podwójna, w wafce nie ma z nią problemu, tylko od cholery śrubek jest do wykręcenia, nie pamiętam teraz ile, ale troszkę tego jest. Przed zdjęciem trzeba jeszcze odkręcić osłonę sprzęgła po lewej stronie. Skala trudności od 0-10 , 1.

Jeszcze raz - przy wymianie miski olejowej (w moin Espero, serwis ASO) nie było tam uszczelki innej niż klej silkonowy. Nową miskę równiż zamontowano na klej silkonowy. W Autopartsie przy Kotsisa nie znaja czegos takiego jak uszczelka miski do 1.5 16V. Nie należy się sugerować tym co jest w katalogu, ponieważ być może zostały dokonane zmiany. Jeszcze raz - nie ma uszczelki miski w 1.5 16V. Ale kto chce może sobie jakąś uszczelkę tam założyć, wolna wola.
Pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: krzysztof_l dnia 2004-11-03 18:50:36 ]

No cóż, chyba jednak można taką uszczelkę kupić, ale być może nie ma sensu, bo można to zrobić na silikon. Na stronie www.koreancars.com.pl pod wspomnianym wyżej numerem jest właśnie uszczelka do Wspero 1.5. I w ASO tez powiedzieli, że jest. Ale niektórzy jak widać robią to na silikon, i tez jest dobrze.
Dzięki za odpowiedzi. Jadę do Carmana zrobić porządek, ale jednak kupię uszczelkę
Pozdrawiam
Raff

Cytat:
Jadę do Carmana zrobić porządek, ale jednak kupię uszczelkę

I silikonem ja.

ta podwojna uszczelka z blacha to zaden wymysl daewoo -mialem
kiedys kadetta 1.6 i tam wlasnie bylo takie rozwiazanie , ale kiedy koniecznosc przymusila mnie do wymiany zniechecony cena nowej
uszczelki zastosowalem "gasket eliminator"firmy loctite
, pozniej jezdzilem tym autem jeszcze 2 lata i nie bylo zadnych wyciekow.

Do 1.8 i 2.0 normalnie wszytsko z opla pasuje...
A co do misy to na silikon ja ju znigdy nie bedzie ciekla

Pozdr
Jadzwin

Ano czasem cieknie spód
Cytat:
2004-11-03 16:52:58, Krzysztof_L pisze:
Kinisia, a co, spód Tobie cieknie . 1.8 chyba ma uszczelkę bo i miska prawdopodobie jest stalowa. Pozdr.

A tak na poważnie po wymianie uszczelki pod głowicą silnik nadal był spocony, więc idąc tropem dalej postanowiłam wymienić uszczelkę pod miską olejową. No i kiedy zajechałam do mechaniora, po rozkręceniu rzekł, że jest dodatkowa osłona na misce w postać owej blachy i dupa blada (lub zbita jak kto woli), ale nigdzie tego dostać nie mogłam.
Jadżwin myślisz , że pod Wieliczką z częściami opla będzie można kupić uszczelkę pod michę?

Kiniusia, to bardzo zdrowy objaw w twoim przypadku, tak trzymaj. Ja trzymam kciuki za Ciebie, zawsze
Pozdr.