Kratki wentylacyjne w drzwiach (nawiewy)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś już wyciągał (jeśli w ogóle mozna) ruchome kratki nawiewowe w drzwiach. Ostatnio demontowałem do przeczyszczenia te z głównego panelu i okazało się to banalne. Chcąc iść za ciosem czy mozna tak samo łatwo bez odkręcania tapicerki wyjąć te drzwiowe?

a ja sie dołącze z pytaniem: jak oczyścić z liści nawiew na szybę???

Cytat:
2005-02-15 15:20:36, nnorbi pisze:
Czy ktoś już wyciągał (jeśli w ogóle mozna) ruchome kratki nawiewowe w drzwiach. Ostatnio demontowałem do przeczyszczenia te z głównego panelu i okazało się to banalne. Chcąc iść za ciosem czy mozna tak samo łatwo bez odkręcania tapicerki wyjąć te drzwiowe?

Nie można, tzn ja tak kiedyś zrobiłem, ale kratka została uszkodzona i teraz nie ma oporu przy poruszaniu w górę i w dół - tzn mogę ją obrócić dookoła osi. Poza tym uszkodziłem sam boczek drzwiowy - nie pamiętam dokładnie jak, ale musiałem potem coś kleić.
Lepiej zdejmij tapicerkę - tylko pytanie - po co chcesz te kratki wymontować??
Z tego co pamiętam nawet po zdjęciu tapicerki wymontowanie kratki nawiewu jest trudne - są tam wkręty i takie metalowe okrągłe zapinki których nie daje się zdjąć bezinwazyjnie...

Cytat:
2005-02-15 22:35:11, Robert_S pisze:
.. Lepiej zdejmij tapicerkę - tylko pytanie - po co chcesz te kratki wymontować?? ...

W sumie chciałem tylko je przeczyścić z kurzu, ale widzę że na razie dam sobie spokój i poczekam na zdjęcie tapicerki. dzięki za info

Czyszczenie kratek np.z liści robię tak-zaklejam inne wyloty powietrza np.tąśmą malarską-włączam nawiew na max.-szprychą rowerową lub zagiętym na końcu drutem wyciągam zeschłe liście-okruchy powstające przy wyciąganiu liści powietrze wyrzuca z kratki.I tak po kolei ,każdą z ktatek.Trzeba pamiętać o ustawieniu kierownicy powietrza na odpowiednią funkcję np.nawiew na szybę itd.Powodzenia