MotoNews.pl

"Akwarium na rybki w baażniku"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Czy może ktoś wie skąd bierze się tyle wilgoci i wody w bagażniku ? Zakładając że wszystkie uszczelki są wmiare szczelne. Czy mogą przeciekać boczne trójkątne szyby ?Czy to naciągana teoria?A właściwie co tam wogóle może przeciekać.Narazie zlikwidowałem wykładzinę (wynisłem do piwnicy) ,bo szkoda aby zgniła.W kształtce styropianowej miałem szklankę przynajmniej wody. )

[ wiadomość edytowana przez: zool07 dnia 2004-12-03 00:14:20 ]

Mnie przeciekaly uszczelki amortyzatorow, i chociaz takiej tragedii nie mialem, woda byla

U mnie też wszystkie uszczelki są w dobrym stanie (tą od kufra mam nawet nową) a czasem w bagażniku jest dość wilgotno.

Jak kupiłem auto to też miałem mokro w bagażniku.
Najpierw siłowałem sie z anteną bo podejrzenia padły,że właśnie przez antenę przecieka ale okazało sie że nie.
Woda zap..... właśnie przez trójkątne szybki.
Trochę silikonu i w bagażniku sucho. Robota prosta bo odkręcają sie od środka

widzę, że nie tylko mnie trapił ten kłopot; trójkątną szybkę uszczelniałem w zeszłym miesiącu , a ponadto miałem drobny przeciek do wnętrza bagażnika otworem śruby mocującej zderzak (poprzedni właściciel oparł się gdzieś zderzakiem i wskutek tego autokit uszczelniający otwór śruby pokruszył się)

pozdr

kriscross

O.... U mnie pojawia sie woda wzdłuż zderzaka. Moze to te śruby co kolega pisze. Reszte mam suchą

Witam wszystkich
Mam pytanie do tych uzytkowników którzy sie parali odkreceniem tylnych szybek trójkatnych
gdzie szukac tych śrub do odkrecenia w srodku espera
czy sa pod ta plastkowa maskownica (jak ja zdjęc zeby nie połamac ewntualnych kołków)

pozdrawiam markus

było niedawno:

wątek

pozdr

kriscross

Też bylbym wdzięczny za taką informację

wyciągam stary wątek...

mam mokro w bagażniku, nie mogę zlokalizować przecieku, mokra jest tylko podłoga, klapa była wymieniana, wszystkie uszczelki są nowe. Ponoć jak się ma zbiornik lpg w kole to przy niskich temp. potrafi on powodować skraplanie się wody, u mnie się ona skrapne na spodzie klapy - czy ktoś ze zbiornikiem w kole ma ten sam problem?

Pojawianie sie wody w bagazniku Espero jest bardzo częstą
przypadłością. Najczęściej woda dostaje sie do środka
pod uszczelką bagażnika. należy tą uszczelkę zdemontować i
przykleić silikonem . Problem z głowy.
Gdyby były wątpliwości co do miejsca przecieku to jeden
leży w zamkniętym bagażniku a drugi leje wodę na tył samochodu.
Wtedy na pewno znajdziesz nieszczelność . Pozdrawiam

Piotr

dzięki za uwagi, ale czytałem ten wątek dokładnie i już wszystko sprawdziłem - pytanie moje brzmi czy osobom ze zbiornikiem lpg w kole też skrapla się woda na wew. stronie klapy - i wiadomo, ona później kapie i podłoga jest mokra.

[ wiadomość edytowana przez: elChopin dnia 2005-02-18 13:21:28 ]

W żadnym z moich aut nic takiego nie miało miejsca. Wszystkie miały zbiornik w kole zapasowym.

Cytat:
pytanie moje brzmi czy osobom ze zbiornikiem lpg w kole też skrapla się woda na wew. stronie klapy - i wiadomo, ona później kapie w podłoga jest mokra.

U mnie dokładnie tak jest. Mam butlę w kole i wiecznie mokrą klapę bagażnika od wewnątrz. Ostatnio nawet w profilach wzmacniających klapę pojawił się białawy nalot (grzyb ).
Wątpię jednak, że ta wilgoć pochodzi od butli, ponieważ wykładzina jest sucha nad butlą, a mokra w okolicy zewn. rogów bagażnika.
Muszę te wilgoć jakoś wyeliminować, bo inaczej wkrótce wyrośnie mi dorodny grzybek na klapie

to cieknie przez te sruby trzymajace zderzak.
One sa oblane zoltym czyms, kory sie krusz, trzeba tam uszczelnic,,,

FGM dobrze pisze. Ja wczoraj przeprowadzilem u siebie taka operacje. Z tylu zderzak jest trzymany przez 4 sruby. Trzeba odkrecic nakretki, zdjac podkladki, wytrzec wszystko dokladnie i wyczyscic. Pod podkladki podlozyc ulepione koleczko z auto-kitu i przykrecic jak bylo. Kit sie ladnie wywinie i bedzie wygladalo prawie jak fabrycznie zrobione, a co najwazniejsze bedzie sucho.

Z tylu jest jeszcze jedna dziura (fi 35mm) tak mniej wiecej na srodku tylnej scianki i zdaje sie byla zaslonieta jakims korkiem - u mnie go nie bylo i tamtedy tez sie wola potrawila nalac.