Dodatkowy obrotomierz...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak moge sobie podłączyć dodatkowy obrotomierz? Mam już jeden wbudowany standardowo i chcę załapać teraz osobny. Sterowanie mam elektroniczne. Na cewce. ponoć jak podepnę od tak poprostu, to będzie obciążenie za duże i nie będzie wskazywać prawdy, anie na jednym, ani na drugim. Jak to mogę zrobić, by było great?

Po co Ci 2? ...daj mi drugiego

nie dam...widziałem, jak to fajnie wygląda, jak nie dosc, że jak przydepniesz, to ci sie rusza obrotomierz na liczniku, to jescze tak samo sie rusza osobny obrotomierz z prawej...tez tak chce...

owin sobie kabel ten do podlaczania do cewki na kablach WN. A drugi normalnie, tak powinno dzialac bez zaklocen.

heheheheheh

no.. na bank nie bedzie zaklucen i bedzie chodzil ze łoooooo!

jej - co to za pomysl? - dwa obrotki? - heh - to ja se zainstaluje 3 bedzie jeszcze fajniej.. 3 wskazoowki fruuuuu hi!

sori ale no troszke dziwaczny pomysl - lepiej faktycznie sprzedaj sajmonowi i przeznacz kaske na cos kreatywniejszczego napewno cos sie znajdzie

powodzenia!

nie rozumiem dlaczego niby maja byc takie straszne zaklucenia?
to nie jest tak ze ten kabel z cewki zbiera tylko impulsy ktore ida do obrotomierza?
przeciez obrotek zasilany jest innymi kablami?
tak mi sie wydaje.... jak jestem w bledzie to mnie poprawcie....

Lapę stroboskopową podłącza się właśnie do kabla WN. I to działa, więc jest szansa że obrotek też bedzie działał.
Jest taka szansa, prawda

No i niestety jesteście w błędzie. Jak zrobie obciażenie cewki na sztucznym zwoju, to impulsy elektryczne pójdą w rozdzielenie. 3/4 impulsów pójdzie po prawidłowym przwodzie, a 1/4 z tego pójdzie na sztuczny zwój. Właśnie tego nie chcę robić, bo są zakłucenia...Myślałem już o przerobieniu zwoju poborowego z cewki na 2 układy elektroniczne pobierające impulsy z cewki w mniejszym stopniu(co pozwoli mi na obciążenie większe do max 8 obrotomierzy) i prez wzmocnienie sztuczne imopulsów. A co do samego źródla impulsów, jest ono własnie na cewce. Lampa Stroboskopowa pobiera impulsy bezpośrednio do układu wzmacniającego i je tak jakby zwrata spowrotem na cewke z utratą 5%. Czemu dwa liczniki? hmm lubię. Tak jak jedni lubią maluchy, a inni ich wręcz nienawidzą... kazdy ma inny gust. Ja lubię jak mi wskaźniki latają na całej szerokośce deski rozdzielczej, podłodze, suficie i nawet wskaźnik siły wciśnięcia pedału gazu świeci mi zamontowany na samym pedale gazu z monitorem 150 calowym w bagażniku i tubą o mocy 5 mikrowatów pod fotelem. Żartuję. Ale akurat 2 obrotomierze mi sie podobają. Wracając do tego, co wyjaśniam, okazałoby się, że właśnie sam sobie odpowiedziałem na wcześiej postawione pytanie "jak to zrobić". Otóż układ elektroniczny o stałej tolerancji pobór:zwrot -5% kosztuje 270 złotych do mojej cewki. A ja szukam czegoś tańszego...duużo tańszego.

Z tymi stratami to przesada. Jesli wykonasz obrotomerz jako typowy przetwornik częstotliwość-napięcie to nie będzie fałszował wskazań (np LM2907).
Co do lampy stroboskopowej to do wyzwolenia błysku palnika nie potrzebny jest układ wyzwalający - wystarczy wysokie napięcie doprowadzić do napylonej na palniku warstwy metalu albo paska folii aluminiowej nawiniętej na bańkę palnika- brak w takim przypadku jakiegokolwiek poboru pradu.

eolmint - sorry winnetou ale nie rozumiem twego toku rozumowania, zostaw se jeden dobry obrotek a zamiast na dwa patrzec to patrz na droge. Kurde nie robcie wing commanderow z samochodow - wskazniki ktore sa potrzebne owszem, ale 2 obrotki to chyba jakis fetysz.

No to chyba nie widziałeś tego jeszcze. Pozatym lubię jak jakis bajer jest u mnie w samochodzie. Kazdy z nas lubi co innego A od dwoch ruchomych rzeczy, reagujacych na obroty jeszcze nikt nie umarl Coz... kazdy jest inny...Tak czy inaczej chyba go nie zaloze...nie chce wydawac kasy za duzo, a nie znalazlem innego sposobu. Ten, co andy_k podal powoduje sprzezenie przez co obrotomierz drugi pokazywalby falszywe informacje...luz...ten obrotomierz poprostu mi sie spodobal, bo fajnie to wyglada jak juz jest zalozony i dzialajacy. Przydepniesz i 2 wskazniki sie poruszaja. Serio to wyglada niezle. Ale ciul tam... W kazdym razie wazne, ze reanimacja mojej siodemki trwa i wyglada ona coraz lepiej...czekam na wiosne, by sie pobawic w reszte blacharki i lakierowanie na bialo...hmmm cuudoo szukam tylko fajnych felasow dla siebie. Koniecznie biale