MotoNews.pl

Co to za urzadzenie???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam krótkie pytanie.do puszki filtra powietrza wchodzi z boku jakieś małe urządzonko,do którego dochodzą cienkie przewody z płynem chłodzącym.co to jest?? jakiś podgrzewacz??

nikt nie wie???

Cytat:
2005-02-15 00:59:07, romsi pisze:
mam krótkie pytanie.do puszki filtra powietrza wchodzi z boku jakieś małe urządzonko,do którego dochodzą cienkie przewody z płynem chłodzącym.co to jest?? jakiś podgrzewacz??

... ty masz cuś takiego w e34 525 bo ja nie mam, może chodzi ci o puszkę filtra OLEJU ? ...

Cytat:
do puszki filtra powietrza wchodzi z boku jakieś małe urządzonko,do którego dochodzą cienkie przewody z płynem chłodzącym

pokaż mi to na ETK.

jest to w karzdym silniku m50(miałem już 2)jest to małe urządzonko i wchodzi do puszki filtra z boku od strony silnika. jest dokręcane na dwie śrubki.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HD51&mospid=47375&prod=19920400&btnr=13_0348&hg=13&fg=20

jest to na rysunku ?

właśnie chodzi o to że na ETK nic takiego nie ma. sprawdzałem tez u kolegi w M50 i tez nic takiego nie zaobserwowałem.
pozdrawiam

Ja wiem o co Ci chodzi i u mnie też to jest ! Ale nie wiem włąśnie do czego to służy,to jakiś czujnik chyba. Jak miałem założony storzek to to miałem powieszone luzem z boku i w sumie auto jeździło okay ! Też chciałbym dowiedzieć się za co to odpowiada !

niech ktoś podeśle fotki.

TU jest to element numer 10 czyli termostat. z rysunku wynika że otwiera bądź zamyka ogrzewanie kolektora dolotowego. nawet pomysłowe rozwiazanie.
pozdrawiam

a tak z ciekawości,co będzie jeżeli to jest uszkodzone? czy to wpływa jakoś na pracę zimnego silnika???

to raczej wpływa na pracę silnika ciepłego podczas jazdy w zimne dni. wtedy powietrze i wtryskiwana benzyna zanim dostaną się do cylindra zostaną podgrzane. urządzenie to decyduje o tym czy kolektor dolotowy ma być podgrzewany czy nie.
pozdrawiam

uszkodzenie tego termostatu może też mieć wpływ na pracę silnika z instalacją gazową w lecie ( gdyby termostat sie zacioł ) i podawał cały czas ciepłe powietrze - auto bedzie strasznie zamulone