| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-03-01 15:03:05 WITAM!
Dziś jestem na urlopie i trochu sobie do południa pojeździłem samochodem. I przeraźiło mni to, że 10% kierowców już nie jeździ na światłach.
Nie wiem, może się i mylę, ale chyba jeszcze dziś trzeba jeździć z włączonymi światełkami (do jutra). Ale generalnie mam pytanie czy w taką pogodę jak dziś u nas (śnieżyca), jeździcie nadal na światłach? Ja przyznam się jeżdźę na światełkach praktycznie 85-90% mojego przebiegu. |
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-03-01 15:12:44 Też się zadziwiłam dziś z rana, że część kierowców miało wyłączone światła. Już mi ręka szła na klakson, kiedy to przypomniałam sobie, że dziś 1 marca i nie ma obowiązku używania świateł. Jednak uważam, że to jest jeszcze czas, w którym mimo coraz dłuższego dnia lecz nadal zmiennej pogody wielu samochodów nie widać wręcz, lub zauważa się je w niemalże ostatniej chwili.
Ja wedle własnych przekonań używam świateł przez rok cały, niezależnie od pory dnia, pory roku. Oczywiście jest wiele aut, które mają ciemny lakier i nawet przy słonecznej pogodzie są mało widoczne. |
FGM2 Espero Warszawa | 2005-03-01 15:17:10 o rany a ja dzisiaj mrygałem na tych co nie mieli swiatel
Nawet nie wiedziałem ze to tylko do dzis sie jezdzi na swiatlach. Generalnie zrobiłem okolo 90 km i widziałem 3bez siwatel tak wiec nie duzo. Ja tam staram sie jezdzic caly rok na swiatłach. Tzn w zimie raczej nie zapominam, a lato to czasami zapomne ale raczej zadko. |
HAMAS ESPERO 1,8 CD LPG KRAKOW NOWA HUTA | 2005-03-01 16:04:04 Ja na światłach jeżdże tylko poza miastem w mieście bez. |
A-M 3,2v6 opla, 125p 1,4 ... WARSZAWA-woLa | 2005-03-01 16:19:46 proponuje zapoznac sie z Art.52.1 Kodeksu drogowego |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-03-01 16:59:29
Wspomniany Art.: Używanie świateł zewnętrznych Art. 51. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza: 1) w czasie od zmierzchu do świtu, 2) w okresie od 1 października do ostatniego dnia lutego - przez całą dobę, 3) w tunelu. 2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej. 3. W czasie od zmierzchu do świtu, na nie oświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie. Kierujący pojazdem, używając świateł drogowych, jest obowiązany przełączyć je na światła mijania w razie zbliżania się: 1) pojazdu nadjeżdżającego z przeciwka, przy czym jeżeli jeden z kierujących wyłączył światła drogowe - drugi jest obowiązany uczynić to samo, 2) do pojazdu poprzedzającego, jeżeli kierujący może być oślepiony, 3) pojazdu szynowego lub komunikacji wodnej, jeżeli poruszają się w takiej odległości, że istnieje możliwość oślepienia kierujących tymi pojazdami. 4. Kierujący motocyklem, motorowerem lub pojazdem szynowym jest obowiązany używać podczas jazdy świateł mijania, z zastrzeżeniem ust. 3. 5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza. 6. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się do kierujących pojazdami, które nie są wyposażone w światła mijania, drogowe lub światła do jazdy dziennej. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 1 i 3 zamiast tych świateł należy używać świateł stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdów. 7. Przepisy ust. 1-5 stosuje się odpowiednio podczas zatrzymania pojazdu, wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Jeżeli zatrzymanie trwa ponad 1 minutę, dopuszcza się wyłączenie świateł zewnętrznych pojazdu, o ile na tym samym pasie ruchu, przed tym pojazdem i za nim, stoją inne pojazdy. Ale Panowie i Panie, mi chodzi głównie o to żeby włanczać światła wtedy gdy jest pochmurny dzień. Nie zmuszam nikogo do włancznia świateł kiedy jest super słoneczna pogoda, ale przynajmniej kiedy jest pochmurno to dbajmy o to by być widocznym dla innych. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-03-01 17:02:28 Ja dzisiaj też migałem innym...
Cóż - trzeba się przyzwyczaić do widoku aut bez świateł! |
iampinki ESPERO, cabrio juz n ... bydgoszcz | 2005-03-01 17:26:56 czasem jak jest duze slonce swiatla tez sa bardzo przydatne... |
FGM2 Espero Warszawa | 2005-03-01 18:47:42
|
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-03-01 19:22:24 Ja też jeżdżę na światłach przez okrągły rok. Mam gdzieś ile dodatkowo paliwa mi auto spali,ile żarówek wymienię czy inne bzdety. Wolę mieć pewność, że jestem widoczny i że jakiś idiota nie wyjedzie mi na czołowe bo niedowidzi!!! Jakoś tak sam nauczyłem się od ojca i teraz automatycznie przed ruszeniem włączam światła. Uważam, że powinien być nakaz całorocznej jazdy na światłach a jeżeli nie to choć okres pażdziernik-luty powinien zostać wydłużony. |
Horak Espero 1.5 16V LPG Jastrzębie Zdrój | 2005-03-01 19:47:10 Włączam światła kiedy jest taka potrzeba - nie jestem nadgorliwy.
Mam dość w miesiącach letnich "pędzących komet" na długich światłach. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-03-01 20:58:51
Nie kumam krokodylku |