MotoNews.pl
3 Lakierowanie zderzaków Poldona ;-) (85859/61) - PT

Lakierowanie zderzaków Poldona ;-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Chcę sobie polakierować moje czarne, nie pasujące do reszty karoserii auta zderzaki pod kolor reszty samochodu. Ciekawi mnie że inne, zagraniczne auta fabrycznie mają tak zrobione ale jak. Czy ktoś już tak robił? I ile może kosztować takie coś pomijając cenę samego lakieru

pozdr.

wiesz najpierw musisz odtłuścić zderzak a potem możesz prysnąć podkładem i lakierem Niektórzy lakierują zderzaki zwykłymi farbami w sprayu (bez podkładu)

[ wiadomość edytowana przez: sepo dnia 2005-03-06 13:28:41 ]

bez podkladu to bedziesz mial zdrapke jak w loterii na rogu...

musi byc podklad i to taki do plastiku, w sklepach z farbami ci doradza jaki, do tego dobry odtluszczacz i lakier - ten juz moze byc w sprayu, bl nasze zderzaki sa lekko chropowate wiec idealne do malowania samemu.

BEZ PODKŁADU
k1c ma rację lakierek już by ci dawno zszedł

są chropowate są
dzięki za porady

u kolegi w corrado malowalismy kiedys i bez podkladu zaczelo po chwili odlazic, a ciezko samemu malowac tak pofalowana powierzchnie bez zacieku wiec to ze mamy chropowate zderzaczki jest na plus, bo mozna malowac kawalkami i ew kawalkami poprawiac!

tu nawet wpadl mi w oko artykol z netu
cytuje:

2. Malowanie plastików

Przygotowanie powierzchni:
Powierzchnie należy dokładnie wymyć z brudu wodą z płynem. Potem wytrzeć do sucha i dokładnie odtłuścić benzyną ekstrakcyjną. Następnie można lekko zmatowić papierem ściernym. Przed przystąpieniem do lakierowania oczyścić powierzchnię benzyną ekstrakcyjną. Można zastosować jako pierwszą warstwę podkład do plastików.
Następnie lakierujemy tak jak w powyższym opisie. Można też użyć lakierów do plastików w aerozolu np. firmy Motip.

zderzaki malowalem w plusie to znaczy kawalek co mi sie zachaczylo bez podkladu specialnego do plastiku i jakos nic sie nie zdapuje ale to pikus potem malowalem lusterka bez zadnego podkladu i tez nic nie odpada wiec ogolnie to rzecz wzgledna tylko jak masz zamiar malowac wszystko - caly zderzak to uzyj tego - moje przyklady sa na to ze mozna zrobic cos i nie koniecznie tak jak wszyscy mowia

i wlasnie ten wyjatek potwierdza regule!!!

a to tak po czesci nie na temat ale krotko tak krotko tresciwie:

czy duzy problem zalozyc do Duzego zderzak przod od Plusa,
i tyl od plusa [w tym rzecz ze mam chak i czy by mi nie przyslanial tablicy i potem mendy ble ble]

w sumie ja na twoje pytanie nie odpowiem bo hmm nigdy czegos takiego nie widzialem

jak mialem fiata to dopasowywalem i prawie zalozylem tyle ze od caro - ale wymiarami sa takie same.. problem w tym ze sa od poldka szersze i trza zwezac i potem spawac.. tylnu jak ciupke podlilujesz rogi od srodka ti siedzi idealnie do nadkoli!!! tyle ze ja zwezalem ponad 2, 3 cm! a przod jest problem bo fiat ma malo miejsca miedzy przodem i nadkolem/oponka... wiec w sumie zderzak poldka sie cofa i nawet sie nie zdazy zaglebic a juz go trza ucinac bo wchodzi na kolo... lipa..

ale jak sie uprzesz to sie da.

ten od plusa musi wejść na bank bo widzę że Cyprys miał tą samą koncepcję co ja bo ja też miałem zderzaki od caro , ale mi się znudziły i je wywaliłem!!! Tylko że ja tylnego nieskracałem , a przedni wchodził mi z trudem!!! Ale wydaje mi się że czy to plus czy caro to bedzie ta sama zasada!!!!

POZDRO

na stronie juz nie pamietam jakiej tam gdzie k1cyprysa jest fiacior, jest taki ciemnoseledynowy metallic fiacior w tle zimowym ze zderzakami od plusa!

a jak juz to z przednim caro jak jest, no i z tylu jak z hakiem wychodzi kombinacja, bo to mnie najbardziej z tylem ...

to co mnie w nim razi to relingi i ten spojler z tylu, ja mysle o takim malym niskim co troche fiatow juz mialo, ale nie wiem to jaki jest,
jak widac da sie wstawic te zderzaki, tyko czy ile kombinacji z tym jest, a z tylu to hak moze mi przyslaniac tablice i moga sie chyba czepiac.
a te alusie to sa od poldka seria chyba?

tragedia ten tyl jest straszny te swiatla ochyda sorry jak chcesz wkladac zderzaki od c+ to moje zdanie podaruj to sobie fiacior ma lepsze swoje a najlepiej jak sobie walniesz swoje ladnie pochromowane albo z klami bajer

z tego wynika jedno ze jak sie chce to sie wszystko upchnie, ale czy warto? do fiata i naczej kanta jak sama nazwa wskazuje nie pasuja zbytnio oble zderzaki od plusa,wedlug mnie jedno z drubim sie gryzie, o tych swiatlach nie wspomne, napewno na zdjeciu wyglada lepiej bo w rzeczywistosci widac pewnie wszystkie niedodkonalosci, spojler z deka zabardzo przysadzisty

dokladnie za dwa zderzaki od plusa po 150 pln za nowy to lepiej dolozyc jeszcze 200 i kupic calego klasyka... z klami..

ale chodzilo o to czy sie da - wiec sie da!!!

jak sie popiesci to wszystko sie zmiesci!

dokładnie tak Cyprys

A co do tego fiata , dodam moje skromne zdanie - zderzaki tragedia za okrągłe, tylne światła - masakra , relingi - porażka

POZDRO

auto masakta, ale nie o tym ten watek. a co do zderzakow to moj fiat te mial wg niektorych masakre... hehe