MotoNews.pl
4 Problem- zapala gaśnie.!!! (139568/26) - PT

Problem- zapala gaśnie.!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam i proszę o pomoc.

Mam trzy tygodnie espero z gazem i miałem mało paliwa a mój braciszek wszedł do garażu i je odpalił i nie przełączył na gaz( mówił niech sobie pochodzi) i chodziło ono do momentu aż zabrakło paliwa i zgasło potem ja dokupiłem paliwa ale mój samochodzik nie chciał już zapalić( zapalał i zaraz gasł) i pompka paliwa zaczęła tak jakoś dziwnie głośno pracować. Jak zdjąłem wężyk z pompki i przekręciłem zapłon to wogóle nie podawała paliwa. Czy spaliła się pompka czy może coś innego?? Proszę pomóżcie bo teraz nie mogę wogóle jeździć. Z góry dzięki.

Jeżeli pompka paliwa chodzi,a nie podaje to znaczy że się zapowietrzyła.
Poszukaj w wyszukiwarce.Temat był wiele razy wałkowany

Witam kolege z Płocka. Chyba nikogo więcej z Płocka nie namierzyłem na forum. Miło mi. Moze się kiedyś spotkamy na drodze przypadkiem...........
A co do pompki , w którym miejscu zdejmowałeś wężyk z pompki?

Cytat:
2006-03-21 12:12:26, Norbii21 pisze:
Witam i proszę o pomoc. Mam trzy tygodnie espero z gazem i miałem mało paliwa a mój braciszek wszedł do garażu i je odpalił i nie przełączył na gaz( mówił niech sobie pochodzi) i chodziło ono do momentu aż zabrakło paliwa i zgasło potem ja dokupiłem paliwa ale mój samochodzik nie chciał już zapalić( zapalał i zaraz gasł) i pompka paliwa zaczęła tak jakoś dziwnie głośno pracować. Jak zdjąłem wężyk z pompki i przekręciłem zapłon to wogóle nie podawała paliwa. Czy spaliła się pompka czy może coś innego?? Proszę pomóżcie bo teraz nie mogę wogóle jeździć. Z góry dzięki.

Jeśli pompka głośno pracuje, to albo chodzi na sucho z powodu zapowietrzenia, albo jest już uszkodzona. Odpowietrz pompkę i sprawdz jeszcze raz, jeśli to nie pomoże to trzeba będzie do niej zajrzeć i ewentualnie wymienić.
Jeśli masz gaz to możesz jeździć mimo uszkodzenia pompki. Każda instalacja gazowa pozwala na odpalenie bezpośrednio na gazie. Musisz tylko wyłączyć pompkę paliwa (bezpiecznikiem albo odłączeniem przewodów), przynajmniej do czasu aż naprawisz odpalanie na benzynie.
PS. Zdjęcie przewodu paliwa i przekręcenie kluczyka nie zawsze pozwala sprawdzić pompkę. Po włączeniu zapłonu pracuje ona tylko kilka sekund i się wyłącza, ponownie rusza dopiero po przekręceniu stacyjki w pozycję "rozruch", czyli podczas kręcenia rozrusznikiem.

[ wiadomość edytowana przez: Adamo8 dnia 2006-03-21 16:00:11 ]

Pompa elektryczna, która jest w zbiorniku powinna zassać paliwo. Wlej do zbiornika min. 20 litrów, niech postoi ze dwie godziny i powinno byc dobrze. Proponuje tez zrobić odcięcie pompy po przełączeniu na gaz, poniewaz elektryczne pompy są chłodzone paliwem i przy jego niewielkiej ilości pompę szlag trafi. Pamiętaj też o nalaniu środka absorbującego wodę, ponieważ nie wiesz, czy była kiedys usuwana ze zbiornika.
Pozdr.

Dzięki za rady, Zrobiłem i już działa i jest wszystko ok.

Znowu mam problem z moim esperkiem. Dziś rano wsiadam chcę zapalić atu nic kręci i nic. A ja muszę do pracy jechać( w niedziele ) podjąłem jeszcze parę prób i pobiegłem na autobus. Problem pojawił się wczoraj jak wróciłem z pracy zostawiłem samochód na dworzu zaczął rosić deszczyk i ogólnie było wilgotno, po godzinie chciałem wstawić samochód do garażu i już wtedy nie chciał zapalić ale po paru próbach udało się, a dziś rano już nie zapalił. Co może być świece, kopułka, kable wusokiego napięcia??? Proszę o pomoc bo esperko mam dopiero trzy tygodnie.

Cytat:
2006-03-26 08:58:36, Norbii21 pisze:
..." Co może być świece, kopułka, kable wusokiego napięcia?..."

Moze być wszystko co wymieniłeś i jeszcze kilka innych drobiazgów...filtr paliwa, cewka w aparacie zapłonowym, akumulator, złe paliwo itp itd.
Jak się kupuje używane autko jesteś często "skazany" na wykonanie szeregu przynajmniej podstawowych czynności obsługowych coby mieć w miarę święty spokój....
A skoto wiesz tak mało o tym co kupiłeś to w pierwszej kolejności zalecam sprawdzenie i ewent wymianę rozrządu!

Powodzenia