| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2005-04-17 00:36:04 Witam ostatnio za namowa kumpla zrobiłem remoncik swego silniczka
Rozwierciłem blok na 1,6 i wstawiłem tłoki od poldka GSI do tgo szlif wału korbowego wałek rozrządu prawie nowy, zawory wyfrezowane i osadzone na nowo splanowana głowica 1mm i odelżone koło zamoachowe 1,5kg wszystki trwało to od poniedziałku non stop w garażu w tym trzy noce nie przespane
poszło by szybciej tylko przy skąłdaniu okazało sie ze to tego brakuje a to tamtego i dlatego tak długo oczywiście rozebranie i złożenie wszystkiego robiłem sam z kumplem. I mam pytanie do was naraize przejechałem nim tylko ze 30 km i cały czas mi kopci trochje z rury oraz ma spory przedmóch z komina z odmy co idzie do filtra oraz pokazało sie troszeczke "majonezu" pod korkiem czy to normalne na dotarciu?? moze musi sie wszystko ułozyc i bedize lepiej czy cos mi chu@##$ zeszlifowali czy ja cos zle złozylem?? pozdro |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2005-04-17 11:48:01 Dzięki mam nadzieje ze bedzie dobrze sie sprawował
tyklo czy to jest normalne ze mi kopci na początku i czy to przestanie z czasem bo do tarciu a na początek wlałem olej mineralny bo chwilowo kasy juz nie miałem na lepszego a po 1500km i tak bede zmieniał na półsyntetyka mobila1 Napiszcie prosze czy to normalne bo sie boje ze cos mam nie tak pozdro |
Poramancza F&F MEMBER 125p jaworzno | 2005-04-17 11:57:46 napisz czy zwracałes uwage na połozenie zamków pierscieni,
nastepna rzecz jaka mozna spieprzyc to nabijanie uszczelniaczy zaworow na prowadnice, i to chyba tyle, jesli do 300km sie nie uspokoją przedmuchy to bedziesz musiał zadziałac poki co zmierz mu kompresję p.s. sprawdzałes luz na zamkach pierscieni? jesli jak to podaj go edit: no a jesli majonez to znaczy ze gdzis sie skropliła woda i pomieszała z oliwą albo uszczelke szlak trafił chociaz w to wątpie zeby tak szybko docieraj i obserwuj objawy [ wiadomość edytowana przez: poramancza dnia 2005-04-17 12:00:02 ] |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2005-04-17 12:04:19 niestety na zamki nie zwracałem uwagi i luzu nie sprawdzałem to ułozenie zamków ma duze znaczenie?????????
uszczelniacze i zawory nie ja nabijałem tlyko w warsztacie głowice mi składał ku@#$% mam nadzieje ze sie uspoakoi bo juz nie mam siły go rozkładac pozdro |
kosa131 (S) Furious Moderator 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2005-04-17 12:57:49
ulozenie zamkow pierscienie ma bardzo duze znaczenie. powinny byc mniej wiecej co 120stopni. jesli ustawiles wszystkie, jeden pod drrugim to nie dziwne, ze kopci.... |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2005-04-17 16:43:10 Jest jeszcze jedna ewnetulaność-niestety też zła-podczas wsadzania tłoków strzelił Ci jakiś pierścień. Swoją drogą ciekawe dlaczego nie zdjąłeś pierścieni z tłoków i nie wsadziłeś ich do cylindra i nie sprawdziłeś tych przerw na zamkach-to bardzo ważna sprawa. |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2005-04-23 15:31:14 witam
zmierzyłem kompresje i za dobrze nie jest po koleji: 1- 0,6 2- 1 3- 1 4- 1 i mam pytanko jaką powinien miec kompresje po remoncie po splanowaniu głowicy 1mm fakt ze były gniazda były frezowane wiec moze jak koles to robił to mógł powiększyć komore wiec jaka powinna być kompresja bo moim zdaniem nawet ten jeden to za mało, przed remontem miał 0,7-0,8 pozdro a przejechałęm 500km i dalej jak kopci tak kopcił a jesli wymienie same pierscionki i dobrze złoze to powinno być dobrze?? z góry dzięki za odp pozdro |
Poramancza F&F MEMBER 125p jaworzno | 2005-04-23 20:51:23
słuchaj, albo masz załozone pierscionki na mniejszy wymiar albo ci szlifierz rozpierdolił tuleje jak nie napisze co musisz ten motor rozebrac czesciowo i zwrocic uwage na luz zamka i ich ułozenie jak masz mozliwość sprawdz tez luz tłok cylinder, dalej idac a raczej pierwsze co to sprawdz szczelnosc głowicy (sorki ze tak zamieszałem) tylko taka prosba ode mnie : nie rób tego ze złością bo nie zrobisz tego dobrze zrob to z zimna krwią tak bedzie lepiej
[ wiadomość edytowana przez: Poramancza dnia 2005-04-23 20:52:02 ] |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2005-04-26 23:17:54
chyba cos Ci sie pomyliło, racze masz kompresie 10 atmosfer a nie jedną.To że gniazda byly frezowane nie powinno praktycznie w zaden mierzalny sposob wplynac na pomiar.Nie znam szczegułów skladania silnika ale ja na Twoim miejscu zdjałbym glowice wyjał tłoki ustawil pierscienie , i dokrecił głowice tak jak trzeba w odpowiedniej kolejnosci i kluczem dynanometrycznym (jezeli takowego nie uzywaliscie/ps.moge pozyczyc jakby co) |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2005-05-08 23:56:31 Witam ponownie
od remontu przejechałem juz 1500 km ( od 1100 tak zaczynałem normalnie jezdzic) i jutro własnie miałem sie brać za te pierścionki a tu pech i przed chwilą mi stanął silnik przeciągnąlem go na trójce tak do 90 (to nie dużo bo kiedyś na 2 mi tyle latał) i był opórtakie wrażenie jak mi sie gaz konczył a mam półbutli wiec zmiana biegu na 5 i wtym czasie mi zgasł wiec próbuje chama odpalić z biegu ale nic tylko zwalnia jak sie zatrzymałem okazało sie ze coś staneło bo rozrusznik nie ma siły przekręcić silnika ani z popychu nie da razy jak jest na biegu?? Co to moze być altek raczej nie bo pasek sie nie zjarał ani nic takiego A jeszcze teraz od czasu do czasu na gazie niechciał mi trzymać niskich obrotów przygasał przy wrzucaniu na luz i musiałem ssanie wyciągać a czasem było dobrze pozdro prosze o jakies propozycje bo nie wiem czego sie spodziewac po rozłozeniu tego az sie boje PS ART126 mógłbyś pozyczyć tego klucza wrazie czego?? jutro lub po jutrze?? byłbym bardzo wdzięczny |
maskekk F&F Wolny Słuchacz :) Pzn | 2005-05-09 00:30:25 chyba go przytarles albo wal pekl. bez rozkrecenia cerzko bedzie cos stwierdzic. |
bimber1 (S) Furious Moderator kant Kraków | 2005-05-09 00:41:20
wedlug mnie jak by wal pekl to albo bylo by slychac albo by w momencie zblokowalo silnik - Jesli sie myle to niech ktos mnie poprawi. Co do zatarca to hmmm - jak tam stan oleju ????? |
flapjck1 F&F Sympatyk mini urzut | 2005-05-09 03:01:25 mi kiedys w fiacie pekl wal miedzy 2 a 3 garem, byly wszelkie zapowiedzi tej awarii
najpierw sie to wszystko rozklekotalo solidnie a potem stanal deba tak ze kola zblokowalo rozrusznik nie mial sily tego przekrecic, ALE jak wykrecilem swiece krecil jak szalony tym walem
a wszystko przez to ze mialem pojedyncze sprezyny zalozone zaworowe a jednoczesnie ze ostro go krecilem..., za czesto biedaczyna mial stukowe spalanie |
gregor125 F&F Sympatyk Fiat 125 p;FSO-Polonez Warszawa | 2005-05-09 07:01:46 Wszelki domysły można olać w dosłownym znaczeniu. Może być tak wiele przyczyn, że lista była by długa. Ale jak rozbierzesz to się wszystko okaże co i jak. W każdym razie od początku były jaja z tym silniczkiem. Nic się nie martw ważne , że próbowałeś, szkoda. Pierwsze koty za płoty
PS. Objawy sugerują zatarcie tłoka, lub wału. |
spawn666 Autosan Bielawa | 2005-05-09 07:09:17 NIe odpalaj tego silnika juz bo mozesz zrobic mu jeszcze wiekszej krzywdy. Rozbierz silnik i zobacz co sie dzieje. Jak juz dojdziesz z nim do ladu i bedzie w konczu chodzil tak jak trzeba to nie dokrecaj go do 9000RPM - postaraj sie trzymac 6000 - 7000 i to tez nie ciagiem - ciezko bedzie sie przestawic na jazde "jak taksowkarz", ale do 5000 km staraj sie go nie meczyc za bardzo - lej dobry olej i wszystko powinno byc OK. |
Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2005-05-09 17:30:56 eh rozebrałem i okazało sie ze poszła panewka główna 3 ta od strony zamachu ale dwie pozostałe też coś nie tak bo troche po przycierane nie wiadomo czemu jakby coś ze smarowaniem miał nie tak. juz oddałem do szlifu wał jutro bezie gotowy i odrazu zawioze im blok i mi wszystko poskładają juz oni. A z pierścionkami to mają zadużo luzu na zamkach bo około 0,7mm a powinny mieć do 0,2mm i teraz pytanie czy pierścionki nie tak czy źle mi szlif zrobili jutro go obejżą i sie okaże co dalej czy nie bede robił jeszcze raz szlifu
pozdro i dzieki za odpowiedzi |
chojnas Fiat 125p poznań | 2005-05-09 17:46:03
Witam!!! mam małe pytanko to twojego remonciku jaki wyszedłeś z kosztami? POZDRO |
Art126 F&F Sympatyk Fiat 126p już jeździ Wołomin | 2005-05-09 21:58:50 wysłałem priva odnośnie klucza |