Piszczacy pasek ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej!
Posiadam Toyote Paseo 1996. Od jakiegos czasu coraz czesciej spod maski wydobywa sie dziwny pisk. Najczesciej zaraz po uruchomieniu silnika. Rozkrecajac silnik (na biegu jalowym) do jakichs 4000-5000 obr. pisk ustaje. Czasem tez pojawia sie przy skrecaniu (nie wiem dokladnie czy to spowodowane jest samym skrecaniem czy moze wysprzeglaniem - np. redukcja na 2-jke). Nie mam pojecia czy to pasek wspomagania czy moze cos z alternatorem (o tym drugim wspomnial poprzedni wlasciciel - tak poinformowano go w ASO).
Czy wiecie gdzie lezy problem ?

Dzieki!

Witam!
Stawiałbym na pasek klinowy.
Sprawdź je dokładnie a najlepiej wymień będziesz miał spoko na jakiś czas.
Pozdro.

A jak masz całkowicie skręcone koła to też piszczy? Głośniej? (wtedy wielce prawdopodobne ze pasek wspomagania)
Słuchaj Kafiego

Pozdrawiam

Przy skrecaniu jest to krotki pisk. Najgorzej jest przy uruchamianiu silnika po dluzszym postoju. Mam wrazenie, ze dzieje sie tak jak dostaje wilgoci.

U mnie od wilgoci też piszczy, ale tylko po wjechaniu w jakąś porządną kałuże, a i to jedynie przez chwilę.

P.S. "Rozkręcasz" zimny silnik do 4-5tys. obrotów?

Podkrecenie do 4-5 tys. na 2 sekundy to cos zlego ?

Cytat:
2005-02-24 09:48:27, Golden_Flyer pisze:
U mnie od wilgoci też piszczy, ale tylko po wjechaniu w jakąś porządną kałuże, a i to jedynie przez chwilę.

U mnie jest identycznie.

Hmm. A macie wszystkie paski odsłonięte (tzn na wierzchu)?

Sugarfree - od wspomagania lubi piszczeć na tuż przy skrajnym połozeniu (kilka cm przed i szybko skreć do końca) - wtedy jest najcięzej dla pompy.

Pozdrawiam

Cytat:
2005-02-24 10:14:13, sugarfree pisze:
Podkrecenie do 4-5 tys. na 2 sekundy to cos zlego ?

He He
Potencjalny klient

Kafi, a widziales zepsuta Toyote ?
Robisz antyreklame

HM.........................
Jak będziesz tak robił to zobaczę twoją!!!
Pozdro.

Mam nadzieje, ze jako pierwszy klient w serwisie bede mial jakies znizki...

Za takie rzeczy z reguły są zwyżki ale dla Ciebie wszystko!
Pozdro.