MotoNews.pl

Yaris audio

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich

Moze to wydaje sie juz nudne ale mimo tego ze zwiedzilem forum i strone bigmana mam pare pytan dotyczacych tematu audio w yarku wersja podstawowa kaseciak bez rds:

1. Jaki jest model radia Fugitsu (chodzi mi o oznaczenie)?

2. Jaki zmieniacz cd mozna podlaczyc do tego radja, oczywiscie z poza ASO (te w ASO sa bardzo drogie).

3. Jakie glosniki w sensie rozmiaru mozna wlozyc do przednich drzwi (czytalem ze wchodza srednica: 13,5 na głebokość: 5,5 ale rowniez 16,5x5,5cm - weic zglupialem)?

4. Czy gniazda wyjsciowe z radia fujitsu sa zgodne z tymi na stronie (link nizej)?

5. Czy sa od nowosci poprowadzone kable glosnikowe do drzwi yarek wersja 3 drzwiowy?

Z gory dzieki za dopowiedzi

link

ad1 do dupy... ale niektorzy uwazaja ze ze wzmacniaczem mozna tego sluchac... ja to mam jako dociazenie samochodu zeby nie miec dziury

ad2 chyba tylko toyoty... ale nie znam sie uzywam 1 cd

ad3 sa dziury w ktore wsadzisz 16,5 a glebokosc 5,5 jest przesadzona... tak do 6cm wejdzie ale to i tak niewiele... polecam hertz esk 165s o glebokosci 57mm

ad4 gniazda sa mocno zakrecone... jest np podlaczona kostak ktora jest podlaczona... nigdzie bo jej odlaczenie nic nie zmienia...

ad5 ja mam 5 drzwi z 2002 i kabelki prowadzilem sam... raczej nie ma instalki do drzwi a jak jest to i tak radze wymienic...

jak juz inwestujesz w car audio to proponuje

1. w szpare pod radiem toyoty normalne podlaczone kablem bezposrednio do akku
2 w drzwi midbasy na podszybie, wywalic oryginalne (filtry do kawy), i wstawic gwizdki (caly pkt 2 to np zestaw hertz'a opisany wyzej)
3. wcisnac regulator glosnosci od radia toyoty zeby nei wadzil i wyswietlacz przelaczyc np na spalanie

4... i masz fajna muze w samochodzie bez kosztownych zmieniarek i mozliwosc pozniejszej rozbudowy o wzmacniacz i np skrzynke basowa i inne bajery

Witam

Ad 4 Koncowki od radia idelanie pasowaly do pionieerow i jvc.. (przynajmniej moich)... wiec to chyba uniwerslane euro...

Dzis bylem w toyocie a tam powiedzieli mi ze glosniki max wchodza 130mm taki jest rozstaw (aby glosnik wszedl wiekszy trzeba lamac zebrowanie boczkow od srodka) samej dziury w poszyciu pozatym jest mala glebokosc poniewaz w drzwi wsuwa sie szyba pod katem, tak ze akurat robi przekatna otworu.
Facet powiedzial mi jeszcze ze musze dokupic sobie dodatkowo dystanse ktore wysuna glosnik na zewnatrz.
Sprawdzalem sa takie na allegro koszt to 30 zyli w sklepie akurat do yarka jeszcze nie maja podobno za mlosy samochod heheh.

Nie sluchaj glabow z aso, odczep boczek sposc szybe i sam pomierz, bedzie szybko i pewnie.... a takie dystanse to sobie sam dotniesz z mdf za grosze....

fakt aso troche racji ma choc o C-A malo wie... bo tak czy siak musisz zebrowanie maskownicy w tapicerce wyciac... ale to jest 30 min i plaski obcinak do kabla... od zewnatrz tego nie widac... wlasciwie to to zebrowanie psu na bude... co do szyby to wchodzi pod katem... ale mozna to rozwiazac robiac samemu dystanse z MDF np. i wtedy dol robisz lekko grubszy zeby glosnik byl tez pod katem minimalnie skierowany ku gorze... mam 157mm i szyba lekko pukana wybojach jak jest opuszczona na wysokosc glosnika... dlatego ze nie zrobilem tych pierscieni grubszych na dole... bede to poprawial.
g.

[ wiadomość edytowana przez: gak dnia 2004-05-23 20:24:00 ]

Jestem juz zadowolony.
Zalozylem glosniki Titan TS-C (165x60) w ASO Bytom.
Do tego dystanse plastikowe (powiedzieli mi ze pasuja idealnie).
Głosniki kosztowaly 54zl a dystanse 45zl = 99zl.
Toyota ASO skasowala 150zl.

Najlepsze jest w tym wszystkim to ze wczesniej mowili mi ze to napewno nie wiejdzie hahaahha. Mylili sie jednak trzeba im przez ramie zagladac.

Dzieki wszystkim za pomoc )

glosniki titan za 54 pln mowisz...
ja mam hertz za 350pln i jest to model z najtanszej serii

no ale skoro jestes zadowolony to spoko... kazdy ma inne oczekiwania

Za ramki i to z plastiku 45zl!! Masakra, nie dosc ze material sie na to nie nadaje to jeszcze takie siano!! Za polowe tej sumy pieknie z mdf sie wytnie (godzinka roboty)!!

Czy miala sens zamiana na glosniki za 54 zl?? Ceny w aso sa zawyzane...

Generalnie dac 150zl za montaz glosnikow za 50

Cytat:
2004-06-23 00:36:44, Stachu pisze:
Za ramki i to z plastiku 45zl!! Masakra, nie dosc ze material sie na to nie nadaje to jeszcze takie siano!! Za polowe tej sumy pieknie z mdf sie wytnie (godzinka roboty)!!

W warszawie takie ramki z plastiku kosztuja 16PLN...A material sie nadaje jak kazdy inny...nie widze powdou dla ktorego PODSTAWKI z MDF'u sa lepsze od podstawek z plastiku...

Cytat:
2004-06-23 10:31:47, Dman-666 pisze:
A material sie nadaje jak kazdy inny...nie widze powdou dla ktorego PODSTAWKI z MDF'u sa lepsze od podstawek z plastiku...

no jest roznica... po pierwsze sztywnosc... jak dobry glosnik przykrecisz do platikowego pierscionka to szybko odpadnie a grajac bedzie sie telepal jak liscie na wietrze... poza tym robiac podstawy z mdf zachowujesz wieksza szczelnosc i z komory drzwi (po wyklejeniu matami) robi sie pudlo rezonansowe... a na plastiku to glosnik wisi w powietrzu... slyszales jak gra glosnik trzymany w reku a jak wsadzony w skrzynke...?
g.

Faktycznie Toyota przegina z cenami, ale:

-mam samochod 6 miesieczny, nie chcialem tracic trzy letniej gwarancji na radio

-zalozenie glosnikow z Toyoty to koszt ponad tysiaca zlota; a to juz duze przegiecie, pozatym sa one rozmiaru 13cm chala

Poprostu wybralem tansza a napewno lepsza alternatywe nie tracac przy tym gwarancji

Witam.
Powiem Wam, ze biedni jesteście z tą gwarancją. Nic zrobić, nic zmienić bo gwarancja...

Mol, 1000zł na głośniki? Za 13cm?? To oczywiście ogromne przegięcie. Za takie pieniądze to masz głośniki na przód i tył renomowanej firmy - na głośniku widnieje ta nazwa i przynajmniej wiesz na kim wieszać psy, bo przecież nie na Toyocie . W tej cenie to średnica to wyboru - gratis

Swoją drogą. Jak to jest qak - kiedys czytałem że jeśli montuje się zestaw dwukomponentowy (osobno bas i wysokie) to tweeter (gł wysokotonowe) nie powinien być nadlej od basowego niz 10cm, bo wtedy pogarsza się "scena". Dzwięk zaczyna pływać...
Ale z drugiej strony jak przyglądam sie nowym samochodom to nikt nie stosuje tej zasady. Słuchałem ostatnio jak to jest w Punto II (bas na dole w drzwiach a tweeter przy lusterku) i grało to całkiem nieźle. Więc jak to jest?

Pozdrawiam

dodatkowe głośniki wysokotonowe do Yarisa w ASO kosztują 187 + montaż. Głośniki do drzwi (jeśli się nie mylę) kosztowały około 250zł. natomiast subofer chyba 850 więc jednak trochę wyjdzie z kieszeni. Ceny które podałem to są sprzed roku (+błąd pamięci, bo to czasem zawodzi), ale bardzo się zdziwiłem że mozna w salonie za 150 (według mnie bardzo tanio) wymienić głośniki
Myślałem nad innymi głośnikami montowanymi w drzwiach ale bez wyciszenia drzwi nawet przy najlepszych głośnikach nie byłby zadowalający więc sobie odpuściłem, prędzej bym zmienił głośniki w podszybiu...

co do tych 10 cm i sceny... to nie slyszalem a i expertem nie jestem... kazdy samochod ma inny uklad wnetrza i do kazdego rozwiazanie jest inne... profesjonalisci jakos to pewnie sobie licza, ja montuje metoda prob i bledow na podszybiu mam tweeterki zamiast oryginalnych "glosnikow" i wierca w uszach calkiem solidnie, w drzwiach wooferki podgiete lekko do gory, tzn pierscien jest szerszy na dole. (lepiej bo szyba nie obciera i fajniej brzmi. caly ten zestaw przetwarzal przez pol roku wszystkie tony od wysokich do niskich i calkiem ladnie dawal sobie rade... teraz wstawilem skrzynke do bagaznika wiec moglem mu troche niskich tonow odpuscic i ogolnie jest ql musze tylko jeszcze tapicerke usztywnic/wygluszyc bo od kiedy przyszly cieple dni straszni mi "stęka" na nierownosciach.

co do gwarancji... wszystko mozna podlaczyc wlasnymi kablami nie podpinajac sie do oryginalnej instalki... a wtedy gwarancja jest
g.

Cytat:
2004-06-23 22:28:04, gak pisze:
no jest roznica... po pierwsze sztywnosc... jak dobry glosnik przykrecisz do platikowego pierscionka to szybko odpadnie a grajac bedzie sie telepal jak liscie na wietrze...

Buahahahaaa....widziales te pierscionki, ze tak twierdzisz?

Cytat:
poza tym robiac podstawy z mdf zachowujesz wieksza szczelnosc i z komory drzwi (po wyklejeniu matami) robi sie pudlo rezonansowe...

Buahaahaaaa x2! Szczelnosc czego? Sugerujesz ze MDF jest jak plastelina i dopasowuje sie do profilu drzwi?
Cytat:
a na plastiku to glosnik wisi w powietrzu...

Nie chce byc zlosliwy, ale MDF jest tam wylacznie podstawka...i jego wartosc audio w tym wypadku sa pomijalne...nie przy tych nakladach finansowych.

Cytat:
slyszales jak gra glosnik trzymany w reku a jak wsadzony w skrzynke...?

O jakiej skrzynce mowisz? Cos Ci sie pojecia chyba pomieszaly? Jesli mowisz o skrzyni rezonansowaej jaka tworzy profil drzwi to w konktekscie tego co wyzej napisalem opowiadasz niestworzone rzeczy. Jeszcze ktos uwierzy nie daj boze ze wspanialy dzwiek masz dlatego, ze podstawka mocujaca jest z plyty MDF...o boshe...

Cytat:
2004-06-25 15:25:39, Dman-666 pisze:

Cytat:
Nie chce byc zlosliwy, ale MDF jest tam wylacznie podstawka...i jego wartosc audio w tym wypadku sa pomijalne...nie przy tych nakladach finansowych.

zgadzam sie ze przy glosnikach tytan za 50 pln (nie ujmujac niczego ich uzytkownikowi) podstawa nie ma wiekszego znaczenia, ale zapewniam Cie ze jakbys wstawil tam przynajmniej cos z serii HSK to podstawa z mdf mialaby znaczenie.

... do reszty buahahaha nie bede sie odnosil bo to nie ma sensu

Cytat:
2004-06-25 17:35:30, gak pisze:

Niestety nie wygladaja najlepiej...powiem Ci ze moje sa b.solidne...toz to jakas straszna lipa...z czego to jest wykonane? Plastik nie wyglada na wysokoudarowy... Skad to wziales?

Cytat:
ale zapewniam Cie ze jakbys wstawil tam przynajmniej cos z serii HSK to podstawa z mdf mialaby znaczenie.

Na tych przedstawionych prze Ciebie podstawkach pewnie roznica bylaby zauwazalna...tutaj musze przyznac Ci racje. Nie wiem jaka masz wrazliwosc na niedoskonalosc przetwarzania dzwiekow, ale podtrzymuje swoja wersje...MDF jest tutaj podstawka i nawet seria HSK nic tutaj nie da...po prostu mijasz sie z prawda... i biedni ludzie pozniej strugaja te plyty zamiast sobie zycie ulatwiac...

[ wiadomość edytowana przez: Dman-666 dnia 2004-06-26 11:28:38 ]

Dman-666 sie nie znasz sie nie odzywaj bedzie mi tu plastik do mdfu przyrownywal

Mdf jest to material o rezonansie wlasnym ponizej slyszalnosci ludzkiego ucha,a przeciez to głosnik ma grac a nie ramka drzec!!

I wszytsko jasne??

Ulatwianie zycia?? Koszt paneli z Mdfu bedzie nizszy a jak sie zleci wyciecie komus to wyjdzie tyle samo.... a roznica bedzie, wiec nie pisz takich rzeczy bo Cie jeszcze ktos poslucha

pewnie ze zakup plastikow w aso czy innym miejscu jest latwiejszym rozwiazaniem... jest gotowy dopasowany produkt ktory montuje sie bez problemow. spoko !!! dla ludzi ktorym wystarczy ze muzyka gra takie plastiki sa bardzo ok...

ale nie stwierdzaj tutaj publicznie ze plastik i mdf to to samo i nie ma roznicy... przez Ciebie ktos sobie zainwestuje w sprzet za 3-4k pln potem wstawi to w plastik "bo nie ma roznicy - a jest latwiej" i bedzie mial niemile doznania a glosnik bedzie sie telepal razem z ramka.

to cos jakbys udowadnial wyzszosc alpine flex nad alpine v12... oba przeciez ladnie graja nie?
g.

... i proponuje zakonczyc temat bo nic ciekawego juz chyba nie mozna dodac a autor i tak juz ma tytany w plastikowych ramkach i nie bedziemy mu ich na sile wyrywac

ps wracajac do ceny 150 za calosc z montazem to niewiele... musieli przeciez jeszcze chyba kable ciagnac... ja przynajmniej w drzwiach instalki audio nie mialem

[ wiadomość edytowana przez: gak dnia 2004-06-26 23:44:50 ]

[ wiadomość edytowana przez: gak dnia 2004-06-26 23:46:37 ]

[ wiadomość edytowana przez: gak dnia 2004-06-26 23:47:21 ]