Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() mol TOYOTA DRIVER yaris 3D Zabrze | 2004-05-18 21:55:28 Witam wszystkich
Moze to wydaje sie juz nudne ale mimo tego ze zwiedzilem forum i strone bigmana mam pare pytan dotyczacych tematu audio w yarku wersja podstawowa kaseciak bez rds: 1. Jaki jest model radia Fugitsu (chodzi mi o oznaczenie)? 2. Jaki zmieniacz cd mozna podlaczyc do tego radja, oczywiscie z poza ASO (te w ASO sa bardzo drogie). 3. Jakie glosniki w sensie rozmiaru mozna wlozyc do przednich drzwi (czytalem ze wchodza srednica: 13,5 na głebokość: 5,5 ale rowniez 16,5x5,5cm - weic zglupialem)? 4. Czy gniazda wyjsciowe z radia fujitsu sa zgodne z tymi na stronie (link nizej)? 5. Czy sa od nowosci poprowadzone kable glosnikowe do drzwi yarek wersja 3 drzwiowy? Z gory dzieki za dopowiedzi ![]() link |
![]() gak TOYOTA DRIVER YARCIO szczecin | 2004-05-18 23:26:49 ad1 do dupy... ale niektorzy uwazaja ze ze wzmacniaczem mozna tego sluchac... ja to mam jako dociazenie samochodu zeby nie miec dziury ![]() ad2 chyba tylko toyoty... ale nie znam sie uzywam 1 cd ad3 sa dziury w ktore wsadzisz 16,5 a glebokosc 5,5 jest przesadzona... tak do 6cm wejdzie ![]() ad4 gniazda sa mocno zakrecone... jest np podlaczona kostak ktora jest podlaczona... nigdzie bo jej odlaczenie nic nie zmienia... ad5 ja mam 5 drzwi z 2002 i kabelki prowadzilem sam... raczej nie ma instalki do drzwi a jak jest to i tak radze wymienic... jak juz inwestujesz w car audio to proponuje 1. w szpare pod radiem toyoty normalne podlaczone kablem bezposrednio do akku 2 w drzwi midbasy na podszybie, wywalic oryginalne (filtry do kawy), i wstawic gwizdki (caly pkt 2 to np zestaw hertz'a opisany wyzej) 3. wcisnac regulator glosnosci od radia toyoty zeby nei wadzil i wyswietlacz przelaczyc np na spalanie ![]() 4... i masz fajna muze w samochodzie bez kosztownych zmieniarek ![]() ![]() |
![]() Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-05-18 23:36:55 Witam
Ad 4 Koncowki od radia idelanie pasowaly do pionieerow i jvc.. (przynajmniej moich)... wiec to chyba uniwerslane euro... |
![]() Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-05-19 21:33:23 Nie sluchaj glabow z aso, odczep boczek sposc szybe i sam pomierz, bedzie szybko i pewnie.... a takie dystanse to sobie sam dotniesz z mdf za grosze.... |
![]() gak TOYOTA DRIVER YARCIO szczecin | 2004-05-23 20:23:18 fakt aso troche racji ma choc o C-A malo wie... bo tak czy siak musisz zebrowanie maskownicy w tapicerce wyciac... ale to jest 30 min i plaski obcinak do kabla... od zewnatrz tego nie widac... wlasciwie to to zebrowanie psu na bude... co do szyby to wchodzi pod katem... ale mozna to rozwiazac robiac samemu dystanse z MDF np. i wtedy dol robisz lekko grubszy zeby glosnik byl tez pod katem minimalnie skierowany ku gorze... mam 157mm i szyba lekko pukana wybojach jak jest opuszczona na wysokosc glosnika... dlatego ze nie zrobilem tych pierscieni grubszych na dole... bede to poprawial.
g. [ wiadomość edytowana przez: gak dnia 2004-05-23 20:24:00 ] |
![]() gak TOYOTA DRIVER YARCIO szczecin | 2004-06-22 18:53:31 glosniki titan za 54 pln mowisz...
ja mam hertz za 350pln i jest to model z najtanszej serii ![]() no ale skoro jestes zadowolony to spoko... kazdy ma inne oczekiwania ![]() |
![]() Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-06-23 00:36:44 Za ramki i to z plastiku 45zl!! Masakra, nie dosc ze material sie na to nie nadaje to jeszcze takie siano!! Za polowe tej sumy pieknie z mdf sie wytnie (godzinka roboty)!!
Czy miala sens zamiana na glosniki za 54 zl?? Ceny w aso sa zawyzane... Generalnie dac 150zl za montaz glosnikow za 50 ![]() |
![]() gak TOYOTA DRIVER YARCIO szczecin | 2004-06-23 22:28:04
no jest roznica... po pierwsze sztywnosc... jak dobry glosnik przykrecisz do platikowego pierscionka to szybko odpadnie a grajac bedzie sie telepal jak liscie na wietrze... poza tym robiac podstawy z mdf zachowujesz wieksza szczelnosc i z komory drzwi (po wyklejeniu matami) robi sie pudlo rezonansowe... a na plastiku to glosnik wisi w powietrzu... slyszales jak gra glosnik trzymany w reku a jak wsadzony w skrzynke...? ![]() g. |
![]() mol TOYOTA DRIVER yaris 3D Zabrze | 2004-06-24 20:51:54 Faktycznie Toyota przegina z cenami, ale:
-mam samochod 6 miesieczny, nie chcialem tracic trzy letniej gwarancji na radio -zalozenie glosnikow z Toyoty to koszt ponad tysiaca zlota; a to juz duze przegiecie, pozatym sa one rozmiaru 13cm chala Poprostu wybralem tansza a napewno lepsza alternatywe nie tracac przy tym gwarancji ![]() ![]() |
![]() MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-06-24 23:02:58 Witam.
Powiem Wam, ze biedni jesteście z tą gwarancją. Nic zrobić, nic zmienić bo gwarancja... Mol, 1000zł na głośniki? Za 13cm?? To oczywiście ogromne przegięcie. Za takie pieniądze to masz głośniki na przód i tył renomowanej firmy - na głośniku widnieje ta nazwa i przynajmniej wiesz na kim wieszać psy, bo przecież nie na Toyocie ![]() ![]() Swoją drogą. Jak to jest qak - kiedys czytałem że jeśli montuje się zestaw dwukomponentowy (osobno bas i wysokie) to tweeter (gł wysokotonowe) nie powinien być nadlej od basowego niz 10cm, bo wtedy pogarsza się "scena". Dzwięk zaczyna pływać... Ale z drugiej strony jak przyglądam sie nowym samochodom to nikt nie stosuje tej zasady. Słuchałem ostatnio jak to jest w Punto II (bas na dole w drzwiach a tweeter przy lusterku) i grało to całkiem nieźle. Więc jak to jest? Pozdrawiam |
![]() alan03 TOYOTA DRIVER Yaris Luna Tarnowskie Góry | 2004-06-24 23:18:12 dodatkowe głośniki wysokotonowe do Yarisa w ASO kosztują 187 + montaż. Głośniki do drzwi (jeśli się nie mylę) kosztowały około 250zł. natomiast subofer chyba 850 więc jednak trochę wyjdzie z kieszeni. Ceny które podałem to są sprzed roku (+błąd pamięci, bo to czasem zawodzi), ale bardzo się zdziwiłem że mozna w salonie za 150 (według mnie bardzo tanio) wymienić głośniki
Myślałem nad innymi głośnikami montowanymi w drzwiach ale bez wyciszenia drzwi nawet przy najlepszych głośnikach nie byłby zadowalający więc sobie odpuściłem, prędzej bym zmienił głośniki w podszybiu... |
![]() gak TOYOTA DRIVER YARCIO szczecin | 2004-06-25 13:17:12 co do tych 10 cm i sceny... to nie slyszalem a i expertem nie jestem... ![]() ![]() ![]() co do gwarancji... wszystko mozna podlaczyc wlasnymi kablami nie podpinajac sie do oryginalnej instalki... a wtedy gwarancja jest ![]() g. |
![]() Dman-666 TOYOTA DRIVER Betoniarka 1.0 Warsiawa | 2004-06-25 15:25:39
Buahahahaaa....widziales te pierscionki, ze tak twierdzisz? ![]()
Buahaahaaaa x2! Szczelnosc czego? Sugerujesz ze MDF jest jak plastelina i dopasowuje sie do profilu drzwi?
Nie chce byc zlosliwy, ale MDF jest tam wylacznie podstawka...i jego wartosc audio w tym wypadku sa pomijalne...nie przy tych nakladach finansowych.
O jakiej skrzynce mowisz? Cos Ci sie pojecia chyba pomieszaly? Jesli mowisz o skrzyni rezonansowaej jaka tworzy profil drzwi to w konktekscie tego co wyzej napisalem opowiadasz niestworzone rzeczy. Jeszcze ktos uwierzy nie daj boze ze wspanialy dzwiek masz dlatego, ze podstawka mocujaca jest z plyty MDF...o boshe... ![]() |
![]() gak TOYOTA DRIVER YARCIO szczecin | 2004-06-25 17:35:30
![]()
zgadzam sie ze przy glosnikach tytan za 50 pln (nie ujmujac niczego ich uzytkownikowi) podstawa nie ma wiekszego znaczenia, ale zapewniam Cie ze jakbys wstawil tam przynajmniej cos z serii HSK to podstawa z mdf mialaby znaczenie. ... do reszty buahahaha nie bede sie odnosil bo to nie ma sensu ![]() |
![]() Dman-666 TOYOTA DRIVER Betoniarka 1.0 Warsiawa | 2004-06-26 11:26:06
Niestety nie wygladaja najlepiej...powiem Ci ze moje sa b.solidne...toz to jakas straszna lipa...z czego to jest wykonane? Plastik nie wyglada na wysokoudarowy... ![]()
Na tych przedstawionych prze Ciebie podstawkach pewnie roznica bylaby zauwazalna...tutaj musze przyznac Ci racje. Nie wiem jaka masz wrazliwosc na niedoskonalosc przetwarzania dzwiekow, ale podtrzymuje swoja wersje...MDF jest tutaj podstawka i nawet seria HSK nic tutaj nie da...po prostu mijasz sie z prawda... i biedni ludzie pozniej strugaja te plyty zamiast sobie zycie ulatwiac... ![]() [ wiadomość edytowana przez: Dman-666 dnia 2004-06-26 11:28:38 ] |
![]() Stachu TOYOTA DRIVER Toyota Yaris Poznań | 2004-06-26 20:07:37 Dman-666 sie nie znasz sie nie odzywaj ![]() ![]() Mdf jest to material o rezonansie wlasnym ponizej slyszalnosci ludzkiego ucha,a przeciez to głosnik ma grac a nie ramka drzec!! I wszytsko jasne?? Ulatwianie zycia?? Koszt paneli z Mdfu bedzie nizszy a jak sie zleci wyciecie komus to wyjdzie tyle samo.... a roznica bedzie, wiec nie pisz takich rzeczy bo Cie jeszcze ktos poslucha ![]() |
![]() gak TOYOTA DRIVER YARCIO szczecin | 2004-06-26 23:39:20 pewnie ze zakup plastikow w aso czy innym miejscu jest latwiejszym rozwiazaniem... jest gotowy dopasowany produkt ktory montuje sie bez problemow. spoko !!! dla ludzi ktorym wystarczy ze muzyka gra takie plastiki sa bardzo ok...
ale nie stwierdzaj tutaj publicznie ze plastik i mdf to to samo i nie ma roznicy... przez Ciebie ktos sobie zainwestuje w sprzet za 3-4k pln potem wstawi to w plastik "bo nie ma roznicy - a jest latwiej" i bedzie mial niemile doznania a glosnik bedzie sie telepal razem z ramka. to cos jakbys udowadnial wyzszosc alpine flex nad alpine v12... oba przeciez ladnie graja nie? g. ... i proponuje zakonczyc temat bo nic ciekawego juz chyba nie mozna dodac a autor i tak juz ma tytany w plastikowych ramkach i nie bedziemy mu ich na sile wyrywac ![]() ps wracajac do ceny 150 za calosc z montazem to niewiele... musieli przeciez jeszcze chyba kable ciagnac... ja przynajmniej w drzwiach instalki audio nie mialem ![]() [ wiadomość edytowana przez: gak dnia 2004-06-26 23:44:50 ] [ wiadomość edytowana przez: gak dnia 2004-06-26 23:46:37 ] [ wiadomość edytowana przez: gak dnia 2004-06-26 23:47:21 ] |