| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-02-25 10:04:00 lak masz jakiś luz to możesz zapomnieć o przegladzie
w sumie uszkodzone zawieszenie powoduje pływanie podczas hamowania ale obawiam sie ze przysiadanie jedma czescia podczas lekkiego hamowania sugeruje jednak na nierówno biorace hamulce a to ze masz swiezo po wymianie nie oznacza ze sa dobrze złozone poztym mam jiż kilkaset kilosow na liczniku wie moze ci sie blokuja tłoczki albo zapiekły prowadnice powiedz jak sia auto prowadzi czy przypadkiem niema tendecji do wezykowania podczas szybszej jazdy |
krzyspi25 CARO 1,6 GLE Sosnowiec | 2005-02-25 10:11:05 witam
jak na mój skromny gust to jednak będzie sprawa hamulców, są dwie możliwości lub więcej(ale mogę się mylić): 1)tłoczek w prawym zacisku nie powraca po hamowaniu, co przy następnym hamowaniu objawia się tym że klocki są dociskane do prawej tarczy wcześniej niż lewej, no i cały czas klocki trą o tarczę powodując jej rozgrzewanie co skutkuje zmianą właściwości tej tarczy, ale raczej wiadomo że to rozgrzane hamulce słabiej hamuja, więc może to 2) w lewym zacisku jest zapieczony tłoczek i to powoduje rozgrzanie tarczy i pogorszenie skuteczności hamulca z lewej strony, dlatego ciągnie w prawo 3)może przy tych 200km jakie zrobiłeś na nowych tarczach było jakieś ostrzejsze hamowanko ? i coś sie wtedy stało tarczom lub klockom
4) nie kupuj tarcz z serii po 20PLN, nie warto, kupiłem takie i znowu musze kase wydać |
automatic | 2005-02-25 11:01:38 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-26 13:36:04 ] |
wioora Miłośnik FSO Polonez Caro `95 Warszawa | 2005-02-25 11:10:47 Saprwa teleskopów tez wygląda na ok |
wioora Miłośnik FSO Polonez Caro `95 Warszawa | 2005-02-25 13:24:50 tylko w moim przypadku jest problem ze sprawy łożysk i hamulców tez sa wyprowadzone a dziada jak sciagalo tak sciaga
|
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-02-25 13:49:55 bardziej skłaniam sie w kierunku zawieszenia bo piszesz ze czasem ma tendecje do weżykowania w moim było podobnie i walczyłem z hamplami a okazało sie ze to luzy na zawieszeniu i zła geometria i teraz jak depne w podłoge auto idzie jak po sznurku i nawet nie szarpie kierownicą i to niezależnie od nawiezchni ale ja jestem pewien ze hamulce sa dobrze złożone bo tłoczki wchodzą przy uzyciu niewielkiej siły a jak niewierzysz to pytaj K1Cyprysa jak mu składalem zaciski |
krzysiek_rogal Caro GSi Łęczyca/Łódź | 2005-02-25 17:28:21 Witam!!
A co sadzicie o tarczach Jurid (niemieckie chyba)?? Zalozylem taki komplecik za 70PLN na przod. Nowe klocki. Regeneracja wszystkich 4 zaciskow - wymiana tloczkow+nowe gumki. Z tylu tez nowe klocki. Poczatkowo bylo OK. Ale po 100km zaczelo ciagnac w lewo przy hamowaniu. Wszystko zlozone raczej OK. W prawym przodzie po tym jak zaczelo sciagac wymienilem sprezynke trzymajaca klocki bo lekko ja wygielo i lekko sie poprawilo. Ale nie ma rewelacji. Co jeszcze moze byc nie tak?? Moze to te tarcze?? Ma ktos z nimi doswiadczenie ?? Uklad hamulcowy na 4 tarczach oczywiscie. -- pozdrawiam Krzysiek Rogala |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2005-02-25 18:24:22 JURIDy są bardzo dobre,zarówno tarcze jak i klocki.Miałem klocki Jurida - porównywalne z Lucasem,zarówno wrażenia jak trwałość. |
wioora Miłośnik FSO Polonez Caro `95 Warszawa | 2005-02-25 20:39:32 podobno bardzo dobre klocki są od Fiata Tempry. |