Dwa pytania laika...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wróciłem z ferii Omą - bez jakichkolwiek /odpukać problemów/. Jednak jak to podczas jazdy nasuneły mi się dwa spostrzeżenia.
Pierwsze to wycieraczki. Najwyższy czas je u mnie wymienić i tu pytanie. Wycieraczki są różnej długości. Kupujecie dwa różne komplety czy są jakieś zestawy tylko dla Omy?
Drugie pytanie dotyczy kloszy lamp tylnych w karawanie. Są u mnie jakby "przyciemnione". Czy to jest fabryczny klosz czy tez można dostać zwykłe , czerwone klosze?
Pozdrawiam

ja do wsojej zakładam jedną od malucha a drugą od stara. pasują idealnie

a ja kuppuję w SO komlet chyba ok 5 dych

Jeśli dobrze pamiętam, to w Twojej Omci światełka tylne są fabryczne.

[ wiadomość edytowana przez: kuba dnia 2005-02-27 20:46:17 ]

[quote]
2005-02-27 20:45:34, kuba pisze:
Jeśli dobrze pamiętam, to w Twojej Omci światełka tylne są fabryczne.

a można kupić normalne, czerwone klosze ? czy wszystkie są dymione?

Oma 3000 i Evo ma dymione fabrycznie, czyli zalezy do wersji

Witam
u mnie model A 2,0 combi klosze tylne są oryginalne i są dymione więc firma wypuszczala na rynek zarówno dymione jak i zwykłe.

Dokładając swoje 2 grosze zupełnie nie w temacie jak GrzegorzS

Dla Omy A były różne - pierwsza wersja do 91r zwykłe krwistoczerwone, a po 91 po liftingu hehe były przyciemniane.
Oczywiście specjalnie założyłem przyciemniane żeby miec stjuningowane auto

dats it do 91 były bladziochy, po liftingu zmieniono wybór tapicerki, wzory alufelg, przyciemniono fabrycznie tylne lampy ( pierwsze omy 3000 miały również bladziochy Piotrze, nie dosc tego, były oferowane 3 litry tylko do 177KM ), zmieniono zderzaki, grill, przednie lampy przeciwmgłowe, plajstki wnętrza- inna faktura powierzchni, większy wybór kierownic, lakierowane klamki itd.
wycieraczki fabrycznie nie są różne

z wyposazeniem jest kupa zamieszania bo opel nie dość że wypuszczał inne oznaczenia wersji na różne rynki ( GSi, 3000, GL, GLS, LS, CD, CDX itd) to jeszcze można było kupic opcjonalnie jakiś gift do swojej wersji, stąd np. skóra w GL i jej brak w CD, wymieniac można bez końca... jak to z omegą

Cytat:
2005-02-28 11:30:40, urg pisze:
...( pierwsze omy 3000 miały również bladziochy Piotrze, nie dosc tego, były oferowane 3 litry tylko do 177KM ...

Parallel that was offered to omega starting from 09/86 in a sporty variant as "omega 3000". First were from the senator A admitted 3.0 l with 115 KW (156 HP with catalyst) or 130 KW (177 HP without catalyst) available. Starting from spring 1987 then more modernized 3.0 l with 130 KW (177 HP with catalyst) was available. Starting from this time the 3.0 l with 156 HP in the omega was not no more offered. In October 1990 again developed 3.0 the l 24V-Motor with 150 KW (204PS) was added.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Cytat:
2005-02-28 11:21:33, Solltys pisze:
Dla Omy A były różne - pierwsza wersja do 91r zwykłe krwistoczerwone, a po 91 po liftingu hehe były przyciemniane. Oczywiście specjalnie założyłem przyciemniane żeby miec stjuningowane auto

a ja swoje przydymilem sprajem w tym samym celu...

Eee, każdy, każdego poprawia. Ja nie zostałem poprawnie zrozumiany. Ja napisałem gdzie jeszcze były przyciemniane lampy (kolega napisał, iż w caravanie ma) dlatego dodałem "zeleżnie od wersji", fakt mało precyzyjnie. Wiem, iż jest galimatias a znawcą nie jestem.

Rozumiem, URG że Omega 3000 była produkowany z najmocniejszym silnikiem 177 koni ??? Tak twierdzisz???

Prowo po co kiwasz głową w takim razie jeśli:
" .....In October 1990 again developed 3.0 the l 24V-Motor with 150 KW (204PS) was added." ???

Tzn Prowo, Urg ma rację czy nie? Czy może należy zmienić ruszanie glową??? Bo się w tych kiwaczkach pogubiłem .
Poprosze o wytłumaczenie.

I tak przy okazji.
W Evo orginalny napis z tyłu, to było Omega 3000 24V i po prawej stronie Opel. Znaczek 24v był gruby, kolorowy i odstający . Nie mam pojecia dlaczego niektóre evo miały napis EVO 500. Mnie się ostał jedynie napis OMEGA .

Ceny z 1989 roku
Kaufpreise in DM (Stand Oktober 1989):
3000 3000 24V
Omega 3000 48.050,- 52.930,-
Prospekt Omegi Evo z widocznym napisem.
http://www.users.bestiales.pl/piotrs/evolution_500.jpg
Zmienić rozszerzenie na pdf.

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2005-02-28 19:35:32 ]

Piotrze :

177 KM w 3000 szło do roku mod. 1990 (to napisał i Urg i Prowo ) póżniej były też i 204 kunie

lampy "krwisto czerwone" szły do 1990 , póżniej były już montowano przyciemniane lampki

oma 3000 po 1990 ma całe lampy "ciemne" a "zwykła" oma po 1990 ma tylko przyciemnione światło cofania

caravan do 1990 lampy ma z białym cofaniem, po liftingu cofanie już jest ciemne

a tak w ogóle to temat tyczy się omegi B a pianę bijemy n/t lamp omegi A

Mega tylko ja to wszystko wiem
Tylko ... jaki związek ma to na zwrócenie mi uwagi, iż silniki 3.0 177 koni były produkowane do 1990, z ciemnymi lampami w omedze 3000 po roku 1990???
Mam niezłą bękę, coś czuję, że tu jakiś lapsus słowny się wkradł

lifting i wprowadzenie silnika 204 kunie to ten sam przedział czasu i koniec i kropka

Cytat:
2005-02-27 21:00:08, zupper pisze:
a można kupić normalne, czerwone klosze ? czy wszystkie są dymione?

Hola, hola Panowie!
Troszku się zapędziliście . Zupper posiada Omcię B , a wy tymczasem debatujecie nad A .
Wszystkie takie są niestety (klosze w B Caravan oczywiście).

a propos wycieraczek to ostatno kupilem ladny zestawik w norauto dedykowany specjalnie do Omegi B. Wycieraczki sa o tyle fajne ze oprocz dokladnego scierania (sa tez ciche) ta dluga posiada ladna plastikowa owiewke i przy duzych predkosciach jest ladnie dociskana i sciera wszystko.

koszt w norauto poznan - 67 zl

pozdr.

Cytat:
2005-02-28 19:31:16, PiotrS pisze:
...Prowo po co kiwasz głową ... Poprosze o wytłumaczenie. ...

Ja p..lę - kiwam głową bo mnie boli. Może być takie wytłumaczenie?

Poza tym, kiwam do Urga, a nie do Ciebie.
Urg napisał o 177KM, to dodałem info, że oprócz tego były też 156KM. O 204 to chyba każdy wie.

Coś jest w tym nieprawdą?

I przy okazji znowu dowiedzieliśmy się o EVO.

Będę miał poprawiać po Tobie, to na pewno się dowiesz w sposób nie budzący wątpliwości. Obiecuję.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Może być takie wytłumaczenie "że cię głowa boli".

Info z prospektu adresowane jest dla osoby (osób), która/e kiedyś wyraziła zdziwienie na temat napisów/naklejek na tylnej klapie w wiadomym samochodzie (obiecuję od dzisiaj unikać tej nazyw aby nie kłuć w oczy i tym samym narażać się na jakieś zarzuty).
Zrobiłem to przy okazji debaty nad omegą 3000, uważając to za dobry moment.

Zgubiliście gdzieś 200 konny silnik 24V.A z lampami to różnie.Nie mylcie lamp za ciemnym kloszem i dymionych,bo to dwie różne rzeczy.Poza tym silnik 3.0 12V do 1991 roku był produkowany,i w 3000 w 12 zaworach tez były lampy za ciemnym kloszem.A w B w caravanie były 2 rodzaje rodzaje tylnych lamp,a w A caravanie 3 rodzaje.
Hehe,zakręcone te nasze omegi